Sv: Motivation när man har en skadad häst i vinter
Här kommer några tips från en som var helt och hållet befriad från allt vad träningar och tävlingar hette i två års tid.
Nu hade jag turen att få rida andras hästar + skogsrida så mycket jag ville. Men jag är en tränings- och tävlingsmänniska och jag kan lova att det inte var enkelt att "sitta på händerna" medan "alla andra" kunde träna och tävla så mycket dom ville. Men jag lärde mig faktiskt jättemycket! Sådant som jag aldrig fått uppleva om jag hade haft en egen ridbar häst. Här kommer en lista med peppande tankar (hoppas jag...);
1) Du får möjlighet att lära känna din häst bättre och verkligen bygga upp den från grunden.
Tråkigt som det må vara att sitta och skritta så finns det nog ingen annan träning som är så effektiv. Istället för att se det som ett nödvändigt ont, se det som att du nu förbereder hästen för allt det som den ska kunna göra senare! För dom hästarna som jag satte igång gjorde jag "program" för hur mycket och var hästarna skulle skrittas. Ena dagen skrittade vi i skogen och hästen fick lyfta på benen, andra dagen på asfalt, tredje dagen på ett snötäckt fält, fjärde dagen för hand, osv osv osv... Jag fick också tillfälle att fila på min egen sits litegrann. Här kan jag erkänna att jag var ganska lat, men vill man så kan man träna på det mesta; position, skänkelläge, handställning, effekten av hjälperna osv osv.
2) Låååånga skritturer tränar ens egna, naturliga sätt att sitta i sadeln. Tekniskt sett kanske man inte blir skickligare, men man över definitivt upp sin "hästkänsla" genom att bara sitta och vara där uppe på hästen.
3) Om man är lite ihärdig så finns det nästan alltid möjlighet att rida andras hästar. I perioder red jag 5 hästar om dagen, allt fråm pensionerade tävlingshästar till en sprallig fyraåring. Det blev inte så mycket träning av det, men jag fick rida! Där med höll jag igång min egen ridning, utan att jag för den sakens skull kompromissade eller skyndade på någon igångsättning. Mycket bra och otroligt roligt!
4) Ta tillfället i akt att lära dig om andra, icke-ridrelaterade, saker. Foder, avel, sadelutprovning, skoning, träning för bättre hållbarhet... Under denna tid tog jag verkligen tag i att försöka lära mig så mycket jag kunde om det som inte nödvändigtvis hjälper en så mycket under själva ridpasset men som har stoooor betydelse för hur det faktiskt går. Böcker, artiklar och debattinlägg plöjde jag med närmast manisk besatthet. Nu har jag alltid varit nyfiken och frågat, frågat, frågat samt läst, läst och läst, men man blir som bekant aldrig fullärd.
5) Gör en ärlig men positiv plan för din häst. Hur ska igångsättningen se ut? En av dom hästarna som jag har nu gjorde jag en plan för som sträckte sig från början av februari till början av oktober. I början av oktober la jag in en tävling. Dom dagarna där jag helst bara ville sluta med hela grejen så kollade jag på min plan och då kändes det genast bättre. Varje dag kom man ju ett steg närmare tävlingen och då gller det ju att träna sin häst för att ge den ultimata förutsättningar!
6) Slutligen; Ibland går det inte som man tänkt. En av dom hästarna som jag satte igång under en vinter togs bort på våren. Jag hade verkligen lagt ner ork, tid och mycket hjärta på den hästen men det hjälpte inte. Då är det en jättetröst att veta att man faktiskt gjorde sitt absolut bästa. Hade jag slarvat så hade jag nog inte tagit det lika bra - nu visste jag att jag åtminstone inte hade kunnat göra mer. Jag vägrar se det som ett slöseri med tid för jag lärde mig massor! Det är viktigt att bära med sig det också.
Hoppas att vintern blir en rolig och lärorik tid för dig, även om det blir tunnsått med träningar.
Trägen vinner! Tro mig, det är sant. :-)