Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?
Jag menar inte att många använder oledade bett, men att det finns hästar som trivs med det och då passar de.Raka tränsbett används inte av de flesta som utbildat x antal hästar. Just för att man insett att det ger tvetydiga signaler och gör det svårare än det måste vara. De flesta hästar ogillar också tungtryck.
Ja, man kan inte påverka på samma sätt med ett rakt bett. Det är anledningen till att jag växlar mellan ledat tränsbett också.En bridong används ju för att ställa och påverka ena sidan. Med rakt bett blir inverkan i båda sidor.
Det har inte min gjort.Att hästtandläkare förordar det är ett jäkla gissel.
Men om en häst reagerar så på ett bett så hoppas jag ryttaren byter bett. Då är ju inte detta rätt bett alls.Det ger visserligen mindre synliga skador vid felanvändning. Men det blir längre utbildningstider, mer stret i munnen och triggar ofta en mottrycksreflex i hästen och gör så att man får svårt att få en lugn, mjuk och eftergiven mun.
Vill man lära någon något är tydlighet och konsekvens a och o. Och man bör inte gå in i önödig kamp.
Men tandspecialisterna tittar väl på hur betten ligger i/passar hästens mun och hur hästen ser ut i munnen. De pratar ju inte om ridning. (inte min i alla fall, men det kanske varierar?)Jag vet inte en enda hästtandläkare som sett och utbildat nog ekipage att ge bettråd. Hästarna får i slutändan ta ännu mer stryk i munnen.
Nej samma sak som ett tränsbett är det inte. För att det ska fungera bra att rida med dubbla tyglar på ett stångbett är det en del som ska finnas där först. Hästen behöver svara bra på säte och man får inte vara beroende av mycket hand. Förutsättningarna måste finnas. Funkar inte detta är det bara att gå tillbaka till tränsbettet igen. För mig har detta varit ett bra alternativ då hästen inte får plats med kandar i munnen. Hade hon haft plats skulle jag valt kandaret istället. Man får anpassa sig till situationen.Så länge som du inte har sidostycket och tyglar lösa löpande i samma ring som mundelen sitter är det inte samma sak som ett tränsbett. Alls!