Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Knapplån
Jag orkar inte leta igenom hela tråden efter de inlägg jag ville svara på/hålla med/fortsätta diskussionen med. Så jag gör bara ett generellt svar.
Jag håller med vilka det än var som sa att det ibland rids med för lite sug och energi i AR (trist att hålla på med de här facken och genereliseringarna, men i detta fall ser jag det faktiskt som en problem inom just nämda inriktnin). Kan tilläggas att jag själv rider Ar jag med.
För mig handlar det om sändare och mottagare. Om jag sänder något måste det ju ha en mottagare. Annars är det ju lönlöst att sända.
Jag sänder hästen med sits och skänkel fram till min mottagare i handen. Jag vill inte ha ett starkt stöd, mer ett sug. Hästen måste för mig gå fram till handen/bettet. Kommer den inte fram till handen har man sänt för kort/litet. Jag rider inte med ständigt driv. Jag driver om det behövs. Däremot rider jag med energi och släpper igenom hästen och vill att den ska arbeta igenom hela kroppen fram till handen. Handen ska aldrig låsa hästen eller hindra den. Men likväl måste den finnas där som mottagare.
Om man inte har energi kommer hästen inte kunna utföra arbetet med någon kvalitet. Skolorna blir just bara ett bakben som trampar framåt in mot tyngdpunkten. Men man aktiverar inte bukmuskulatur, ryggmuskulatur eller sätter bäckenet. Och då har man inte uppnått samling. Endast ett gripande bakben. Och en häst som är väl mycket på framdelen.
Nej jag ser nog inte särskilt "barock" ut själv när jag rider. Har en vanlig dressyrsadel som är urskön och den byter jag inte ut i första taget. Hästen har ett träns som egentligen är ett körhuvudlag och ett westernbett i munnen. Hennes stångbett är också en westernstång.
Det jag ser som problemet är att många försöker rida sina ej färdigutbildade hästar som om dom vore utbildade. Och det förekommer ju lite överallt så det är ju ingen direkt nyhet.
Den hjälmen skulle jag vilja se.
Hur som helst så är det ju viktigast att utrustningen är funktionell och både häst och ryttare trivs. Sen är det kul att vara snygg och proper ibland också, även om det inte blir alltför ofta för min egen del. Jag hör inte till dem som tänker på att matcha färger på mina ridkläder till schabraket tex.
Under tråden har jag förstått att det verkligen verkar vara en stor skillnad, nämligen att man inom AR inte vill ha kontakt med hästens mun, och då försöker jag förstå varför man vill göra så, vad "vinsten" är, så att säga?
Ytterligare en fråga - det Bent och Spanska ridskolan håller på med är uppenbarligen något annat, eftersom de rider med sträckt tygel när jag sett dem rida. Så vad håller de på med?
[/QUOTE]Erfarenheten hittills- de gröna rider med kontakt på en tygel, de som kommit längre får kontakt i båda tyglar, de tar alltså inte kontakt utan får. Men som sagt, när hästen är tillräckligt skolad och hjälpgivningen kan utgå ifrån sitsen så ser jag inget motsägelsefullt i att släppa på tygeln men fortfarande be om samling med sitsen.
Tror du det? Kanske beror på hur länge man menar med "länge", skulle tro att det blir oftare när det är på gränsen till att man klarar det långa tygelläget och mer sällan ju mer utbildad hästen blir?
Och kanske hur duktig man tidigare i utbildningen varit med att inte överanstränga hästen så den mentalt sett längtar efter att få länga sig?
Det mesta sitter ju i utbildningen, att det inte är omöjligt att rida samlat på hängande tygel längre sträckor tycker jag redan det finns enstaka ryttare som bevisat!
När hästen är utbildad o är stark kan man rida med bara sätet, men fram tills dess.........Tror du det? Kanske beror på hur länge man menar med "länge", skulle tro att det blir oftare när det är på gränsen till att man klarar det långa tygelläget och mer sällan ju mer utbildad hästen blir?
Och kanske hur duktig man tidigare i utbildningen varit med att inte överanstränga hästen så den mentalt sett längtar efter att få länga sig?
Det mesta sitter ju i utbildningen, att det inte är omöjligt att rida samlat på hängande tygel längre sträckor tycker jag redan det finns enstaka ryttare som bevisat!
När hästen är utbildad o är stark kan man rida med bara sätet, men fram tills dess.........
Den hängande tygeln handlar om kraft och motkraft, alltså du skapar den kraft hästen lägger i handen och placerar hästen inom ramen och den lär sig hålla sig där. Svårare är det inte...