Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tänker att marmelad är fastare men egentligen har det väll med sockerhalten att göra. https://www.xn--frgorochsvar-ucb.dansukker.se/org/nordic-sugar-sverige/d/sylt-marmelad/Nej, de ser ut så här:
Visa bifogad fil 96833
Apropå marmelad så stod jag och funderade på just det tidigare. Vad är skillnaden på sylt och marmelad egentligen? Finns ju fikonmarmelad, det är ju inte en citrusfrukt ... Stora funderingar
eller bara lägg dom i sprit https://www.expressen.se/alltommat/recept/plommon-i-konjak/Sätt vin
1. Jams are made from one type of any fruit or vegetable, whereas marmalade must use a citrus fruit in its preparation. 2. Jams basically use the entire fruit by crushing, pureeing and cooking, whereas marmalades consists of the citrus peel (rind), pulp and the juice (not the whole fruit).Din man är en stolle. ”Jam” går inte att översätta rakt av med sylt. Han borde ju kunna se och smaka skillnad på jordgubbssylt och jordgubbsmarmelad?
Marmelad har mer socker än sylt, och innehåller ofta pektin för att få en fastare konsistens. Hävdar han att fikonmarmelad man har till ost är fikonsylt då också?
Kompott!Jag har massor av plommon hemma (eller ja, krikon som jag fått lära mig att det är av @athena_arabians ).
Käkat en hel del som de är, men vill passa på att ta till vara på andra sätt med. Vad har ni för tips? Recept?
Sylt?
Paj? Kaka?
Någon som testat plommon till mat (jag såg ett recept med ugnsbakade plommon till)?
Övriga idéer?
Kompott gjorde jag för några dagar sedan, vi hade det till pannkakorKompott!
Sylt och kaka är jättegott men finns ju en viss begränsad mängd sylt man kan ha i skåpet och kaka man kan äta. Kompott kan man ju äta varannan dag
(Med det sagt gjorde jag sylt på grannarnas plommon, med kanelstång, citron såklart och sedan jättemycket kanel i och pudrad kanel ovanpå, supergott, om man ville kunde man ha lite rom i också.)
(och vidare tarte tatin är väldigt gott med plommon tror jag)
Nice, jag äter också gärna bara rakt av med lite grädde till (det är lite gammelmormorstil men väldigt gott som mellanmål eller efterrätt (hon serverade jämt sådant när man var liten)).Kompott gjorde jag för några dagar sedan, vi hade det till pannkakor
Plommon i madeira har jag för mig att jag tycker är supergott. Googlade lite på hållbarhet och hittade det här:
Plastburkar passar bra om man tänker frysa plommonen efter lagringen, vilket är nödvändigt vid längre lagring än 4 dagar.
Vet ej men här är ett recept där de kan sparas upp till fyra månader efter tillagning https://middagsbordet.com/2019/09/01/plommon-i-madeira/Plommon i madeira har jag för mig att jag tycker är supergott. Googlade lite på hållbarhet och hittade det här:
Tror vi att de håller sig trevliga om man fryser? Vore ju trist att förbereda om det egentligen hade varit bättre att bara frysa plommonen
Problemet är ju att han översätter ”jam” med ”sylt”, och bestämmer att svenskarna använder sitt eget språk fel. Det är lite komiskt.1. Jams are made from one type of any fruit or vegetable, whereas marmalade must use a citrus fruit in its preparation. 2. Jams basically use the entire fruit by crushing, pureeing and cooking, whereas marmalades consists of the citrus peel (rind), pulp and the juice (not the whole fruit).
Hittat när jag googlade :-) Själv bryr jag mig inte, så länge det blir gott!
Njae, det är nog jag som drar den slutsatsen... Själv menar han att enbart citrusfrukt kan bli marmelade. Det är sen jag som översätter resten. Jag kallar allt möjligt för marmelad (om det är lite fastare i konsistensen) och resten för sylt, oavsett. Han är nog lite petigare.Problemet är ju att han översätter ”jam” med ”sylt”, och bestämmer att svenskarna använder sitt eget språk fel. Det är lite komiskt.
De svenska orden marmelad och sylt motsvarar helt enkelt inte de engelska orden marmelade och jam.
Nä, svensk marmelad är något annat. Och sylt har de väl knappt i England? Tycker allt de har är lika sött och tjockt som marmelad.Njae, det är nog jag som drar den slutsatsen... Själv menar han att enbart citrusfrukt kan bli marmelade. Det är sen jag som översätter resten. Jag kallar allt möjligt för marmelad (om det är lite fastare i konsistensen) och resten för sylt, oavsett. Han är nog lite petigare.
Han gillar dessutom inte riktigt att svensk marmelad ofta (?) är rå, dvs knappt kokt. Man använder det som nåt positivt, i texten på burken, men han tycker marmelade ska kokas ordentligt.
Varför skulle svensk marmelad vara nåt annat? Undrar bara...Nä, svensk marmelad är något annat. Och sylt har de väl knappt i England? Tycker allt de har är lika sött och tjockt som marmelad.
Jag brukar göra päronmarmelad och den är tjockare än när jag gör sylt. Tjockare än sylt och chutney.Den sylten var inte jättetjock vad jag minns. Man gjorde också ofta sylt på björnbär och på mullbär, också den lagom rinnig.