Priser på distanshästar

Sv: Priser på distanshästar

JÄTTEGRATTIS !!!!!
En STOR kram från mig!
 
Sv: Priser på distanshästar

Det kanske tom är så att om någon skulle annonsera ut sin tränade distanshäst så skulle andra ryttare tänka " och vad är det för fel på den?" ??

Jag tror faktiskt att många tänker så. En riktigt bra häst säljer man inte om man ska fortsätta med distans, en sak är ju om man ska lägga av och säljer av den anledningen.
Oftast är man ju mån om hästen och kanske hellre säljer till den rätta köparen än den som betalar mest.
 
Sv: Priser på distanshästar

vad härligt! för er bägge!!!
:banana:

Ja, stackars liten, som fick börja skumpa runt på Gotand. Men vilken tur att vi tog det så lugnt då!!!

Jag förstår ifall din dam är pigg! Min herre som går på halvvila hatar det. Han har mest skrittats (sen gotland) ca 30-60 min/ 2 dagar i vecka. Tömkörts, vilat och sedan kortdistans (ca 1-2 mil). Sen har jag och Camilla ridit längre sträckor (medeldistans ca 2-3 mil)ca var 3-4 vecka (eller åtmindstånde planerat). Ska hålla ut någon månad till... Men jag vet inte ifall jag sitter kvar då...

Jag lovar, trampa och caprioller, det är något vi har övat på nu... Han hatar att "vila" Men jag vill ju att han ska får vila upp sig efter allt. Men jag lovar, i går var vi 3! olika som skrittade runt på honom, alla ville tydligen ut och skritta. Fast de undrade ifall han verkligen klarar av 2 timmars skritt totalt :rofl:
 
Senast ändrad:
Sv: Priser på distanshästar

Efter en kopp kaffe och lite mer funderingar...
Är det inte också så att det i distanskretsar inte anses "fint" att köpa en tränad häst? Att det skulle vara fusk, att "köpa sig framgång" ?
Jag tycker iofs att som Mia har gjort att vara med från "ax till limpa" med Isolde är en fantastisk prestation (som jag delvis försöker härma själv:smirk: ).
Men jag tycker att i en professionell sport så måste det finnas plats för specialister. Folk som är kanonbra på avel, stammar, att få para ihop rätt individer för bästa resultat, andra som är experter på unghästar, inridning, inskolning, horsemanship, ryttare som älskar LSD träning och vill tillbringa all tid med att trava runt i långsamt tempo och bygga upp unghästar och de som verkligen kan tävlingsmomentet, att tävla, proffsgroomning, att rida för att vinna i full fart.

Det tar enorm TID att ta fram en unghäst eller ett föl till färdig tävlingshäst och det värsta är att det är så mycket som kan gå fel på vägen. Palett blir den tredje i raden jag tar bort nu som inte var frisk. Dessutom har jag sålt några som det visade sig efter ett tag inte ville vara distanshästar och andra som när de växt upp som tyvärr inte passade ihop med mig.
Just nu känns det som om det jag kommer att hålla på med är att ta fram häst efter häst utan att få vara med ute och rida, utan istället sitter jag framför datorn och är teoretisk tyckare på bukefalos - bläh.
(nejdå , jag är inte alls deppig och negativ....ni får ta det jag säger med en lastbil salt...)
Mitt problem när jag ser tillbaka är att jag känner att jag skulle behöva en hel flock hästar - så kanske några har chansen att överleva och kanske tom passa för distans. Vilket jag naturligtvis inte har varken tid eller pengar för.
 
Sv: Priser på distanshästar

Ja det tror jag också att man ska hitta sin "grej" och specialisera sig på det. Jag är ingen uppfödare eller inridare av hästar det har jag konstaterat för länge sedan, så jag köper inte eller är ens intresserad av typ en 1-3 åring. Så vi får se om Karlina någonsin får några föl eller om jag tävlar henne tills hon eller jag dör, typ.
Jag vill helst köpa en 5-7 åring som är ordentligt grundriden lite allround i alla discipliner, med bra huvud och ett lugnt temperament (det går alltid fodra en arab till att bli het om man nu vill ha fram det) gärna ha startat någon lugnt distansritt 5-8 mil men det är inget krav.
 
Sv: Priser på distanshästar

Uuuhhhh - tror du inte jag har ångest.... Å ena sidan - å andra sidan i all oändlighet, suck! Är jag dum i huvudet som gör emot det jag tror på eller är det så att jag har fel och att det visst finns många hästar som galant klarar dubbla tuffa karriärer i sitt liv ?!!
Jag hoppas att jag har fel!
Jag tycker att det är intressant och jättespännande med galopp och jag vill lära mig mer om det. Det kanske är så att jag kan för lite och med mer erfarenhet så kan jag bättre bedöma hästarnas förmåga att klara av träning och tävling ?!
Galopp kostar ju också pengar....pip.[/QUOTE]

Personligen så tycker jag att det känns tryggare att köpa en häst som stått i galoppträning pga att de vet hur dedn tränats och kan redogöra för det! Ex när jag köpte bella så fick jag nedskrivet när det började sitta på henne, när hon skrittades, när de började trava och hur länge och hur många gånger i veckan, viloperioder mm.

En galopptränad häst vet du har gjort snabbjobb under kontrolerade former. Säg en "fritids/skogsriden" häst. vad vet du om ev. tokgalopper, ruscher på hårda vägar eller stubbåkrar. Om den varit riden med virus i kroppen eller ridits olämpligt på annat sätt???
En galopptränare har rutiner som få av oss andra ryttare har vad gäller foder, uppföljning, blodprov, tempning osv....

OM jag vann typ 226 miljoner skulle jag gärna köpa en gård och arbeta med att skola om fd galoppörer till ridhästar.
När jag red galopphästar i somras (2-5 åringar i full träning som startade och vissa vann löp) blev jag förvånad över hur lugna de var att rida! De skrittades och travades även ut på grusvägar 1-2 ggr per vecka utöver snabbjobben. Med mer insikt i galoppsporten tror jag kanske att du kommer ändra uppfattning Anna?
jag var ju ändå på ett proffsstall och amatörtränade hästar får ju varra mer i hagar och rids ofta ut mer i skogen också. Så att köpa en "galopparab" av säg Camilla K eller kanske Marie Björk (som tränar i bomlöst) skulle jag definitivt inte avråda ngn från att göra snarare tvärtom.
 
Sv: Priser på distanshästar

Den erfarenhet jag har av galopphästar idag är bara själva resultatet av deras träning och det har varit att det är existerar mycket dolda skador på dem som kommer fram efter en tid och inte på en gång.
Om jag träffar en rad problemfria fd galoppörer (vilket det låter som om ni har) så ändrar jag mig givetvis! (Hachim vann tex VM - ska bli spännande att se om han är med i fler ritter framöver).

En "fritidshäst" kanske inte för träningsdagbok, men det gör väl alla distansryttare, eller är jag naiv här?
Är det så illa att distansryttare är så oprofessionella att man inte ska köpa en häst som är tränad av oss? Har vi inte uträknade foderstater, korta och långsiktiga mål, träningsplanering, träningsdagböcker, regelbunden utvärdering över svaga sidor med åtgärdsprogram, dokumenterad regelbunden veterinärvård, equiterapuetbehandling osv ? Det är ju sant att om man inte tror att den distanstränade hästen är väl förberedd på sin uppgift med den så vitala LSD delen (som jag alltid tjatar om och som jag tycker är bortglömd idag) - så vill man kanske som Karlina hellre köpa en allroundtränad häst eller som Madde en galopphäst.
Om det saknas förtroende för att det är ett bra jobb gjort så så är det inte så konstigt heller att inte priserna är högre på distanstränade hästar!?
 
Sv: Priser på distanshästar

Min erfarenhet av skadehästar är att dessa finns i stor utsträckning bland de hästar som inte gått galoppen också!!!
Men det är klart att en häst som gått säg 40 löp och vunnit 27 har gått hårt och kanske inte håller för vidare hård distansträning som en galoppör som gjort kanske 7 starter och aldrig blev placerad...

Och när det gäller hur många distansryttare som verkligen dokumenterar sin träning så tror jag inte att det blev så stor respons på att vara med i att utvärdera ett dataprogram som underlättar och genom att vara med få tillgång till andras träning??? Detta kanske är ett tecken på att få verkligen skriver ned och följer upp.

Jag vet att Karlina gör det men att hon också är nästan ensam om att vara med i detta projekt....
 
Sv: Priser på distanshästar

Jag kanske ska sätta in en annons för att se vad som händer?

Häst köpes för seriöst distanstävlande.
Krav:
* Ålder runt 8 år
* Skadefri, inga tidigare skador
* Röntgad knä, has, hov, kotled på alla fyra benen
* Vet. besiktad på erkänd klinik inkl genomgång av hovlslagare och eq.
* All träning och tävling dokumenterad inkl all hantering/omvårdnad
* Regelbundet LSD tränad i flera år.
* Inga ritter över ~13 km/h
* Bra stam med erkänd prestation på bägge sidor
* Går att rida utan kamp, går avslappnat i ALLA lägen (inkl i grupp med andra hästar, först, sist och omriden och i starter) i en naturlig form med sidepull el. liknande huvudlag utan att ryttaren "tar/drar i tyglarna"
* Markvinnande, ekonomiska gångarter
* Bra exteriör
* Trevlig och positivt psyke
* Väluppfostrad (lasta, sko, resa, äta, dricka, leda, vila, uppförande på tävlingar osv) även under stark yttre press

Pris runt 150 000 kr beroende på häst.
 
Sv: Priser på distanshästar

Madde71 skrev:
Och när det gäller hur många distansryttare som verkligen dokumenterar sin träning så tror jag inte att det blev så stor respons på att vara med i att utvärdera ett dataprogram som underlättar och genom att vara med få tillgång till andras träning??? Detta kanske är ett tecken på att få verkligen skriver ned och följer upp.
Jag vet att Karlina gör det men att hon också är nästan ensam om att vara med i detta projekt....

Vad intressant - det här vet jag inget om. Är det något projekt på landslagsnivå? Berätta gärna mer! Det låter ju jättebra!!
 
Sv: Priser på distanshästar

Tror inte det finns många hästar som stämmer in på alla kriterierna....vem är både journalist, läkare, ekonom på samma gång. Man får prioritera vilka egenskaper man själv tycker är viktigast vid köp av häst.
 
Sv: Priser på distanshästar

a_schuber skrev:
Det låter ju jättebra!!

Alltså med projektet - inte att hon är nästan ensam om att vara med i det.... Bekräftar väl mångas, inkl våra egna, fördomar om att vi är buskryttare som inte platsar i någon annan gren och att vi inte är professionella utan som kan ta en häst och komma med i landslaget inom ett par säsonger....
Vad ska vi göra för att förändra det här?
 
Sv: Priser på distanshästar

Karlina vet mer om projekter än jag vet, så PM:a henne.
 
Sv: Priser på distanshästar

Låter som min drömhäst.....:banana:

a_schuber skrev:
Jag kanske ska sätta in en annons för att se vad som händer?

Häst köpes för seriöst distanstävlande.
Krav:
* Ålder runt 8 år
* Skadefri, inga tidigare skador
* Röntgad knä, has, hov, kotled på alla fyra benen
* Vet. besiktad på erkänd klinik inkl genomgång av hovlslagare och eq.
* All träning och tävling dokumenterad inkl all hantering/omvårdnad
* Regelbundet LSD tränad i flera år.
* Inga ritter över ~13 km/h
* Bra stam med erkänd prestation på bägge sidor
* Går att rida utan kamp, går avslappnat i ALLA lägen (inkl i grupp med andra hästar, först, sist och omriden och i starter) i en naturlig form med sidepull el. liknande huvudlag utan att ryttaren "tar/drar i tyglarna"
* Markvinnande, ekonomiska gångarter
* Bra exteriör
* Trevlig och positivt psyke
* Väluppfostrad (lasta, sko, resa, äta, dricka, leda, vila, uppförande på tävlingar osv) även under stark yttre press

Pris runt 150 000 kr beroende på häst.
 
Sv: Priser på distanshästar

Det handlar om Hippogrammet som subventioneras med halva kostnaden för landslagsryttare, jag har köpt det och intresset var svagt i början men jag tror vi blev 5-6st till slut som köpte det. Ett jättebra program där man dokumenterar allt från foder + träning och tävling. Meningen är att vi ska ladda ner till Eva/Lars med jämna mellanrum för att de ska kunna läsa av träningen och komma med tips och råd till förändringar + att man ska försöka få fram någon slags "mall" för hur distanshästar ska tränas.
Först kändes det lite utlämnande att lämna ut sin träning helt och hållet men det är ju ingen som har samma häst som jag eller exakt samma träningsvägar så man får nog inte se det så, utan snarare att det kan ge mig något tillbaka i framtiden eller att min häst kan blir mycket bättre också av det här.
Har inte kommit igång med det helt och fullt ännu men det ska bli jättespännande att börja köra fullt ut, det jag sett/gjort hittills är mycket bra. Jag har fört träningsdagbok i flera år ganska detaljerat men med det här programmet kommer det bli ännu bättre. I kombination med pulsmätare och GPS så kommer det här göra susen, så vi kommer bli farliga nästa år.........

Anna, du drömmer.... Många på elitnivå vet inte alls vad de stoppar i sina hästar, analyserar inte höet, och än mindre skriver träningsdagbok.....
 
Sv: Priser på distanshästar

CK skrev:
Pha, folk kan ju betala uppåt 100.000 för att skritta runt på en frieser.
Man kan betala uppåt en halv miljon för en hopp-ponny, där man vinner en rosett och en grimma.
Medelålders damer, som knappt törs rida betalar gladeligen 200.000 för en halvblodshäst som kan springa på tvären över ridbanan, samtidigt som den dreglar.

Jamen...precis som du själv sa, så är de en annan typ av folk. Vi är ju av typen som helst vill rädda en hästkrake från vanvård. ;)

Hälsning Maja
 
Sv: Priser på distanshästar

a_schuber skrev:
Just nu känns det som om det jag kommer att hålla på med är att ta fram häst efter häst utan att få vara med ute och rida, utan istället sitter jag framför datorn och är teoretisk tyckare på bukefalos - bläh.
(nejdå , jag är inte alls deppig och negativ....ni får ta det jag säger med en lastbil salt...)
Mitt problem när jag ser tillbaka är att jag känner att jag skulle behöva en hel flock hästar - så kanske några har chansen att överleva och kanske tom passa för distans. Vilket jag naturligtvis inte har varken tid eller pengar för.

Ja, du är inte ensam om att känna det så Anna. Fick ta bort min första distanshäst efter fyra säsonger. Hur gör man egentligen för att få fram distanshäst nr. 2? Sålde stoet jag haft sedan hon var två vid åtta års ålder, när jag slutligen insåg att hon inte var rätt för sporten eller mig. Lånade en välstammad och väluppfödd häst och började från scratch. Blev inte alls klok på hur den hästen fungerade och lämnade tillbaka den efter ett år. Nu har jag fuskat och köpt en 9 åring. Inte distanstävlad, men mycket riden. Så jag behöver åtminstone inte börja på ruta ett. Fast det känns inte som om det finns några som helst garantier på att det skall gå. Numera så tar jag reda på alla min hästs små svagheter och betraktar dem under lupp. Tvååringen som går hemma i hagen bara skakar jag på huvudet och säger som de gör här i min nya hemtrakt "det går aldriiiiiig" fast med skorrande r.

Och jag säger som du - riktigt så negativ som jag låter är jag inte. Jag har nämligen kommit på att jag helst av allt bara vill ut och rida i skogen, länge och gärna i vackert väder. Så det får numera vara mitt mål och får jag därmed även en distanstränad häst som jag kan starta så är det en extra bonus.

För mig att lägga en stor summa pengar på ett inköp av en färdig häst är en omöjlig tanke. Jag förstår att jag tänker fel, men med min otur så går det väl ett år innan den hästen visar sig vara värd bara en liten slant, för det är så mycket som kan hända en häst.

Hälsning Maja
 
Sv: Priser på distanshästar

Ja, det skall bli intressant att ta del av resultaten. En i min klubb som skall träna 3 hästar har också programmet. Undrar hur stort underlag på hästar det blev? Vet du? Vilka typer av hästar och på vilken nivå tränas och tävlas de?

Hälsning Maja
 
Sv: Priser på distanshästar

De jag vet är Kina Westerback, Caroline Pont, Jessica Holmberg, kommer inte ihåg fler. Men de flesta av oss har ju mer än en häst och då blir det ju mer "utdelning". Jessica har väl 5 tror jag som hon lägger in i sitt. Det blir ju blandat både elithästar och unghästar på väg upp på det viset.
 
Sv: Priser på distanshästar

Hur många har blivit erbjudna att delta i detta projekt?
Tänkte förs skriva att jag aldrig hört talas om det, men om jag tänker efter riktigt, riktigt noga, så var det en träff för ryttare som satsar mot landslagsuppdrag (kan det varit i samband med förra symposiet?) Och eftersom jag inte tillhör den skaran så var jag givetvis inte med.
Jag såg att man presenterade ett dataprogram på det symposiet - ett program som i mina ögon var väldigt dyrt, men inget om att man inbjöds att vara med i något träningsprojekt.

Om man verkligen vill nå ut, och att få så många som möjligt att vara med så hade det kanske varit en god idé att gå ut med erbjudandet till just *alla* och att man isåfall istället lade upp träningsdagböckerna efter de mål var och en satt upp. (Litet förtäckt klagomål som går ut på: varför i hela friden skickar man inte idén till tidningen Distansryttaren för presentation, då kommer det ju verkligen ut bland de allra flesta som håller på med distans..??)

Det hölls ju en liknande satsning för många år sedan då man skulle skicka träningsdagbäckerna till Ulf Swensson (Mälarkliniken) och det gjorde många. Det rann väl ut i sanden ändå till slut för jag har aldrig sett någon sammanställning för det projektet.
 

Liknande trådar

Mat Jag vet, jag är fortfarande igång och försöka lära mig privatekonomi och framför allt matbudget. Jag försöker just nu skala ner det till...
19 20 21
Svar
419
· Visningar
30 638
Senast: honung
·
Dressyr Var iväg och red en LC:1 idag på en klubb ganska långt hemifrån. Det visade sig dock vara helt klart värt de 1 h 15 min det tog dit...
3 4 5
Svar
90
· Visningar
11 995
Senast: jemeni
·
Äldre Nu behöver jag er hjälp! Det handlar om ombildning av hyresrätt till bostadsrätt. Det är ett väldigt långt inlägg men jag är tacksam...
3 4 5
Svar
88
· Visningar
11 468
Senast: cherie
·
Ekonomi & Juridik Sitter ganska ofta och kollar på HästNet och liknande :D Inte för att jag ska köpa häst precis i morgon, men ändå, förhoppningsvis inom...
2
Svar
26
· Visningar
4 628

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp