Oj, vad kul tråd! Hoppas få tips och inspiration!
Hos oss är det jag som är medelmåtta i köket och sambon är f*cking amazing. Så förhoppningsvis är han inblandad i matlagandet.
Håller med om att vad som bjuds beror på vilka man bjuder. Jag tycker väldigt olika saker är gott. Så jag kan vara lika nöjd oavsett. Och så tycker jag att rätterna kan variera så väldigt beroende på kvalitet på råvaror och tillagning. En rätt kan smaka som skolmat eller lyxmat beroende på vem som gör, hur man gör, exakt innehåll etc.
Så huvudrätt något av:
1. Paella-liknande med risoni. Med kycklinglårfile, kammusslor, vanamei-räkor, grönmusslor ev kungsräkor. Grönsakerna(majs, paprikor etc) fortfarande krispiga!
2. Lammracks med något till.. ev rostade rotfrukter med sesamfrön och fetaost och örter.
3. Hjort med råstekt potatis och svampsås(kantarell/svart trumpetsvamp etc och messmör och ev någon gelé)
4. Fisk och skaldjurs-sopp/gryta med saffran, torskrygg, vanamei-räkor, kammusslor och grön/blå-musslor. Serveras med hemgjort vitlöksbröd på något surdegsbröd.
5. Röding med potatispuré och blomkålspuré och ngt mer som jag behöver komma på när jag har feeling.
6. Moule mariniere och bruschetta på surdegsbröd.
7. Tikka masala-liknande på lamm. Till det ris, mango chutney och raita. Ev vitlöksnanbröd också.
Förrätt skulle jag gärna ha en gaspacho som vi åt i Spanien på en bra restaurang och fick recept av kocken som såg ut som en maffiaboss. Den är så vansinnigt god och jag är inne på den just nu. Serveras med hackad silverlök, röd spetspaprika, pata negra och ev också manchego i små skålar bredvid. Men den kanske inte matchar med övrigt. Och snart kommer jag nog vilja ha annat än den som känns lite somrigare.
Efterrätt får jag fundera mer på.
Åh, vad hungrig jag blev!