Något man bör ta upp utöver det som står i skk's kontrakt?
Det vet jag inte. Jag har inte sett kontraktet. Men prata om hur ni tolkar det som står där.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Något man bör ta upp utöver det som står i skk's kontrakt?
Berätta mer!@Michis Precis det jag har gjort. Fick hem en vovve för tre dagar sedan ju Var inte priset som var skälet men alla andra var tingade och vi ville väldigt gärna ha en från denna kull.
Tror det är viktigt att man har en bra kontakt med uppfödaren men jag tror att det kan bli bra!
De har ju ett nytt kontrakt från SKK som verkar väldigt noggrant (även om jag inte är nån expert...) Jag skulle dock inte heller valt en tik. (Hanen handlar ju om mer begränsad tid). Uppfödaren har ju rätt att ställa ut etc men det tycker jag bara är roligt.
Berätta mer!
Har ni bara använt skk's avtal? Hur har ni gjort med försäkring?
Såg din lilla söta
Vad är skillnaden på hel och halvfoder?Jag är förvisso helfodervärd åt en tik, så det är ju lite olika. För mig var det viktigt att jag sedan tidigare är väl bekant med uppfödarna, deras avelsprioriteringar och val av valpköpare. Vi har självklart använt SKKs kontrakt och jag står för försäkringskostnaden samt har ansvar för att meritera hunden så högt som krävs för avel.
Jag trodde inte halvfoderavtal fanns kvar?Vad är skillnaden på hel och halvfoder?
Är kontrakten olika? (Hittar bara ett på skk's hemsida..)
Förhoppningsvis är det en liten kines som ska flytta in ...
Så som jag förstod det fanns det hel och halv förut, där hel är att uppfödaren fortfarande äger hunden (du betalar inget inköp), halv betalar du halva priset och ägaren får ta x antal kullar?Jag trodde inte halvfoderavtal fanns kvar?
För helfoderavtal så gäller det iaf att hunden tillfaller mig efter två kullar eller när den fyller fem år, vilket som inträffar först. Vad gäller hane tror jag det är fem parningar, kan inte åldersgränsen.
Så som jag förstod det fanns det hel och halv förut, där hel är att uppfödaren fortfarande äger hunden (du betalar inget inköp), halv betalar du halva priset och ägaren får ta x antal kullar?
Tack för förklaringen!Köp med bibehållen avelsrätt = man betalar halva hunden och halva betalas i avelsrätt. Gamla halvfoder.
Fodervärdsavtal = hela hunden betalas med avelsrätt. Gamla helfoder.
http://www.skk.se/uppfodning/avel-och-uppfodning/avtal/
Berätta mer!
Har ni bara använt skk's avtal? Hur har ni gjort med försäkring?
Såg din lilla söta
Just detta som du skriver är så jag tolkar det avtalet jag sett, alltså att det är upp till uppfödaren att meritera (i detta fall ställa ut) hunden.Eftersom jag äger hunden (men halva hunden "betalas" med framtida kullar) så står jag även för försäkring. Ska man vara helt enligt kontrakt så ska väl uppfödaren stå för försäkringens avelsdel, men det handlade om 100 kr/år... Dvs alla extrakostnader som handlar om avel står uppfödare för.
Vi använde bara SKK:s avtal. Uppfödaren sa att de också har gjort det mycket mer utförligt, men som sagt, tror att det är lämpligt att prata igenom delarna också.
I avtalet är det (till skillnad från i @Migo s fall) hon som har rätt att låna hunden för meritering (utställning) men däremot är jag skyldig att hålla honom i sådant skick att han kan ställas ut. Dvs inte gå på med klippmaskin (trimras) eller annat. Jag har heller inte rätt att avla på honom innan hennes parningar är genomförda.
Just detta som du skriver är så jag tolkar det avtalet jag sett, alltså att det är upp till uppfödaren att meritera (i detta fall ställa ut) hunden.
Där verkar vi oense än så länge då uppfödaren vill lägga detta på ägaren.
Kan du skicka en kopia på det kontrakt som ni använt?
Det finns inte att se kontraktet för bibehållen avelsrätt på skk's hemsida, bara fodervärd..
Jag tycker att det är ett vettigt upplägg och är med på allt än så länge utom själva utställandet det skulle bli som att en blind leder en döv i detta fall ....
Absolut, jag håller medDet är inte per automatik upp till uppfödaren att meritera hunden, där emot har uppfödaren RÄTT att meritera hunden efter eget tycke och smak. Iallafall enligt mitt (5år gamla) kontrakt "köp med bibehållen avelsrätt" på hanhund.
Jag och hundens uppfödare kom muntligt överens om att jag skulle meritera och hälsoundersöka hunden så han blev godkänd för avel. Och köper man en hund med bibehållen avelsrätt/på foderavtal borde man ha tillräckligt god relation med uppfödaren för att kunna komma överens utan problem, annars blir det bara en massa tjafs...
Absolut, jag håller med
Det är mer tolkningen av avtalet som jag funderade över, en dialog och överenskommelse med uppfödaren är ju a och o.
I mitt fall handlar det ju dock om min egen oerfarenhet av just utställning som gör mig konfunderad.
Jag tror att utställning/tävling är utanför det som har med hälsokontroller att göra. Alltså 3 gånger för utställning/tävlingI det "nya" avtalet såld med bibehållen avelsrätt (nått år gammalt) har jag för mig att man infört begränsningar i hur ofta uppfödaren får låna hem hunden för meritering. Max är 3 gånger och då är även eventuella hälsoundersökningar inräknade. Sen finns det givetvis inget som hindrar att man låter uppfödaren låna hem hunden för meritering oftare