Uppdrag bantning del 5

Sv: Uppdrag bantning del 5

*Kl*

JIsses vad gräset formligen exploderade när det kom regn. Jag som låg steget före gräset är ju med nöd och näppe jämsides. Hade Lillen också gått ute hade det nog fungerat, men det känns tveksamt om jag kommer lyckas hålla jämna steg med det med 'bara' Emils. Suck.. Undrar vad det kostar att laga gräsklipparen (om det ens går..).

Har klurat foderstat timme ut och timme in, men hur jag än vrider på det så höjer jag TS så blir det minst +10 MJ mot innan, och över behov. Men är väl bara hålla tummarna att Lillen inte går upp alldeles för häftigt av det... :crazy:
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

KL

Har snart läst klart en väldigt intressant bok om upptäckten av insulinets verkningar samt framtagande av diabetesmedicin för både typ I och II-diabetes.

Metformin nämns just för typ II, från början karakteriseras som insulinokänslighet. M kommer tydligen från ett preparat som utvecklades 1926, då med toxiska biverkningar och senare då renat till att kunna användas.

Kan rekommendera boken till alla som är intresserade av insulinresistens.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Vad heter verket?

Ang metformin så har det om jag förstått det en hel del biverkningar på människa. Nu har ju häst och människa helt skilda matsmältningsapparater osv, men ändå fascinerande att såvitt de märkt/vet idag så tycks hästar inte få biverkningar. (Dock är ju största delen av erfarenheten så att säga från 'fältstudier' och inte forskningsditon, men ändock)

Något jag tyckte var hemskt intressant, och ångrar att jag inte snodde tidningen, var någon forskare som skrivit en hemskt bra artikel om insuliresistens/diabetes typ 2 på människa. Och där de lyckats lokalisera en predisposition, som om den fanns löpte människan hög risk att utveckla IR/typ2 diabetes om människan blev överviktig osv. Men UTAN den kunde människan bli hur tjock som helst, utan att utveckla IR/insulinresistens. (Däremot de andra farorna förknippade med övervikt, t ex hjärt-kärlsjukdomar)
 
Senast ändrad:
Sv: Uppdrag bantning del 5

*kl*
Lite OT men är nu ägare till 2 stycke ponny :p Nu e porblemet att nr 1 behöver tappa lite till i hull medans nr 2 behöver upp i hull.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Tord Ajanki - Historien om diabetes och insulinets upptäckt.

typ II-diabetes/IR, mycket högre arvbarhet än typ I. Om en tvilling insjuknar, 90% chans att andra tvillingen också gör det. Barn till typ II-förälder, 40% risk att insjukna.

typ II starkt kopplad till övervikt, av överviktiga utvecklar var 3:e typ II. Skriver också om övervikt, starkt kopplad till genetik och förklaras m hj a utvecklingsbiologiska faktorer.

Om blodsockersänkande: " Den behandlande substansen biguanides blodsockersänkande effekt på försöksdjur. Ämnet var dock så giftigt för levern att man tvingades överge det. När man några decennier senare tog upp tråden igen lyckades man med kemiska manipulationer göra sig av med de oönskade effekterna. 1957 introducerades den omgjorda biguaniden under namnet metformin, den verksamma substansen i läkemedlet Glucophage".
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Kommer ihåg att det var en artikel i en Illustrerad Vetenskap för något år sedan om forskare i USA som tagit bort en gen på möss. Utan den genen kunde de bli hur feta som helst utan biverkningar avseende insulinet.

Det som är otäckt med typ II är väl att det kan utvecklas till typ I, boken berättar att människan klarar att öka på insulinproduktionen i alla fall tio gånger mer än normalt.

Finns tydligen blodprovvariant för människor för att se om betacellerna i de langerhanska öarna är skadade, om så kan man förebygga och låta dessa vila för att fördröja utvecklingen av typ I.

Jättebra bok som lättfattligt beskriver forskningen om diabetes och insulin.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

*KL*

Lite bilder.

Kärlek - och iaf en partiell hullbild på en tjock Emil. Här syns också vad jag menade med 'mest skitig och lurvig' när någon undrade hur E såg ut nu och varför han aldrig var med på bild ;)
lovep.jpg


Hemskt smickrande bild på nämnda E..host..
love2h.jpg


Lillenhull. Jag tycker allt mankamsdepån bara blir bättre och bättre, och det är fortfarande mjuuukt =)

lillen27.jpg


lillen11.jpg


Och min käraste vän i nöden, automatutfodringen:
automatfodr1.jpg
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Stor skillnad! Angående din andra tråd med muskeln så ser det ännu mer ut som någon slags depå eller svullnad på dessa bilder
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Stor skillnad! Angående din andra tråd med muskeln så ser det ännu mer ut som någon slags depå eller svullnad på dessa bilder

Stor skillnad på/mot vad? *nyfiken*

Och varken depå eller svullnad, och som jag svarade dig där tror jag du drar väl snabba musklingsslutsatser =)
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

ÅH! Vad är det där för häftig anordning du fixat som automatutfodring? Ser alldeles lysande ut!

Dessutom är jag lite nyfiken på hur din häst såg ut innan du började banta den. För ett ovant öga ser han ju superfin ut nu vilket får mig att tro att jag måste lära mig mer om fettdepåer så inte min häst ligger i riskzonen :crazy:
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

ÅH! Vad är det där för häftig anordning du fixat som automatutfodring? Ser alldeles lysande ut!

Dessutom är jag lite nyfiken på hur din häst såg ut innan du började banta den. För ett ovant öga ser han ju superfin ut nu vilket får mig att tro att jag måste lära mig mer om fettdepåer så inte min häst ligger i riskzonen :crazy:

Han var superfet innan han började banta. Inga tveksamheter alls där. Han har totalt sen dag ett gått ner mer än 100 kg.

Hans hull idag, men det är svårt se på bild, kameran älskar honom och han ser alltid smalare ut på kort, är helt okej men det får inte bli högre, och det gör ingenting om han tappar lite till - men jag behöver inte arbeta aktivt med det så att säga. (Han är stor D-ponny och väger 390 kg btw)

Däremot, kan lägga in kort sen, ska iväg en sväng nu, så när jag idag tittar tillbaka på kort från tidigare i bantningen, så kan jag ju se att det jag då tyckte var 'ganska okej men lite kvar' var alldeles för runt.

Just fettdepåerna är hyfsat enkla, då är det värre att bedömma generellt hull. Både i Sverige och andra länder är problemet att synen på normalhull gradvis förskjutits. Tittar man på bilder från förr i tiden på vad som då ansågs vara lagom hull så reagerar de flesta med 'oj sån smal och omusklad stackare'. Fast det i själva verket fortfarande ÄR ett bra normalhull. Men man har vant sig med ett rundare, och många gånger misstas hull (fett) för muskler.

Man blir lite skadad åt andra hållet med dock, jag tycker nästan varenda ponny jag ser idag är tjock. Ofta är det säkert så, men absolut inte alltid. Samma hull hade jag för två år sedan inte alls reagerat på. (Nu talar vi rund och inte fet alltså)

Ska beskriva automatiska fodringen i detalj sen med =)
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Tack för en bra beskrivning!

Kan tänka mig att man blir lite skadad och ser tjocka ponnyer överallt. Dock håller jag med dig om att det finns alldeles för mycket tjocka (eller för runda) hästar i Sverige.

Ser fram emot fodermaskinsbeskrivning :D
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

*KL*

Sådär, här är automatiska utfodringen lite mer beskriven.

Grunden består av automatiska grindöppnare, battlatch. De kan programmeras på vilken tid man vill, och man kan välja om den ska släppa en speciell dag eller alla dagar. När tiden är inne släpper den helt enkelt ett grindhandtag. Ursprungligen tänkt för att släppa just en resårgrind, så korna kan gå hem för mjölkning eller hästarna komma ut på bättre bete/in i en hage med utlagt hö/etc. Men jag har hittat lite fler användningsområden.

Från början använde jag bara en, och för att fodra kl 02 på natten. Då släppte den ner ett hönät (film finns på det), men sen iom mammas sjukdom så skaffade jag flera (tack snälla pappa - de är dyra tyvärr battlatcharna, 3200 riksdaler styck. VÄL VÄRDA pengarna anser jag, men är ändå mycket pengar som ska ut. Min äldsta är köpt för mer än 10 år sen och är fortfarande i tjänst =))

Skaffade flera för att kunna ordna fler fodringar per automatik. Jag har 4 st nu men använder 'bara' 3 st inne, som fodrar kl 22, kl 02 och kl 06. Men när det blev fler fodringar ville jag inte att de skulle äta ur hönät, det blir ju knepig ätställning då mina är skodda och näten inte kan hänga så lågt pga intrasslingsrisken.

