Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Men vad är det då du räknar ut om inte en foderstat?
Alla hästar som öht äter något slags foder -och det gör ju verkligen alla, annars skulle de ju svälta ihjäl- har en foderstat, det är liksom hästens meny, matsedel eller vad man nu kan kalla det.
Det hästen äter varje dag är foderstaten, oavsett vad den består av eller hur man kommit fram till den.
Om du inte förstår varför man ska ha en foderstat är du kanske direkt olämplig som djurägare, för man måste ju självklart mata sina djur!
Jag tror att alla pratar om varandra här och blandar ihop begreppen.
Vissa säger att de absolut inte räknar ut en foderstat, men ändå analyserar de grovfodret och kompenserar för bristerna. Om det inte är en uträknad foderstat, vad är det då? Man har tagit reda på förutsättningarna och använt sig av siffror för att se (ungefärligt eller exakt, det spelar ingen roll) vad hästen ska äta = räknat på foderstaten. Sluta upp att förneka!
Det man kan uppröras över är möjligen att man räknar ut en foderstat exakt efter tabellerna och den inte passar hästen, men inget görs åt saken.
Men allvarligt mina vänner, hur vanligt är det egentligen?
Det känns nästan som att det är vanligare att man istället för att räkna om foderstaten i det fallet struntar helt i att räkna och fodrar på måfå.
Och även då har man kanske analyssiffrorna kvar i bakhuvudet och vet att höet innehåller lite protein och kompenserar för det. Och då har man plötsligt ändå inte fodrar helt utan uträkning...
*lånar*
Jag måste säga att jag är imponerad av er alla som fortfarande orkar försöka förklara och argumentera mot okuninghet. Samma argument hela tiden och alla dessa mer eller konstiga påstående.
En stor till er som försöker sprida kunnade i fodervärlden angående analyser och foderstatsberäkning.
Hur många gånger har man inte fått läsa: så har man alltid gjort och jag har gjort så i 100 år. Mina hästar är minsan runda och fina i pälsen osv. Hästarna förr i tiden klarade sig minsan utan några uträknade foderstater och analyser osv. Samma "argument" kommer upp igen och igen och lika tålamodigt försöker ni förklara var/hur och varför.
Men en person har ni i alla fall lyckats "omvända" (mig alltså). Jag var själv för bara några år sedan en analysmotståndare. Förstod inte alls meningen med analyser och kvoter hit och dit. Men så efter att ha läst här så såg jag ljuset. Nu fattar jag inte varför jag var så anti uträknade foderstater. Antagligen för att det kändes lite nytt och skrämande (typiskt människor när det gäller nya ideer). Förstår nu i efterhand hur dumma och okunninga alla argument mot foderstatsberäkning lät. Men trots det så var det ingen som skrattade utan förklarade igen och igen istället tills jag äntligen fattade vad det hela gick ut på.
Så fortsätt att kämpa på för ibland så går det faktiskt att lära en gammal hund att sitta.
Mvh
Tora
Vad är det som gör att man MÅSTE räkna då??
Detta har folk försökt förklara i tråd efter tråd: Det som gör att man bör räkna är dels balansen o dels att man skall kunna ge samma med ett annat foder. Man räknar inte ut hur mycket energi hästen behöver utan här provar man sig fram, om det är en ny häst så kan man ta vägledning av standardvärdena för energibehov.
PL
Jag ger fullfoder och blandar inte själv.
Hösilaget får de alltid fri tillgång på.
Energibehovet beror väl på VAD du gör med din häst, eller?
Vad menar du med kunna ge samma med annat foder?? Vi byter aldrig foder på hästarna utan ger samma kraftfoder till dem hela tiden.
Hur kan man vara helt säker på att hästen får i sig det som den behöver trots att man räknar på det?? Det är väl rätt individuellt och vet verkligen folk vad som menas med hårt resp normalt arbete.
Nu finns det ju faktiskt rek dagligt intag på fodret som jag (iaf) köper. Följer man dessa rek så borde det ju faktiskt inte vara något problem.
Du köper rek daglit intag som står på säcken men inte en uträknad foderstat som tar hänsyn till allt du ger hästen????
Men du har inte samma grovfoder från år till år.
Ja visst energibehovet beror bla på vad man gör med hästen o dess basala ämnesomsättnig vilket jag påpekat x antal gånger det är därför man inte kan ta det ur ngn tabell annat än som en ledtråd att utgå från när man inte vet ngt annat.
Det finns en stor forskning om hästens behov som ligger bakom foderstatsberäknandet.
Blodprov säger ingenting om om du ligger rätt i protein kalk o fosforgiva.
PL
Eftersom jag inte får hösilage från samma åkrar utan det varierar en hel del så är det ganska svårt att räkna på det. Dessutom så ger jag ett foder som är anpassat för just den typen av häst som jag har.
Och ja jag litar på fodertillverkaren att det som finns i fodret skall täcka hästens dagliga intag vad det gäller vitaminer och mineraler.
Mina hästar behöver den kraftfodergivan de får för att orka träna och tävla på den nivån. Jag ger fri tillgång av hösilaget och det täcker jag inte ändra på.
Ger jag den rek fodergivan för det foder som jag fodrar med skall det täcka det dagliga intaget av vad de behöver.
Jag vet att hästar behöver ca 6 g smrp per MJ och Ca/P kvoten bör ligga mellan 1,2 och 1,8. Fodertillverkaren vet vad mina hästar presterar och han är själv en av de stora i galoppen och fött upp och tränat löphästar under månag år framgångsrikt. Är det något jag undrar över så frågar jag honom.
Dessutom så de gånger jag väl använt mig av en foderstatsanalys så har värderna legat helt ok, dvs då jag vet vilket fält jag fått från.
En liten fråga bara! Hur gör man då hästen är på bete??