Sv: Okej med isisar men inte andra b/cponnyer?
Försöker du inte ens förstå eller vad är du ute efter att provocera fram???
Jag undrar mest vart du vill komma, provocerad blir du förmodligen mest för att jag inte köper dina argument och i vissa fall som du medvetet verkar missförstå.
Jag säger ju att det finns ingen viktgräns som gäller ALLA islänningar!! Vad jag har för viktgräns på min är totalt orelevant, oavsett ryggskada! Han är bara en i mängden. Vad jag sätter för vikt på min häst skulle inte motsvara genomsnittet ändå! För att få fram någon form av generellt genomsnitt får du ju göra en grundlig undersökning baserat på tusentals hästar. Inte sjutton säger det någonting alls om islandshästens kapacitet, vad jag sätter på min!!!
Det måste du väl ändå förstå!
Jag skrev ju att det var irrelevant av just samma skäl och ifrågasatte varför du tog upp det över huvudtaget. Så jag har förstått, men du hoppad tydligen över att läsa det.
Nu pratade vi ju om skador, och du säger att det är få skador, så därför måste ju islandshästar klara den vikt de bär. Enligt dig bär de flesta 100 kg verkar det ju som, vilket jag tror är en grov överdrift, här i sverige är det inte så vanligt med män som rider. Så jag tror helt klart det är en minoritet som väger 100 kg.
När skrev jag att de flesta islandshästar klarar 100kg? Kanske du kan låta bli att tillskriva mig åsikter? Och när påstod jag att det är en majoritet som väger 100 kg, jag skrev vad jag minns att en majoritet av vuxna över tonåren väger mer än 60 kg det är en väldigt stor skillnad. Jag tror nog att en stor andel av islandshästarna faktiskt klarar 100kg med träning och vettig ridning men jag har inte skrivit det eller ens antytt det. Med tanke på att det är en försvinnande liten del av ryttarna som väger 100 kg så räcker det gott om hälften eller 20% klarar det.
Så därför kan vi ju frångå vikt som en skaderisk när det gäller hur ryttaren ser ut, för det var ju både vikt och längd det handlade om här. Och jag räknar även in kroppsform här, eftersom många påpekar just detta med korta ryggar och sadlar.
Nej risken är större med en tung ryttare, men den är ganska marginell i förhållande till andra variabler.
Jag anser dock att sadellängden är irrelevant, varför utgå från att de som är mer storvuxna väljer de minsta och mest svårsadlade hästarna och dessutom inte har vett att låta bli att rida hästen om de inte hittar en passande sadel. Sadellängd är annars ett problem för många, oavsett längd/vikt.
Hur ryttaren rider, och att felridning ger skador gäller ju självklart också! Men det har väl kanske inte så mycket med hur ryttaren ser ut att göra.
Ja och likväl tog du upp det, det var därför jag argumenterade mot det.
Jag skrev ju i tidigare inlägg att jag tror att ridningen är en påverkande faktor när det gäller skador på halvblod bland annat, eftersom de oftast används till andra områden än islandshästen och därmed påfrestas på helt andra sätt.
Jo och minns jag rätt så skrev jag att man måste ta hänsyn till detta när man sätter det i relationen till vikten. Det är inte lyckat om folk i vuxenstorlek börjar använda islandshästen som hopphäst till exempel, då kan vi verkligen börja tala om att överlasta hästen, obs jag menar inte småskutt då och då utan mer systematisk hoppträning över riktiga hinder.
Så vad är det du vill ha fram egentligen? Säg mig det så ska jag hellre försöka svara, men helt ärligt känns denna diskussionen väldigt meningslös och väldigt Valårs-"ja, men du rå"
Jag har gång på gång frågat efter ett hållbar argument varför folk anser att vuxna av normal till stor storlek, nu menar jag inte enorma människor på flera hundra kg, inte bör rida islandshästar och andra viktbärande häst ponny/raser. Trådskaparen förfasar sig över fenomentet att vuxna, även längre män dristar sig att rida islandshästar. Jag har inte fått ett enda argument som egentligen håller utan alla argument har bottnat i saker det inte finns stöd för såsom att storvuxna människor av någon anledning inte har kunskaper nog att välja lämplig häst och utrustning eller har problem att upptäcka om hästen är skadad. Skulle det vara ett generellt problem med att islandshästen belastas för hårt så hade det synts i skadestaistiken och därmed försäkringspremierna.