Tänk på att "billigt" i hästvärlden inte är detsamma som "billigt" på Ica - även om man kommer billigt undan så rullar tusenlapparna (i regel) varje månad, ofta i utgifter som inte går att prioritera bort.
Som IngelaH sa - foder och strö är inte de dyraste kostnaderna. Speciellt inte i mitt fall; häst 1 var inte alls lättfödd, men inte vad jag kallar svårfödd heller - 0,3-0,5kg betfor/dag, 0,5-1,5kg kornkross/dag, 8-10kg grovfoder/dag. Häst 2, nuvarande hästen, är så lättfödd att det nästan är löjligt. Men har man en häst som behöver mycket foder, kan det helt klart bli en del slantar. En i stallet där jag står har en väldigt svårfödd häst, som dessutom är lite äldre. Hon betalar dyra slantar i extra foder varje månad (och då ingår även så mycket hösilage som man vill ha/behöver i stallhyran, så det är inte grovfodret som drar iväg).
Jag betalar 1500:-/pall strö, och får det levererat till stallet då stallägaren beställer åt alla som ska ha samtidigt. Jag gör av med i snitt en bal/veckan (boxen grundades med 6-7 balar, om jag minns rätt), mockar pedantiskt. Men har man en häst som river runt skiten i hela boxen, kissar väldigt mycket eller mockar ut en del rent strö vid mockning (lätt hänt om man inte skakar av grepen noga, t.ex.), kan det lätt gå mer strö.
Bortsett från veterinärkostnader, som ju lätt kan dra iväg till en smärre förmögenhet, vet man sällan på förhand vad utrustning kommer att kosta. Som jag skrev, så avverkade min första häst en rätt rejäl hög sadlar, på kort tid. Varför? För att hon växte ur dem (undantaget den bomlösa, som min rygg inte kom överens med). I kombination med det hade hon känslig rygg = hon fick fort spänningar då sadeln blev för trång = behov av E.T. Och eftersom hon fick spänningar och ont av att gå ute i hagen i regn, blev det en rätt bra hög täcken (trots att hästen satte satan så mycket vinterpäls). Jag lade säkert mer på utrustning till henne totalt, än hon kostade i fasta utgifter på ett år. Och då var det inga fancy saker - sadlarna var i regel begagnade. Men jag hade kunnat ha mer otur än jag hade med sadlarna (hästens rygg; kort, lätt takformad men i behov av en ganska vid bom, rak men inte spikrak - heller inte svängd egentligen): jag slapp ju måttbeställa en ny för 15.000-25.000:-. Jag har också haft turen att inte råka ut för hästar som sliter och river i varandras täcken, vilket annars kan orsaka en del kostnader.
Angående försäkring så är varken vbl.travare eller kallblod (i regel) speciellt dyra att försäkra i regel (men notera ändå skillnaden mellan vbl.travaren och fjordingen i mitt "exempel"...). Något du kan spara in en liten slant på är livförsäkringen, om du inte "vill ha" pengar när/om hästen går bort, men det är ändå veterinärförsäkringen som kostar. Den försäkring jag hade på vbl.travaren, täcker i princip allt (mediciner, djurambulans, buköppning, veterinärvård och undersökningar, avlivning upp till 5000:-, rehabvård till följd av skada såsom t.ex. E.T...), vilket är något jag personligen uppskattar mycket. (OBS! Även den mest täckande försäkring kostar att utnyttja - självrisk. En buffert är alltså fortfarande nödvändig.)
Om du väljer något av de större bolagen (Folksam, Agria, IF, Svea, Dina...t.ex.) - titta på offerterna (dvs vad det kommer att kosta för just din häst). Du kommer att kunna hitta lika mycket ris som ros om de flesta bolagen - det finns alltid folk som haft problem (eller tycker att de haft problem) med bolagen.