Så efter mycket funderande och mycket testande där jag fick överge MÅNGA ideer som i teorin kändes superbra men i praktiken inte funkade alls, lyckades jag få ihop det så att maten hamnar på boxgolvet istället. Det som var svårast var att hitta något där maten var skyddad när den var upphissad, som inte av misstag vecklade ut sig när jag hissar upp maten och när den var upphissad, men som GARANTERAT löste ut när maten släpptes ner - så häststackarna inte skulle behöva stå där och kolla på inbrottssäker, paketerad mat som dinglade framför näsan på dem.

Lösningen blev sönderklippta IKEA-påsar och klädnypor. Syns på en av bilderna nedan hur det är sönderklippt. Sen sitter snöret i bakkant, och så har jag ett 'knytsnöre' med. Så jag trixar i silaget (i kakform är enklast), viker upp och in kanterna och rullar sen ihop det till en fin korv, och sen ett band runt - upp genom fästhaken och som sen fästs med en klädnypa mot sig själv. Tog lite träning lära sig bästa fästsättet men nu går det fort.

Sen hissar jag upp det hela, i Lillens box HÖGT upp (han står på bakbenen annars), medan Emil som är en liten shettis och inte lika (förlåt Emil) är lika smart har sina lägre. Emil har också en annan variant, där Ikeapåsarna inte är sönderklippta, däremot så är handtagen bortklippta, och fästet sitter i bakkant, och en klädnypa håller ihop fram och bakkant. När det ramlar ner så kör han bara in mulen och då släpper klädnypan och han kan ösa ut sin mat.

I alla fall, sen när jag hissat upp fäster jag grindhantag i timersarna. Och när den programmerade tiden är inne get battlatchen ifrån sig några pip så hästarna får en förvarning, och sen släpper den. Och då faller respektive påse ner. Om de inte skulle veckla ut sig av rycket som blir när linan tar slut så iom klädnyporna behövs bara att hästarna buffar till lite så öppnar det sig.

Jag är inte säker det skulle funka lika bra med stora givor eller hö, med just mitt system. Battlatchen har förresten en maxvikt som jag glömt, men 7 kg kanske? Och med större givor (eller hö?) kanske själva rullandet bli svårare? Med hönät funkar det ju oavsett dock (förutom viktbegränsningen, men jag har ju automatfodringen just för att kunna ge små portioner ofta, med 4 h mellanrum dygnet runt). Jag ger nu 1.5 kg/fodring till L och 0,9 kg till E, men har som max legat på 2.2 kg till Lillen och 1.5 kg till E utan problem med systemet.

Jag var llite orolig först att hästarna skulle skita knäck av att det rasade ner påsar från himlen, eller att de skulle bli skrämda av att det hängde prassliga IKEA-påsar och dinglade. Men de kunde inte bry sig mindre om det!

Upphängt och färdigfyllt ser det ut såhär (samma bild som i inlägget innan så bara länkar den) i Lillens box http://img820.imageshack.us/img820/3777/automatfodr1.jpg

I Emils box ser det ut såhär:
automatfodr2.jpg


Alla påsar nere och utvecklade i Lillens box:
automatfodr01.jpg


Närbild på hur Lillens påsar är sönderklippta för att släppa ut allt silage när de vecklas ut:
automatfodr02.jpg


Två (av 3) av Emils nedsläppta, tomma påsar:
automatfodr07.jpg


Närbild på en av Emils:
automatfodr04.jpg


Det hela skötts från timersarna, här syns 2 av 3, och med handtagen ikrokade (dvs påsarna upphissade)
battlatch.jpg


Sen löper det linor från timer. via 'taket' (jag har typ 10 meter takhöjd, men om jag hade haft mer normal takhöjd hade det varit i taket, 3.20 upp är det iaf) och till repsketive påse:

automatfodr05.jpg


automatfodr06.jpg


Det går alltså två linor till varje handtag, där ena linan styr Lillens ena påse och andra linan till samma handtag styr Emils ena påse. Man får anpassa lite så det blir lagom långt, både lagom långt upphissat och faller ner lagom långt. Att det är 2 linor per handtag är för när jag drog en lina så den skötte båda kunde de dra upp/ner varandras mat med sin egen påse - inte helt lyckat ;)

På bilderna ovan syns 2 av 3. Den tredje är den ursprungliga och dragen lite annorlunda därför den inte är med, men samma system.

Har haft lite barnsjukdomar, och en hel del problem med Lillen som är för smart för sitt eget bästa, och på den tiden han nådde timern (när den satt mellan boxarna) lärde sig precis vilket snöre han skulle dra i och hur han (utan att se) skulle göra för att haka av handtaget och släppa ner mat närhelst han ville ;) Men nu har det funkat problemfritt i flera månader, de enstaka gånger det klickat har varit mitt fel..
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Som grädde på allt det har hälta sjuka häst moset så hittade hovslagaren en lite för bred lamellrand. Ibland, så känns det lite som att det inte är meningen att man ska hålla på med det här.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

*KL*

Behöver jag vara i den här tråden?

3-åring (08) ej inriden, markarbetas några dagar i veckan, tidigare gick mycket
som handhäst innan stora blev konvalecent:

32405207.jpg


Har bantats från vinterns (:o) överhull:

32256949.jpg


Är detta lagom som "rida in ha något att bygga av"-hull, eller bör hon "bantas"
mer fodermässigt istället för att prova motionera bort?

7-åring, konvalecent sen fan nästan ett år tillbaka, INGEN motion möjlig i
dagsläget, mer än hagvistelse:

32405209.jpg

(Blä vad omusklad hon är!!!)

Från vinterns (host igen) hull:

189452_1863734921920_1497407061_32033385_6077939_n.jpg


Men här hade hon i alla fall inte tappat ALLA muskler ännu...


Så, come on, give it!! Hemma har jag bara ja-sägare :D
"Nej men dom måste ju ha lite att ta av", typ...
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Alltid svårt med bilder. Men unghästen skulle jag inte aktivt banta med diet, men däremot inte tillåta att den gick upp. Den skulle inte dö av att tappa lite, men det gör den ju mest troligt när hon motioneras mer - och om jag förstod dig rätt är planen hon ska röra sig mer nu?

Den vita är väldigt svårt att säga säkert på den bilden, men utefter den så ser hullet för högt ut, och jag skulle banta den. Vad är den konv för? (Om du vill berätta). Kan den skrittas vid hand kanske, som komplement till att gå i hagen, eller medger skadan inte det heller?
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Den vita är väldigt svårt att säga säkert på den bilden, men utefter den så ser hullet för högt ut, och jag skulle banta den. Vad är den konv för? (Om du vill berätta). Kan den skrittas vid hand kanske, som komplement till att gå i hagen, eller medger skadan inte det heller?

Ja, den lilla ska ridas in nu, så jag hoppas att det skall klassas som motion.

Stora är samma som i min hovtråd, och vad gäller problematiken så är det
sååååå mycket som uppkommit/framkommit mer än vad jag sagt, på nivån
att jag har blivit blåst vid köp, så det är inget som kommer komma på pränt
på nätet ännu. (om nånsin).
Men nej, i dagsläget kan hon inte skrittas vid hand... Skall igentligen stå på
box medicinerad, men efter många turer med vet, eq, hovis osv har gemensamt
beslut fattats att hagvistelse blir bäst.

Skall försöka få till en bättre bild till imorgon, jag ser själv att det kanske inte
var den bästa!
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Jag förstår, då skulle jag försöka banta den via maten - om det finns utrymme för det, men om den går på gräs så borde det gå att göra en del i alla fall? =)
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

WOW :bow:

Sjukt bra gjort och riktigt ambitiöst. Hästarna är nog helnöjda också :) Skulle gärna ha något liknande till min häst så hon fick en till giva på natten men det får vänta tills jag kan prioritera att köpa en såndär hagöppnare :)

Tackar tusen gånger för förklaringen!
 

Liknande trådar

Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 250
Senast: skiesabove
·
Hästvård Jag har en häst med fyra vita strumpor och rosa hud därunder. Har under de senaste åren drabbats av olika grad av mugg/rasp under senare...
Svar
8
· Visningar
964
Senast: Fiorano
·
Relationer Visste inte vad jag skulle döpa tråden till... Men normen är väl i stora drag att man har en relation oftast med en person. Kanske...
2 3
Svar
57
· Visningar
5 247
Senast: gullviva
·
Kropp & Själ Jag har i snart 3 månader tränat på gymmet 2 dagar i veckan, mest styrketräning. Har väl blivit lite starkare och sådär och det är...
Svar
9
· Visningar
571

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp