Sorry! Tappade bort din fråga i alla inlägg!
Den skolan vi har sökt till har ködatum som urvalsprincip. Sonen ställde vi i kö när han var 2 år. Han kom in på restplats. Dottern står först i kö av alla. Hon ställdes i kö ett par dagar efter hon föddes och går en årskull senare. Det betyder att hon står först i kön.
De tillämpar även syskonförtur. Både på äldre och yngre syskon. Dvs tar de in en nyintagen 4:e klassare så blir syskonet som kanske ska börja 8:an också erbjuden en plats.
Det finns inga möjligheter för skolan att ”sortera bort” de ”sämsta” barnen. Det finns ingen sån information i köhanteringen.
De tar in barn från hela Stockholm och i sonens årskull är de 150barn från väldigt blandade områden runt skolan. Vissa barn bor nära, andra, som ex min son, åker upp mot en timme.
Sonen kom även in på en av deras andra skolor på andra sidan stan där vi ställt honom i kö. Vi ställde honom till den skolan därför att vi var osäkra på vart vi ville bo när han började i skolan.
Jo visst kan jag se en viss orättvisa i hanteringen. Jag som visste tidigt vart vi ville att barnen skulle gå i för skola ha ju ställt dem i kö tidigt. Det exkluderar personer som inte är lika förberedda.
Hur tror du skolor gör sitt urval? Varför tror du att ”besvärliga, kostsamma” barn exkluderas?
Mvh Miks