Om det skulle vara så att alla medborgare i Sverige ville äga alla företag i kollektiv form, så är det redan idag fritt fram att göra så, bara att starta kollektiv och sätta igång. Det skulle då hända oavsett lagstiftning och utan inblandning av staten (att starta statligt ägda företag skulle kanske vara lite knepigare, dock). Det är den friheten jag tycker är viktig, inte företagsformen i sig. Sedan kan man ju kanske filosofera kring att företagsformen aktiebolag faktiskt ÄR en form av kollektivt ägande, men det är ju en annan sak...
Det jag är emot är följande: Jag äger, helt på egen hand, ett företag. En politisk majoritet i landet där jag bor bestämmer att privat ägande skall bort eller i varje fall kraftigt begränsas. Till följd av det så införs löntagarfonder eller liknande system som under en tid överför ägandet från mig till mina anställda, så att mitt ägande försvagas eller upphör och företaget till slut är kollektivt ägt av mina anställda. Detta kan ju göras demokratiskt, dvs med majoritetsbeslut, och helt utan våld, men jag tycker ändå att det är fel och en kränkning av min äganderätt.
Angående "det går inte att genomföra" så tycker jag såhär: Om alla, på riktigt alla, tycker en sak och gemensamt bestämmer sig för att genomföra den så finns det givetvis ingen anledning att stoppa dem. Men så länge det finns någon som är emot, och som vill fortsätta äga sitt företag eller sin fastighet eller vad det nu är, så tycker jag inte att majoriteten har rätt att bestämma att den egendomen skall införlivas i "det gemensamma". Och jag räknar kallt med att det alltid kommer att finnas någon som är emot.