Men det är ju detta som är så tragiskt, för det handlar om att det finns en inställning att "folk som inte jobbar minst heltid satsar inte på jobbet, därmed är det inte lönt att satsa på dem". De får alltså inte samma chanser som den som jobbar (minst) heltid. Med rätt uppplägg kan man faktiskt göra ett bra jobb även om man inte är beredd att lägga hur mycket tid som helst varje vecka. Tyvärr tror jag att det är den förutfattade meningen om att den som väljer en större andel fritid är lat och brinner inte för sitt yrke som spökar.
Du säger att du nu genom att arbeta heltid har arbetsuppgifter som du inte skulle kunna haft om du jobbade deltid. Du menar alltså att du har en enda arbetsuppgift som helt igenom kräver dina kvalifikationer samt att du jobbar precis 40 timmar per vecka? Du har INGA rutinuppgifter alls som skulle kunna skötas av någon mindre kvalificerad? Du har inga arbetsuppgifter alls som skulle kunna delas? Det finns ingen möjlighet att uppgiften blir utförd lite långsammare?
Har själv jobbat inom konsultbranschen i många år och därmed varit runt på rätt många olika företag och det är långt ifrån ovanligt att höga chefer sitter med en del uppgifter som en nyutexad hade klarat långt mycket bättre och effektivare, men som någon annan påpekade, har man tagit sig till den nivån är man ofta lite rädd att tappa greppet och vill därmed inte "be om hjälp". Sen är en uppfattning om att man kan allt bäst själv heller inte ovanlig...
Och när det gäller att en konsult på 80% är svårsåld så har det nog mycket med bransch att göra där också. Kanske är det så när det gäller rena bemanningsuppdrag men där jag jobbade hade vi mest expertkonsulter och där var deltidsuppdrag snarare regel än undantag. Och handlar det om att täcka upp för 20% rutinuppgifter som skall skalas bort från någon som väljer att jobba 80% så kanske det är så enkelt att när möjligheten väl ges så är det flera som väljer att gå ned i tid och man kan använda samma "administratör" för att täcka upp för allihop, och därmed få till en heltidsjänst (eller i alla fall tillräckligt stor deltidstjänst). Extrajobbande studenter är en annan tänkvärd lösning, det har vi använt oss av hos oss när det gäller att hantera vissa uppgifter och det har funkat kanonbra.
Vad det ändå handlar om är att jag skulle önska att inställningen till att arbeta mindre skulle förändras. Om arbetsgivarna hade sett möjligheterna istället för svårigheterna så hade många av hindren varit enkla att överkomma och då hade man i större utsträckning kunnat välja hur mycket man vill arbeta utan att för den sakens skull bli insorterad i facket "de som ändå inte bryr sig om sitt jobb".