Stora diskussionstråden, del 2

Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?

Raka tränsbett används inte av de flesta som utbildat x antal hästar. Just för att man insett att det ger tvetydiga signaler och gör det svårare än det måste vara. De flesta hästar ogillar också tungtryck.
Jag menar inte att många använder oledade bett, men att det finns hästar som trivs med det och då passar de.

En bridong används ju för att ställa och påverka ena sidan. Med rakt bett blir inverkan i båda sidor.
Ja, man kan inte påverka på samma sätt med ett rakt bett. Det är anledningen till att jag växlar mellan ledat tränsbett också.
Att hästtandläkare förordar det är ett jäkla gissel.
Det har inte min gjort.
Det ger visserligen mindre synliga skador vid felanvändning. Men det blir längre utbildningstider, mer stret i munnen och triggar ofta en mottrycksreflex i hästen och gör så att man får svårt att få en lugn, mjuk och eftergiven mun.
Vill man lära någon något är tydlighet och konsekvens a och o. Och man bör inte gå in i önödig kamp.
Men om en häst reagerar så på ett bett så hoppas jag ryttaren byter bett. Då är ju inte detta rätt bett alls.

Jag vet inte en enda hästtandläkare som sett och utbildat nog ekipage att ge bettråd. Hästarna får i slutändan ta ännu mer stryk i munnen.
Men tandspecialisterna tittar väl på hur betten ligger i/passar hästens mun och hur hästen ser ut i munnen. De pratar ju inte om ridning. (inte min i alla fall, men det kanske varierar?)

Så länge som du inte har sidostycket och tyglar lösa löpande i samma ring som mundelen sitter är det inte samma sak som ett tränsbett. Alls!
Nej samma sak som ett tränsbett är det inte. För att det ska fungera bra att rida med dubbla tyglar på ett stångbett är det en del som ska finnas där först. Hästen behöver svara bra på säte och man får inte vara beroende av mycket hand. Förutsättningarna måste finnas. Funkar inte detta är det bara att gå tillbaka till tränsbettet igen. För mig har detta varit ett bra alternativ då hästen inte får plats med kandar i munnen. Hade hon haft plats skulle jag valt kandaret istället. Man får anpassa sig till situationen.
 
Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?

Den sitter där för att man inte kan rida ut halsen om man drar hästen i vad man tror är form/på tygeln. Om den inte sitter där dras ganashvinkeln ihop och minskar. Med rulle behålls den öppen hur mkt de än drar.

men fy så hemskt!!
 
Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?

Apropå att din häst har en liten mun o inte skulle få plats med kandar...

Det går visst. Men det förutsätter att man inte sätter bridongen för lågt. Den har ju ingen hävstång o därmed dras uppåt. Du ska ha iallafall ett veck i mungipan.

min kan inte ha sin sprengerstång som är tjock. Till salu btw;)
Men ganska tunna bett kräver ju oxå sin man.
Har provat med flera olika kombinationer, men hon har så dåligt med plats att jag inte hittat något som funkat än. Jag fortsätter att söka.
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

Jag tyckte att förklaringen var sämre.
ajdå. Det var inte meningen.

Iom att volten svänger hela tiden så är det inte ställningen som ska vara helt fel, utan som kryddan menade- bara med tagen bakdel.
Ja jag försöker bara förstå tänket med att säga motställd och för min del tror jag det beror på att volten går åt ett håll och hästen är böjd åt andra hållet, även om den har pannan i rörelseriktningen. Det blir egentligen fel, det håller jag med om, men med hästen böjd runt höger skänkel och volten åt vänster kan jag förstå om de säger motställd även om det egentligen är fel.
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

Nyfiken blir jag nu...

Vilken blir din yttertygel i den övningen?

Låter för mig som tagen bakdel på böjt spår, om hästen inte är böjd genom kroppen fram. Kallas det verkligen för förvänd sluta?

Jag tänkte samma sak, för om hästen inte är ställd hur kan den då vara böjd korrekt? Böjningen vill jag ha i hela kroppen.
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

Bra fråga... Har du fler? :p Om man gör det här i galopp så är det det höger tygel i a f om man galopperar i vänster galopp. Vad det gäller skritt och trav så är båda tyglarna yttertyglar så att säga eftersom man rider en häst lika mycket på båda tyglarna. Nu får jag väl huka mig för det blir väl minst 10 "påskallen" svar på detta... :D
En häst böjs alltid bara i bålen. Man ställer den i nacken och flyttar bogar/höfter. Sen kan man i o f s böja den hit och dit i halsen men det har inget med böjning att göra som i att "böja" hästen.
Knappt man vågar gå in på den här sidan igen efter DETTA svaret. Ha ha :devil:

Immer, vad bra att vi kom fram till samma sak efter att ha provridit oss igenom övningen :)

Gör du detta i galopp?? Oj.
Men jag förstår inte. När jag pratar om böjning i en rörelse så menar jag böjning från hästens bakfötter ända fram till bettet. Böjning i hela hästens kropp alltså. Du vill inte ha böjningen så? eller har jag fattat fel?
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

'mer än avancerad' - SKOJAR DU? :D

Kan du ta det med yttertygel igen, hästen går i vänster galopp på vänster volt, men ställd/böjd åt höger med tagen bakdel utåt. Jag fattar inte hur hästen ens kan galoppera rent i ett sånt läge? (snacka om akrobatik på hög nivå!) Jag fattar inte hur man som ryttare gör för att få till det alls? Hur gör man med skänklarna? Hur böjer man hästen utan att galoppen blir knasig? Känns ju väldigt nära till byte till förvänd där. Nä jag fattar ingenting. Vilken blir yttertygel i detta fall? Kan du säga vänster eller höger? *snurrar i huvudet*
Det borde ju vara vänster då, efterssom hästen är böjd höger, men hur går det att galoppera så? Hur går det för vänsterbogen? Blir den inte lite knipt? Känns som att det är en övning där hästen får lära sig att lägga sig på ytterbogen o falla ut... Eller in... Eller vad blir det? Jättekonstigt.

Känns i alla fall INTE som nåt jag skulle våga mig på att experimentera med, tror jag skulle vara väldigt kritisk om en tränare bad mig prova, shit vilka långa förklaringsmodeller jag skulle kräva. :D Det går lixom helt emot allt jag lärt mig. Waaaayyy over my head :o
 
Senast ändrad:
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

'mer än avancerad' - SKOJAR DU? :D

Kan du ta det med yttertygel igen, hästen går i vänster galopp på vänster volt, men ställd/böjd åt höger med tagen bakdel utåt. Jag fattar inte hur hästen ens kan galoppera rent i ett sånt läge? (snacka om akrobatik på hög nivå!) Jag fattar inte hur man som ryttare gör för att få till det alls? Hur gör man med skänklarna? Hur böjer man hästen utan att galoppen blir knasig?
Jag förstår inte heller hur det kan fungera. Det låter otroligt avancerat. Skulle vilja se en film på hur det ser ut. Jag kan inte få en bild i huvudet och se hur hästen ska kunna galoppera ordentligt. (eller är jag bara trög??) Akrobatik på hög nivå, det har du rätt i.
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

Nu hugger jag sista knappen men undra över er diskussion. Jag är rätt säker på att jag fått rida mycket svag förvänd sluta på volt i galopp (ännu mer på rakt spår) för länge sedan på min ponnytid. Och jag är INTE avancerad alls :D Syftet var att kunda runda hästen runt ytterskänkeln (har alltid varit prio ett hos mina dressyrtränare, jag rider helt vanlig dressyr) och få in ytterbogen och på så vis får hästen rak(are).

Min korta fråga blir nu, var går gränsen för "vad som går" enligt er?

Med unghäst får jag rida rak/lätt utåtställd i framåtgalopp på långsidorna. Så småningom får jag plocka in bogen lite lite, knappt bogen in alltså, fortfarande rak/utåtställd. Gärna i kombo med att låta hästen korta upp galoppen de mycket få stegen man ber om det och sedan rida framåt på 2 spår och rak/lätt utåtställd igen. Jag får även rida igenom yttersidan ordentligt i framåtgalopp och plocka in ytterbogen - här börjar det nästan likna en svag förvänd sluta i böjning och spårning förutom att man inte rider det "som en skola", man rider liksom bara framåt genom kroppen.

Liknande det senare tänket fast betydligt mer "skola likt" fick jag alltså rida på volt på några av mina ponnyer. Dvs i typ arbetsgalopp och yttertygeln (mot voltens mitt) blev faktiskt lite av en yttertygel i en förvänd sluta.

Men som sagt, jag var inte alls på nivån att rida skolor (och jag är det inte nu heller :D) utan det var liksom bara en av övningarna där jag försökte lära mig att rida ponnyerna raka fram till båda tyglarna och få bogarna loss och på plats.

Så jag undrar som sagt, var går gränsen?
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

Allt detta är ju korrigeringar anser jag. det räcker med att rida förvänd på volt o ställa både utåt o inåt. Det visar på om man kan rida övriga hästen i balans.

Att flytta runt bakdelen runt framdelen ser JAG ingen vits med. Det gör vi i trav v b.
Man vill ju ha hästen rundad i innersidan, men då när framdelen leder.
Det är bättre att se till att bogen vänder först. då slipper man ta till sånt här....

Jag anser att man sätter hästen på Pottan o belastar framdelen för mkt.
 
Senast ändrad:
Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?

Du måste sätta bridongen högre än vad du har bettet nu, för att inte stången ska hamna på betarna... ston kanske inte ens har dem:angel:

Måste titta:o
 
Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?

Det lär vara vanligt förekommande att kallblodsston har betar.
Båda mina har.
 
Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?

*delvis knapplån*

Vill bara flika in här att två gånger om året besöker jag en rikskänd hästtandläkare i Östergötland med Campero och jag har flera gånger frågat om han vill se betten jag rider med men han har än så länge bara sagt att det inte behövs för han kan inte se att betten orsakar några problem. Vid ett besök hade han några sår i slemhinnan som inte berodde på hans problematik men de tyckte inte det var allvarligt (medan jag rådbråkade mig själv rejält om vad som orsakat dem). Så de går definitivt inte in och ger bettråd i alla lägen.

Jag tror det handlar om något så enkelt som att de inte gärna kan gå in och ändra folks ridning bara genom att se en häst i munnen, men de kan rekommendera ett bett som (i teorin) minskar risken för skador i hästens mun. Problemet blir ju bara som Tuaphua säger, att om ryttaren inte ändrar ridningen kommer problemet sannolikt tillbaka.

Hi Jegra:
Betets funktion är att sätta tryck på län mellan tänder och det kan man se själv om hästen är om.
Tändfolk börda se och införmera hästägern om "Tand Skada" sån som jag har upptäckt på flera häster under åren när jag hål på med tänd räspning.
Vad jag mena är Trasiga tänder som har blivit fläkt och spruken av nåt hårt. Man kan nästan tro dom har bitet i sten men det har dom inte, det var betet som har drass lång upp i munnen och ryttern har slitet och dratt allt vad dom örka.
Det har du säkert sett månge gånger, "taking the bit" snaffel bet och ingen näsrem, hästen få den bak i tugg tänder, bitar den fäst...och ryttern slå och hugga med tyglar för hästen svara inte.....run away...och ett desparet försök med 2-hand...1-rein stopp....slit och HEAVA FÖR GUD OCH KUNGEN....ya, flash them trasiga pearlies :devil:

Skulla vara bra om ALLA som kalla sig för träner och tänd specialist att prata med folk just om rätt bettsling.
 
Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?

Finns det en svensk översättning? Jag skulle vilja veta vad en proffsöversättare tolkade de fetstilsmarkerade raderna till:



Min egen, högst amatörmässiga översättning:
I våra dagar, när vi en gång för alla har lagt bridongbettet och dess två tyglar till stångbettet, medger vi redan från början att vi inte har för avsikt att, eller inte har förmågan till, att arbeta våra hästar med en sådan perfektion att de kan bemästras under alla omständigheter med bara stångtygeln i vänster hand.

Det skulle man kunna tolka som en uppgivenhet - man vill inte längre sträva efter perfektion/ridkonst nu när man har introducerat det kombinerade kandaret.

Javisst så kan man absolut tolka det och det kanske han menade just där. Men han lär också (enligt annat jag har läst om honom) ha varit emot att använda blank stång slentrianmässigt och av kreti och pleti (som du och biggan och vi andra nog måste räknas till i det sällskapet :)) för att det var begränsat dressyrmässigt och just krävde så pass mycket för att användas rätt. Han ansåg att många använde stången alldeles för grovt.

Men, jag avsåg den första meningen i citatet framförallt, vad som krävs för att kunna använda en stång med en hand. Sorry om jag var otydlig med det :)

However, guiding a horse with the left hand alone requires a completely trained horse that is capable of responding to the curb only. The old masters, who had time and means for such thorough work, knew only the curb as the bit for the well-ridden horse and placed their little finger between its two reins.

Det är ju inte direkt det finliret man ser när Bent och andra som använder stång och en hand rider? Tvärtom ser man hängande tyglar och grova plötsliga tygeltag. Hade varit intressant att se dom där gamla mästarna, om det hade funnits filmkamera då:idea:
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

Håller man på för mycket med lösgörande jobb på en häst som har lätt för att bli slingrig så blir det svårt att rida den rak sen. Blir lite som än slank den hit, än slank den dit, och än ramlade den ner i diket! Att rida en häst rak och att den spårar är inte det lättaste

Ja särskilt när dom är slingriga från början, det kan jag intyga :D

Jag har haft en period när jag börjat komma igång sakta efter mycket vila och använt igångsättningstiden att vara otroligt noga med rakriktningen innan jag gör något annat. Just för att komma åt slingrigheten innan vi börja arbeta lite mer, tidigare har jag använt lösgörande övningar alldeles för "omedvetet".


Om man tar det lite i taget och försöker att först hela tiden ha koll på att hästen spårar, då kan de övningar ni diskuterar här, både på volt och raka spår vara en stor hjälp, men det får aldrig leda till att man tappar rakheten, då tappar man syftet, tycker jag i alla fall. Det går att rida motställd, bogar in eller ut, bakdel in eller ut, whatever, så länge man har koll på rakheten, då kan övningarna fungera som avsett, att lösagöra och få tag på bakben och gymnastisera. Då ger det sej själv lite vad och hur mycket man kan göra, och hur långt man kan tänja gränsen. Man kan känna i vilket läge man får tag mera på det som är svårt, tex, att böja det bakben som hästen hellre hålller rakt och slingrar undan istället för att vinkla....
Men övningarna i sej ger ingenting om man inte har grundformen och kraven på rakhet kvar hela tiden,i alla fall inte på en slingrig häst som min.
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

Det finns inga gränser tycker jag. Så länge som hästen bär sig och går mellan hjälperna så kan man göra vad man vill. Känner man för att galoppera på stället så är det bara att göra det då. Det är hästen som sätter gränserna, man tänjer dem mm för mm. Det tar många år såklart, men förutsatt att hästen är fysiskt och mentalt lösgjord samt det förstnämnda så är det bara att testa på vad man kan göra.
Men innan man kan laborera alltför mycket så måste man få upp hästen i formen så att den kan sätta sig, lång och låg funkar inte för då blir det så som Axel skriver - att det sliter för mycket på hästens framben.
Hästen måste gå i en perfekt balans för att man skall kunna se vad man kan hitta på, går den det minsta i obalans så är det klart att man sätter den redigt i skiten.
Att skriva om ridning är som sagt inte min grej, jag är helt enkelt inte bra på det. Det enda jag kan säga är att man inte skall tänka så mycket när man rider utan försöka rida på känsla. Och där ingår att kunna ändra sig om något inte känns bra. Strunta i det då och gör något som känns bra istället. Imorgon kanske det går bättre.
Det som känns bra skall man suga i sig och det som inte känns bra funderar man igenom efter ridningen, så att man kan hitta en annan lösning. Att bara fortsätta och fortsätta med något som inte fungerar löser inga problem. Det finns mängder med olika sätt att komma fram till samma sak. Däremot så är grunderna alltid samma. En spänd häst kan inte prestera så det är a och o att hästen är avspänd så att man komma till att spänna bågen ur det.

Och jag ser inte vissa övningar som nån större korrigering, jag rider inte på det sättet, jag vill ha harmoni i ridningen. Man utökar svårigheterna eftersom det är kul att göra svårare saker, inte för att korrigera hästen. All form av korrigering sker i ett rakriktande grundarbete tycker jag. Annars är risken stor att hästen blir spänd.

Och om jag nu skulle galoppera i förvänd sluta på volt så gör jag det i den galoppen som varvet är i, inte förvänd galopp. Men det går säkert det med, fast det är aldrig någon som har bett mig att göra det.

Har jag missat nån fråga? Blev lite yr av detta eftersom just "tänka" inte är min favoritsyssla :p
 
Sv: Stora diskussionstråden, del 2

Jag litar på dig.

du har ju även en galopp-turbokuse;)

Kookaburra kan ju... har en likadan, fast inte fullt:angel: så fin tror jag
Det är iallafall överkurs för mig.
 
Sv: Vad är AR (Akademisk Ridkonst)?

Hade varit intressant att se dom där gamla mästarna, om det hade funnits filmkamera då:idea:

Eller hur! Det känns ju lite bisarrt egentligen att snacka om att man ska rida som barockens mästare, och så har man ingen egentlig koll på om de verkligen red på ett sätt som man gillar.
 

Liknande trådar

Bukefalos Jag tror detta passar bäst under Bukefalos men annars får moderator gärna flytta den eller ta bort om det på något sätt skulle vara...
Svar
5
· Visningar
466
Senast: Shaggy
·
Juridik & Ekonomi Anonymt nick. Väldigt långt inlägg, då jag delvis behövde skriva ner mina tankar för mig själv också ;) Jag är i 30-års ålder och lever...
2 3
Svar
49
· Visningar
5 098
Hästvård Min häst är född 2005 och är alltså 19 år. Jag har haft henne i 9 år. Hon kommer från Irland med okänd historia och har haft en del...
Svar
1
· Visningar
917
Senast: Sirap
·
Gravid - 1år Jag kommer förhoppningsvis få ett barn till hösten. Jag bor idag i Malmö, där jag också jobbar. Jag kommer att vara självstående. Jag...
Svar
15
· Visningar
1 521
Senast: Queen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp