Tittar in i ditt kök, 18

Status
Stängd för vidare inlägg.
I detta hus lever en nu enligt projekt Äta Ur Frysen, och på kuppen har vi fått för oss att försöka vara lite sparsamma och sådär, äta upp saker som finns i skafferi och kyl och inte handla i onödan (ligger tyvärr inte direkt för varken mig eller partnern). Men! Vår frys består av väldigt trevliga saker, visar det sig! Till exempel har kvällsmaten de senaste dagarna bestått av perfekt avokado med löjligt mycket Kalixlöjrom (ett halvkilo behöver ätas upp innan den härsknar då vi fått ett nytt halvkilo i julklapp, STACKARS mig och partnern!), toast med chèvre, och ikväll en improviserad pizza med mozzarella, sjaunagravad renfilé, rödlök och pepparrot samt babyspenat. Planen är också att äta moussaka (lammfärs från frysen), samt svamp risotto (parmesan och svamp samt vinslattar från frysen), plus morotssoppa, kikärtscurry etc etc etc. HerreGUD vilken matvaruhoarder jag är!

Januari är en svår månad, förstår jag. :cry:

:D :d

(Jobbar själv envetet vidare med skafferi- och frysfynden, i sann snålmånads-anda!)
 
Ett av mina mål för året är att äta minst tre gånger om dagen... Och att ha med matlåda till jobbet varje dag. Det är egentligen inga större problem med själva matlådan, men jag vill ha med lite skojiga grönsaker också. Ofta är det ju dock så att grönsakerna inte alls är lika skojiga i en låda dagen efter som precis när de gjorts iordning. Så, jag vill helt enkelt ha lite tips på skojiga lådgrönsaker. Just nu står det helt still. Har kört på frysta gröna sojabönor den här veckan för att det ser så tragiskt ut med bara en bit kantarellpaj :D Och det är ju gott, men det kan ju vara trevligt att variera sig.
 
I detta hus lever en nu enligt projekt Äta Ur Frysen, och på kuppen har vi fått för oss att försöka vara lite sparsamma och sådär, äta upp saker som finns i skafferi och kyl och inte handla i onödan (ligger tyvärr inte direkt för varken mig eller partnern). Men! Vår frys består av väldigt trevliga saker, visar det sig! Till exempel har kvällsmaten de senaste dagarna bestått av perfekt avokado med löjligt mycket Kalixlöjrom (ett halvkilo behöver ätas upp innan den härsknar då vi fått ett nytt halvkilo i julklapp, STACKARS mig och partnern!), toast med chèvre, och ikväll en improviserad pizza med mozzarella, sjaunagravad renfilé, rödlök och pepparrot samt babyspenat. Planen är också att äta moussaka (lammfärs från frysen), samt svamp risotto (parmesan och svamp samt vinslattar från frysen), plus morotssoppa, kikärtscurry etc etc etc. HerreGUD vilken matvaruhoarder jag är!

Men HUR bygger man upp en sån frys?:love:

Min innehåller:

Hjortron (har kylen full också, så de får ligga kvar)
Glass i olika stadier av tom förpackning
Björnbär
Svamp
Svamp
Svamp
Svamp
Isbitar
Glutenfritt bröd
Sönderfrusen kyckling jag borde kasta
Dito köttfärssås som inte blev god, alltså ligger den kvar
Små oidentifierbara påsar med nåt-ish
 
Men HUR bygger man upp en sån frys?:love:

Min innehåller:

Hjortron (har kylen full också, så de får ligga kvar)
Glass i olika stadier av tom förpackning
Björnbär
Svamp
Svamp
Svamp
Svamp
Isbitar
Glutenfritt bröd
Sönderfrusen kyckling jag borde kasta
Dito köttfärssås som inte blev god, alltså ligger den kvar
Små oidentifierbara påsar med nåt-ish
Jag har
Björnbär
Björnbär
Björnbär
Frusen fisk som ska göra att katt-tonåringen slutar fisa
Lingon
Ett par påsar bondbönor och ärtor (går åt kontinuerligt)
Diverse burkar och påsar som inte har någon etikett och som leder till sådant som att partner, som har diabetes, upptäcker att lunchlådan är full med äppelmos eller att älgsteken jag tinar inför en tillställning visar sig vara ett ben att koka fond på
 
Jag har
Björnbär
Björnbär
Björnbär
Frusen fisk som ska göra att katt-tonåringen slutar fisa
Lingon
Ett par påsar bondbönor och ärtor (går åt kontinuerligt)
Diverse burkar och påsar som inte har någon etikett och som leder till sådant som att partner, som har diabetes, upptäcker att lunchlådan är full med äppelmos eller att älgsteken jag tinar inför en tillställning visar sig vara ett ben att koka fond på


Äppelmos! Det har jag med! Fick av pappa som inte ville slänga massa äpplen, nu har vi sjuka mängder mos.
Jag gillar mos. När jag är gravid. Jag är steriliserad:D
 
Ofta är det ju dock så att grönsakerna inte alls är lika skojiga i en låda dagen efter som precis när de gjorts iordning. Så, jag vill helt enkelt ha lite tips på skojiga lådgrönsaker. Just nu står det helt still. Har kört på frysta gröna sojabönor den här veckan för att det ser så tragiskt ut med bara en bit kantarellpaj :D Och det är ju gott, men det kan ju vara trevligt att variera sig.

En nog så intressant utmaning, som jag också jobbar på! Jag vill ändå tro att många funkar, så länge de är var för sig fram till servering - är det inte mycket för att grönsakerna liksom geggas ihop som det blir mer deprimerande? Alla olika sorters kål är ju pålitliga inslag tycker jag. Även frysta bönor och ärter, och rivna eller skurna/tunt hyvlade morötter. Om de är så himla skojiga som de är är kanske mer tveksamt. Men då kan man skoja till dem med att pickla dem lite grann!

Till nästa lunchlåda blir det strimlad rödkål med tunt hyvlad morot och dito apelsin som "tillbehörssallad". Kanske drar jag i lite purjo också. Jag gillar att blanda in frukt och ibland nötter/frön i salladerna/grönsakerna, men särskilt frukten gör sig ju ofta bäst i nyuppskuret skick. Apelsin tror jag däremot funkar med rödkål och morot utan att tappa aptitligheten alltför mycket på några timmar.

Sedan vill jag ju nyttja waldorfvarianten med rotselleri, äpple och keso också. Men mer tveksamt hur fräscht äpplet blir av den mixen i en lunchlåda
 
Igår gjorde jag mos på rostad sötpotatis. Typ, i alla fall. Rostade halvor, gröpte ur och mosade ihop med lite smör, salt och mycket peppar. Ruskigt gott faktiskt. Åt en lättstekt pepparbiff till då suget efter rött kött slog till med besked, vilket det gör ibland när jag misstänker att järnet är lågt.
 
Det låter gott! Galet gott! Enastående gott!

Jag brukar förresten göra varianter på Salade Niçoise med rökt makrill istället för tonfisk. (Så slipper jag fundera på det där med blåfenad tonfisk och delfiner och allt vad det är, och rökt makrill är ändå godare.)

Ja, sådana sallader brukar faktiskt jag också göra ibland - och även det är vanligt i Storbritannien. Makrill är barnsligt billigt där, såväl färsk som rökt. Vet att jag brukade kunna köpa två-tre fina rökta filéer för £1, de jag köpte här häromdagen var prissänkta pga kort datum och kostade ändå mer än det dubbla.
 
Hela planeringen av dagen omkullkastades i morse då jag besinnade att Berit och Elvy har semesterstängt i januari.

Nu tvingas jag på vinst och förlust ge mig ut i Göteborg efter lunch istället.
 
Vi kan byta frys om du vill @inverterad så kan du få en riktig utmaning i att äta ur frysen :angel: :D (Dvs, jag tar gärna din frys! Låter som en febomenal sådan med det innehållet :up: )

Middag här blev rödbetsbourguignon med mathavre, spenat och créme fraiche som tillbehör. Mycket gott även om det kunde blivit ännu godare med vettigare vin tror jag. Avslutar kvällen med Sveriges Mästerkock, vaniljte och scones med marmelad.

Ja, jag är mycket nöjd med frysinnehållet! Dock brukar det vara omöjligt att hitta något att äta ändå - jag tror att såna här projekt är bra för mig, för annars går jag enbart på lustprincipen dvs är aldrig sugen på det som finns hemma = måste alltid handla ännu mer mat.
 
Hela planeringen av dagen omkullkastades i morse då jag besinnade att Berit och Elvy har semesterstängt i januari.

Nu tvingas jag på vinst och förlust ge mig ut i Göteborg efter lunch istället.
Det är misär!! Men har du testat Bao? Jag har inte kommit dit ännu men set låter ju onekligen roligt på pappret :)
 
Men HUR bygger man upp en sån frys?:love:

Min innehåller:

Hjortron (har kylen full också, så de får ligga kvar)
Glass i olika stadier av tom förpackning
Björnbär
Svamp
Svamp
Svamp
Svamp
Isbitar
Glutenfritt bröd
Sönderfrusen kyckling jag borde kasta
Dito köttfärssås som inte blev god, alltså ligger den kvar
Små oidentifierbara påsar med nåt-ish

En har snälla släktingar som känner en väl och därför ger matrelaterade gåvor i julklapp (ex Kalixlöjrom) samt en är mathoarder av rang. :D Jag rekommenderar att ha åkerbärssylt och chèvre i frysen istället för sönderfrusen kyckling, helt klart!
 
En nog så intressant utmaning, som jag också jobbar på! Jag vill ändå tro att många funkar, så länge de är var för sig fram till servering - är det inte mycket för att grönsakerna liksom geggas ihop som det blir mer deprimerande? Alla olika sorters kål är ju pålitliga inslag tycker jag. Även frysta bönor och ärter, och rivna eller skurna/tunt hyvlade morötter. Om de är så himla skojiga som de är är kanske mer tveksamt. Men då kan man skoja till dem med att pickla dem lite grann!

Till nästa lunchlåda blir det strimlad rödkål med tunt hyvlad morot och dito apelsin som "tillbehörssallad". Kanske drar jag i lite purjo också. Jag gillar att blanda in frukt och ibland nötter/frön i salladerna/grönsakerna, men särskilt frukten gör sig ju ofta bäst i nyuppskuret skick. Apelsin tror jag däremot funkar med rödkål och morot utan att tappa aptitligheten alltför mycket på några timmar.

Sedan vill jag ju nyttja waldorfvarianten med rotselleri, äpple och keso också. Men mer tveksamt hur fräscht äpplet blir av den mixen i en lunchlåda

Jo, geggiga grönsaker går ju fetbort, så att säga. Köpte blomkål och morötter idag i alla fall, för det funkar ju! Annars har jag ibland lite svårt för kål. Och frysta bönor och ärter är ju bra. Nötter är gott och bra men förbjudet på arbetsplatsen... Keso är det jag äter mest för tillfället och det har jag också tänkt att jag kan ta med och ha i sallad/äta som mellanmål. Försöker komma på vad de brukar ha för bra sallader på buffén i skolmatsalen, för det brukar vara riktigt bra. Rostade kryddiga kikärtor! Till exempel.

Tack för bra tips! Skriver upp på listan :)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Mat Vi fortsätter att dela med oss om vad vi lagar, äter, inspireras av och funderar på i matväg! I mitt kök serverades idag pasta med...
33 34 35
Svar
683
· Visningar
30 008
  • Låst
Mat Matinspirationen fortsätter! Vad lagas det för godsaker hemma i köken? Vad äts, i eller utanför köken? Hur smakade det? Och kanske hur...
99 100 101
Svar
2 004
· Visningar
111 161
Senast: Mineur
·
Hemmet Imorse när jag gick in i mitt kök för att äta lite frukost,så prasslade det till i en soppåse, och ut kom en liten brun mus utfarandes...
9 10 11
Svar
210
· Visningar
17 201
Senast: Fruentimber
·
  • Låst
Kropp & Själ Här fortsätter tråden om vad som bjuds i köket eller äts på lokal. Låt fantasin frodas o väl bekomme! forts från...
99 100 101
Svar
2 016
· Visningar
88 633

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp