Jag vet också läkarstudenter som är i slutet av sin utbildning som inte jobbat en dag i sitt liv. Oavsett utbildningens krav tänker jag mig att det kommer bli en chock för dem att komma ut i arbetslivet. Personligen tänker jag att anpassningen från student till ansvarig kommer vara nog tung utan att dessutom behöva introduceras till arbetslivet samtidigt..
Har haft folk som frågat mig varför jag jobbar hela sommaren och inte passar på att ha sommarlov när möjligheten finns. När jag svarat att möjligheten inte finns för mig utan att räkningarna kommer även på sommaren har de sett väldigt konfunderade ut för det är ju bara att flytta hem till föräldrarna..
Nu är jag visserligen "stenålders".
Men förutom sommarjobb, hade jag "inte jobbat en dag innan läkarexamen".
Men jag hade i och för sig haft sommarjobb eftersom jag inte kommer från en ekonomiskt privilegierad bakgrund.
Jag började läkarlinjen direkt efter gymnasiet. Det fanns några i gruppen som var i 40-årsåldern.
Så en viss åldersspridning fanns det ju.
Jag kan se problemet i frågeställningen: å ena sidan har jag svårt att se det lämpliga i att studera till läkare när man är 16 år gammal, eftersom många 16-åringar är väldigt "mycket barn".
Å andra sidan - har man avslutat gymnasiet, så vad ska man göra?
Studera vidare verkar ju vara en bra aktivitet för individer med hög kognitiv förmåga; att föreslå "sabbatsår" eller "ut och resa" eller "ta ett lågkvalificerat jobb" känns mer som ett hån mot de här individerna.
Det där typiska svenska, faktiskt, att inte få sticka ut på det sättet.
De här individerna är sannolikt mycket mer intresserade av att studera, jämfört med att "ta ett sabbatsår".
Ut och resa ett år som 16-åring verkar inte rimligt i mina ögon: dels pengar, dels (som är invändningen mot att låta dem studera till läkare) mental mognad. Förmågan att klara sig ett år på egen hand under resor känns tveksam - liksom ekonomin till detta.
När det gäller möjligheter till studielån, får man ju (som framförts) förmoda att en 16-åring försörjs av sina föräldrar så begränsningen av studielån är knappast ett problem så här länge.
Samtidigt kan familjens ekonomi säkert vara en begränsande faktor: inte säkert att familjen bor på en universitetsort bara för att man fått ett barn med ovanligt hög kognitiv förmåga. Att betala för en ungdoms egna boende, torde vara svårt för många familjer.
´Jag vet inte: studier verkar vara en bra och lockande aktivitet för individerna, vissa inriktningar kanske inte lämpar sig helt.
Men att stänga universitetens portar av åldersskäl är tveksamt i mina ögon.