Slänger in en reflektion igen, sorry om jag kapar.
För min del handlar det om ett generellt antagande - att livserfarenhet, personlig mognad, självinsikt och sådana grejor ökar med stigande ålder. Empiriska erfarenheter har helt enkelt visat mig ett sådant mönster, och utifrån det gör jag regelmässigt antagandet att exempelvis 40-åringar generellt har andra (läs: bredare) perspektiv på tillvaron än vad 20-åringar har. Någon gång ibland, men rätt sällan, får jag anledning att omvärdera och lägger då det till empirin.
I situationen patient-läkare är det förstås ofta andra saker som väger in minst lika tungt, och sen finns ju hela definitionsbiten omkring patientnöjdhet vs patientnytta. Ett exempel är akutmottagningen som lyfte sina låga patientnöjdhetssiffror genom att ställa in en läskautomat i väntrummet...
I den bästa av världar hoppas jag att som patient mötas av någon som har både goda kunskaper, stor klinisk erfarenhet och är en mogen människa. Sedan tror jag att de flesta inser att de olika bitarna spelar olika stor roll för olika specialiteter och i olika situationer. I somliga lägen är jag helt tillfreds med en inåtvänd diagnosmaskin, medan andra situationer ställer andra krav på kommunikation och tillit.
Kunskaperna kan nog i princip vem som helst tillägna sig, erfarenheten ackumuleras över tid och den personliga mognaden likaså. Sedan tror jag att karaktärsdrag som empati, noggrannhet mm kan förekomma i varierande grad hos olika människor ganska oavsett ålder.