Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
lektra skrev:Mja... Jag vet att hon går i korrekt form, för henne så att säga.
hade bara "idealet" som utgångspunkt. Jag har ju inte trott att hon gått i "fel" form, men din beskrivning var väldigt bra och passande
lektra skrev:Mja... Jag vet att hon går i korrekt form, för henne så att säga.
hade bara "idealet" som utgångspunkt. Jag har ju inte trott att hon gått i "fel" form, men din beskrivning var väldigt bra och passande
Malinigbg skrev:Hej,håller med dig till viss del MEN det är en del saker som kan gå snett när man ska lära en häst piaffera. Det är till exempel väldigt viktigt att hästen inte får gunga fram och tillbaka, att det inte bara blir kadens för att hästen går in i ett läge där den kommer undan, eller att den står och trampar på stället och rörelsen då inte blir framåtgripande, vilket den är...
När jag läser ditt inlägg får jag känslan att alla som läser det tänker att "ja just det, det är bara att samla upp traven tillräckligt"
så enkelt är det faktiskt inte och som sagt, har det börjat gå snett är det kanske inte så enkelt att rätta till./Malin (som får ta hand om dem som det gått snett för )
FlipTheFrog skrev:Håller inte riktigt med om att det saknas ett förutbestämt schema! Jag tycker man kan gå väldigt metodiskt tillväga för att förebereda och utföra piaffen.
Så här tänker jag:
I öppnan träder det inre bakbenet in under kroppen och bär, i slutan träder det yttre bakbenet in under kroppen.
Med sin skänkel kan man påverka bakbenet t ex att lyfta tidigare än vad hästen hade gjort av sig själv, och därmed minska påskjutet.
Jag förbereder piaffen genom att under lång tid styrketräna de bägge bakbenen med hjälp av öppnor och slutor och leker med övergångar mellan skolorna.
Genom att göra täta övergångar i skritt mellan öppnan och slutan närmar man sig sedan trampet, till sist tänker man öppna-sluta-öppna-sluta, man byter alltså skola i efter varje steg - och det är här den växelvisa drivningen syns. En skänkeln styr innerbak medan den andra styr ytterbak. Böjningen (antingen vänster eller höger) finns kvar där, men är knappt skönjbar.
Och med styrka och övning har man så småningom enbart med hjälp av sittbenens rörelse i sadeln en (rak) piaff..!
Ganska så systematiskt med andra ord =)
Tips:
¤ Spödutt i takt på bakben eller rumpa, kanske av en duktig medhjälpare på marken
¤ Spödutten kan förberedas på stallgången genom att peta på bakbenen med spöet och belöna när hästen lyfter det aktuella benet
¤ Ha ett o samma piaffställe på ridbanan så hästen vet vad som väntas
¤ Håll dig intill staketet/väggen till en början. Var inte rädd för att ha hästen lite böjd.
¤ Ha ngn på marken som kan hjälpa dig med att se ifall hästen fuskar med ngt ben, det är lätt hänt att rumpan sladdar lite utåt t ex. Alternativt kikar man i spegeln.
¤ Utnyttja gärna de tillfällena hästen själv bjuder upp till dans! Men när den väl förstått vad trampet går ut på så kommer den nog vara med på noterna utan vidare.
¤ Även om det inte är bettet som samlar och att man inte ska samla hästen framifrån så tror jag att det är lättare med ett kandar på.. Man indikerar ngt i stången när det är på gång. En tränare jag ridit för sa att man kan visa takten med genom att röra stången lätt - men kanske lite farligt för en lekman att ge sig på?
¤ Rid bara ett par, tre tramp ibland, ibland några till
¤ Rid ur trampet i avslappnad skritt på lång tygel ibland, ibland iväg i trav av olika samlingsgrader.
¤ Klappa och beröm, hästen ska verkligen förstå att de där tre stegen den gjorde var jäkligt bra och att det var kul!
¤ Var inte rädd för att prova trampa! Så länge man inte handbromstrampar så är det väl ingen större skada skedd om det blir lite knasigt? Herrejösses, man har ju klantat till det på alla möjliga olika sätt med sin häst och lite trampexperiment dör den inte av! Men, viktigt; hästen ska tycka att det är *kul*, inte stressande.
Vet att alla inte håller med om allt jag skrivit, kom gärna med kritik så ska jag se ifall jag kan bemöta den eller tänka om!
Ovanstående har i alla fall fungerat bra på min häst (en häst med mycket motor och förhållandevis lätt för sig)
FlipTheFrog skrev:Herrejösses, man har ju klantat till det på alla möjliga olika sätt med sin häst och lite trampexperiment dör den inte av!
Saigon skrev:Men väldigt ofta går det väldigt lätt om man ser till att inte pressa hästen till samling utan bara leker fram det. Möter man på motstånd finns det oftast en anledning till det.
Saigon skrev:Men har man tillgång till erfaren hjälp som på ett korrekt sätt kan hjälpa så är det ok. Men det ska komma långt upp på utbildningsskalan så att hästen är tillräckligt förberedd för det. Är den inte det så utsätter man den bara för onödigt lidande (däremot inte sagt att alla plågar sina hästar genom försöken.
Saigon skrev:Det piffas och puffas i varenda buske nuförtiden!! Vilket har lett till mga hältor,skador och utdömningar. Och tyvärr är det ju hästarna som blir lidandes och inte ryttarna. För mig är den här utvecklingen enormt skrämmande... Och jag hukar mig inför var det ska sluta.
Saigon skrev:Tja, i sista meningen säger du det själv Det här har fungerat bra på denna hästen... När du kommer till nästa så kommer du säkert få modulera lite.
FlipTheFrog skrev:Vilken undersökning baserar du detta uttalande på?
FlipTheFrog skrev:Självklart kommer jag behöva modulera lite i mitt schema. Såväl hästar som människor är ju individer som fungerar olika. Men jag anser i alla fall att det finns scheman att modulera i..
Och metoden har använts på fler hästar än denna - på lite olika beroende på individen sett, men med framgång!
Saigon skrev:Ja, men det är ju ditt schema det! Och det schemat följer tex inte jag och mga andra.
Saigon skrev:Åja, det behövs det väl ingen vetenskaplig hänvisning till
FlipTheFrog skrev:Självklart är det många vägar som bär till Rom?
*Jag* hittar piaffen på sättet jag beskrev samt via traven och *jag* har full respekt för att andra gör på andra sätt!