De allra flesta jag känner så där lite närmare och pratar mer personligt med, kommer från akademikerhem och är numera själva akademikerföräldrar. Och de flesta av våra barn kommer att bli (eller har redan hunnit bli) akademiker själva.
Det är helt enkelt ganska självklart att man vill ha en universitetsutbildning. Det innebär ju att man kan få ett jobb som man orkar ha hela yrkeslivet, ganska god chans att slippa skador i arbetet och förtidspension därför och ofta en viss möjlighet att själv påverka sitt yrkesliv på olika vis.
Men jag känner inte på något vis igen den press att prestera som du och andra återkommer till i den här tråden. Såååå märkvärdigt är det ju inte att klara en högskoleutbildning, att det finns något rimligt skäl för föräldrarna att försöka prestationshetsa fram sina barn. Jag ser utbildning mer som en tidsfråga, något som de flesta tids nog vill ha och då skaffar sig.
Jag förstår inte varför stress och press och besvikelser vid "misslyckanden" överhuvudtaget kommer upp, bara för att man fullt realistiskt räknar med att ens barn kommer att vilja studera vid universitet?
Om jag hade valt helt annorlunda kan jag inte tänka mig att mina föräldrar hade blivit "besvikna" (min syster är yogainstruktör, vilket de bara tycker är trevligt), och om min unge tröttnar och slår sig på något oakademiskt istället har jag inga problem med det.