Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Koppar är bra ledare, men rostfri duger gott och är hållbarare.
Nej, jag anser att tunnare är farligare eftersom det syns sämre. Gäller inte minst för det vilda.
Vitsen med elstängsel är ju att det ska avskräcka hästen för att ens röra det. Viktigt är alltså att man verkligen lär hästen att eltråden är oerhört otrevlig så den verkligen respekterar den.
Går hästen trots allt igenom, dvs mellan/under repen, så är det bättre om dom håller och en eller annan isolator går sönder.
LIA
Givetvis är det bättre, men det finns ett men i resonemanget, nämligen att man kan tänka sig ett oräkneligt antal variationer på händelseförlopp.Om hästen trasslar in benen i repet då? Då skärs ju benet av, är väl bättre om tråden går av?
Vi har både 5 och 8 mm, det viktigaste är att du skarvar ofta med skarvbleck. Vi har haft problem på vintern att strömen inte leder så bra och det har några hästar upptäckt varpå det kan försöka att rymma, gräset tycks vara grönare på andra sidan även när det är snö..
Så jag kan tycka att 1 det viktigaste är att strömmen fungerar!! för då stannar hästarna inne. 2 om hästarna ex skulle råka i panik och springa rakt igenom är det viktigt att repet släpper och det gör det om du skarvar. stakette är till för att hålla hästarna inne och om det inte gör det så skall det lätt gå sönder så att hästen inte skadar sig. EL är det viktigaste inte om du har 5 eller 8 mm
Jag tror att det är 5 mm jag har, men inte säker. Koppartråd inflätat, men det var inget vi valde egentligen utan det bara fanns på det rep vi valde. Jag har regelbundna skarvar av samma anledning som har engetts tidigare här i tråden. och även trådspännare på ett par olika ställen (när snön har legat på tråden en hel vinter blir det en del slack i den framåt vårkanten )
Hos oss har det funkat fint med elen i hagarna hela vintern, trots snödjup på uppåt en meter, dvs ovanför trådarna. Vi har gjort så att vi kan koppla från den understa tråden på samtliga hagar enkelt vid jordningen, och på så sätt få bra kräm i staketet trots snödjup. När den understa tråden är begravd kopplas den från och elen går bara ut i trådarna "ovan snö" = full kapacitet ut i tråden. Vi har även en jordningstråd en decimeter under den översta tråden, så att det jordar när hästen kommer åt båda samtidigt, bra som backup ifall det är dålig jordning annars.