Sv: Ridskolor utvecklar inte elever?
På många diskussionssidor, är det tusentals småflickor som tycker synd om sina sköthästar. Andra ryttare sparkar och rycker, viftar med spöna och vill BARA galoppera(Det har de säkert aldrig gjort själva...). Nybörjarna skumpar och har dålig balans (Det gjorde säkert aldrig skötarna själva när DE var nybörjare. De var ju GP-ryttare från start).
Sen för att inte tala om hästarna, hur magra och vanskötta DE är. De får säkerligen gå 3-4 lektioner om dagen... varav två halvtimmes lektioner och två femtiominuters lektioner. De får dåligt med mat, frukosthö klockan 6, kraftfoder klockan halv åtta, lunchhö klockan 14, kraftfoder klocan 14.30, middagshö 18.30, natthö och nattkraft 22.00.
Och för att inte tala om, de får ju aldrig gå i hagen... GÅr ute måndag-fredag 8-14 och lördagar går de som inte går ordinarie lektion ute 8-12.30 och de som går lektion förmidadg går ute 13-16. Och de som inte går lekion alls i veckorna pga utbildning, konvalescens eller liknande går ute 8-16 alla dagar.
Hästarna är outbildade... HÄR kan jag nog till viss del håla med, att en del ridskolor inte har full koll på att det är hästarna som ska utbilda eleverna, inte eleverna som ska utbilda hästarna. Men många ridskolor har hästar som är utbildade LA/LA och det räcker väldigt långt, för att ge elever en god grundutbildning. Men vill man komma längre sen, ja. Då får man nog försöka hitta en medryttarhäst eller liknande vid sidan om.
Det som de små skötarna inte tänker på, är att hästarna får betydligt mer noggrann visitering, kontroll, ridutbildning, veterinär- och hovslagarvård, än många av dagens buskhästar får... De hästar som inte passar in i verksamheten, lämnas tillbaka efter prövotid, eller säljs av efter hand. Många av de gamla hästskötarna blir kvar med åren och utbildar sig till ungdomsledare och ridledare, ridinstruktörer. På sin väg dit, kan de ta unga inköpta hästar på halvfoder och utbilda dem på väg in i ridskolelivet. Det systemet har jag sett på ridskolor och det har fungerat väldigt bra.
De här ridskolorna FINNS!!! Jag lovar. Och de är INTE så sällsynta, som i stort sett hela hästsverige tror.
En ridskola som ligger under ridsportförbundets paraply HAR dessa krav. Jag tror tyvärr att många ridskoleelever, bara är i stallet, just när de dammar av sina hästar, sadlar på och rider, alternativt rider färdigklädd häst, sköter av, alternativt rider färdigklädd häst och lämnar över till nästa ryttare och inte SER vad som händer i övrigt i stallet.
Jag har varit i ridskolestall i stort sett all min lediga tid, när jag gått arbetslös och sett vad som sker i stallarna från klockan sju på morgonen, till 22 på kvällen.
Jag skulle vilja säga att man som hästintresserad ridskoleelev, själv till stor del kan styra sin utveckling via ridskolans hjälp om man vågar ge tips och idéer, fråga om man inte kan ha en föreläsning om dittan och dattan, eller en dressyrclinic med någon av de duktiga instruktörerna på ridskolehästarna, eller en hóppclinic med någon av de duktiga instruktörerna på ridksolehästarna, där instruktörerna visar vad hästarna egentligen kan om nu eleverna tror att hästarna inte kan saker och ting.
Om jag någon gång skaffar mig skötare eller medryttare, är minimikravet att ryttaren ska ha grundutbildats på ridskola. Det har knackat på tjejer vid stallet ett par gånger och en av stallkompisarna har frågat om inte jag vill ha hjälp. - NEJ tack, om inte tjejerna har varit på ridskola och då även deltagit på TEORIlektionerna och inte bara säger... "Jag vill itne betala för att rida i skogen eller sitta och glo på ett papper. Jag betalar för att rida och lära mig något." Man lär sig på ridskolan, både uppsuttet och avsuttet. Kom ihåg det!