Åh NorrahammarJa, det kan väl inte gå mer än illa?
Det är en Norrahammar 627 (spisen) och Norrahammar 30 (brödugnen). Det jag är mest fundersam är över spjällen och dragluckorna och vad som ska användas. Murstocken är enorm, tomten får lätt plats med både sig själv och säcken, haha. Det sitter två luckor på sidan och sen en lucka i kåpan + 3 små hål i stocken också.
Bifogar en mycket fin, ritad bild
Visa bifogad fil 75425
Det är två helt separata saker. Du behöver inte bekymra dig alls om bakugnen när du eldar i spisen.
Luckorna på sidan är nog mest för sotning och hör antagligen till bakugnen. Inte vedspisen. en vedspis är en väldigt enkel konstruktion.
Huvudsaken är att spjället är öppet när du tänder.
Lägg skrynklar tidningspapper på rostret och täck med kluvna smala pinnar. Stäng den luckan.
Öppna luckan under och stoppa in skrynklar tidningspapper och tänd.
Är spisen på humör tar det sig.
Vill det inte ta sig så finns det ett gäng sätt sätt flörta med den. Ett är att öppna sotluckan under ugnen och först elda något där för att få fart på draget. En del tänder lite rödsprit i ett lock. andra stoppar in lite papper. Allt för att få luften att röra sig.
Man kan också laborera mellan att öppna eldluckan och luckan under och se (höra) var det drar bäst.
Efter ett tag kommer du att bli kompis med spisen och vet hur den vill bli behandlad för att vara glad. En del spisar är kitsligare än andra. Vissa är super samarbetsvilliga. Andra not so much....
En vettig sotare kan förklara hur just din spis är uppbyggd och funkar