Vad ska jag göra med mina plommon?

Varför skulle svensk marmelad vara nåt annat? Undrar bara...

Nu är jag ju ingen anglofil utan har bara erfarenhet av mina 6, 7 år i Cornwall (och min brittiske man, också han från Cornwall). Där åts "jam" som liknade vår. Framförallt till typisk Cornish Cream Tea, dvs scones med clotted cream och (oftast) jordgubbssylt. Den sylten var inte jättetjock vad jag minns. Man gjorde också ofta sylt på björnbär och på mullbär, också den lagom rinnig.
Svensk marmelad behöver ju inte innehålla citrusfrukt, t ex. Man kan göra marmelad på nästan vadsomhelst.
 
1. Jams are made from one type of any fruit or vegetable, whereas marmalade must use a citrus fruit in its preparation. 2. Jams basically use the entire fruit by crushing, pureeing and cooking, whereas marmalades consists of the citrus peel (rind), pulp and the juice (not the whole fruit).

Hittat när jag googlade :-) Själv bryr jag mig inte, så länge det blir gott!
Hmm är inte det här med -must use a citrus fruit in preparation en rent kemisk sak. Har för mig att om man ska göra en fastare kokt grej med frukt så har man in citronjuice el dyl för att få pektinet att verka ordentligt. (syltsocker kanske dock har en sur komponent i)

Sedan görs ju egentligen ursprungsmarmeladen på Kvitten :D Marmelo. Som när den kokats ett par timmar blir klarrosa och fast av sig självt, för den innehåller så mycket pektin.

Fast det var ju teorin. I praktiken verkar ju engelskan tycka citrusfrukter helt enkelt, har aldrig tänkt på det men blev nyfiken. Som tex

t’s widely accepted that the word ‘marmalade’ comes from the Portuguese for preserved quince, or ‘marmelo’. It’s a fruit preserve made from sugar, water and the peel of citrus fruits.

Vilket låter jätteroligt. :D ordet kommer från inlagd kvitten, marmelad är en inläggning med citrusfrukt. (kvitten är absolut inte en citrusfrukt så gissar att marmelad på kvitten då inte skulle kallas marmelad i England helt enkelt.)
 
Senast ändrad:
Hmm är inte det här med -must use a citrus fruit in preparation en rent kemisk sak. Har för mig att om man ska göra en fastare kokt grej med frukt så har man in citronjuice el dyl för att få pektinet att verka ordentligt. (syltsocker kanske dock har en sur komponent i)

Sedan görs ju egentligen ursprungsmarmeladen på Kvitten :D Marmelo. Som när den kokats ett par timmar blir klarrosa och fast av sig självt, för den innehåller så mycket pektin.

Fast det var ju teorin. I praktiken verkar ju engelskan tycka citrusfrukter helt enkelt, har aldrig tänkt på det men blev nyfiken. Som tex



Vilket låter jätteroligt. :D ordet kommer från inlagd kvitten, marmelad är en inläggning med citrusfrukt. (kvitten är absolut inte en citrusfrukt så gissar att marmelad på kvitten då inte skulle kallas marmelad i England helt enkelt.)
Vad intressant! Jag antar att olika länder bara valt egna definitioner på ordet. Personligen kallar jag oftast fast "sylt" för marmelad och lösare för sylt. Min brittiske man håller inte med :D Men vi slåss inte direkt över saken!
 
Vad intressant! Jag antar att olika länder bara valt egna definitioner på ordet. Personligen kallar jag oftast fast "sylt" för marmelad och lösare för sylt. Min brittiske man håller inte med :D Men vi slåss inte direkt över saken!
Jisses svenska wiki var ordrika om detta :) https://sv.wikipedia.org/wiki/Marmelad
(marmelad inte skyddat i Sverige, annars citrusfrukter i (men kvitten då?). nåja

Enligt svensk tradition kan man koka marmelad inte bara på citrusfrukter, utan även på andra sorters frukter och även på bär.[5] För att det skall vara möjligt att sälja marmelad framställt på andra råvaror än citrusfrukter kommersiellt har Sverige ett nationellt undantag från det EU-direktiv som gäller för EES-länderna. Detta har implementerats genom att Livsmedelsverket i sina föreskrifter om sylt, gelé och marmelad har skilda definitioner för "(citrus)marmelad" och för "sylt och marmelad".[3][6] Detta innebär att man vid framställning av citrusmarmelad måste följa samma regler som gäller för "marmelad" inom EES-länderna, men att det som enligt EU-direktivet definieras som "sylt" i Sverige även får säljas som marmelad.[2][8]

(btw går det att köpa kvitten i Sverige och testa, fascinerande hur rött det blir.)
 
Senast ändrad:
Jisses svenska wiki var ordrika om detta :) https://sv.wikipedia.org/wiki/Marmelad
(marmelad inte skyddat i Sverige, annars citrusfrukter i (men kvitten då?). nåja



(btw går det att köpa kvitten i Sverige och testa, fascinerande hur rött det blir.)
Vad är det man ska testa? Det är ju många frukter och bär som innehåller tillräckligt med pektin i sig själva för att stelna när man kokar marmelad. Så det är ju inte så unikt i sig?
 
Måste fråga om detta. Betyder det alltså att jam bara kan användas om det som är gjort på en enda bärsort? Så att t.ex. drottningsylt och liknande blandningar egentligen inte ska översättas till jam?
Bra fråga! Men ingen aning.... Blandat borde väl passera som ok?
 

Liknande trådar

Gravid - 1år Jag behöver en tråd med tips kring BLW (baby lead weaning) och plockmat! Vi har en 6-månaders hemma som vi precis har börjat med. Från...
2 3
Svar
59
· Visningar
2 034
Senast: Lingon
·
Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
3 341
Senast: Anonymisten
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
14 870
Senast: Juli0a
·
Övr. Hund Jag har sälj annons ute på min hund sedan den 17 januari. Jag har fått tre svar. En som bor i samma stad som jag och som kör lastbil...
2 3 4
Svar
60
· Visningar
6 237
Senast: ako
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #9
  • Uppdateringstråd 30
  • Guldfasanerna

Hästrelaterat

  • Kimblehook
  • Dressyrsnack 17
  • Födda -21

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp