Om det är hö, dvs. med en ts över 84% och balarna inte har varit plastade så kan man rulla av det dåliga och använda det som är bra.
Jag har aldrig varit med om att höbalar, dvs. balar som enbart har nät runt och som aldrig har varit plastade möglar så att möglet syns på det sätt du beskriver och misstänker därför att det har varit plastat? Har balen varit plastad och det oavsett ts-halt är det mögelsporer rakt igenom om det är mögel utanpå. Då ska det absolut inte användas så frågan är, är det hö eller ensilage? Är det plastade rundbalar eller rundbalar med hö med enbart nät utanpå?
Dammigt foder ska aldrig någonsin ges. Man ska dock skilja på damm och frö. För någon som är ovan kan frö se ut som damm men man avgör det snabbt genom att lukta på balen och dunka lätt på den. En höbal som dammar av mögel dammar när man dunkar på den, det gör det inte om det handlar om små frön, då faller istället fröna till golvet. Hö ska lukta friskt och gott och även om den lukten avtar vid lagring så ska hö aldrig lukta illa.
Man måste skilja på hö och ensilage för att kunna svara på frågan alltså. Hö är det om ts-halten är över 84% och hö ska aldrig plastas eftersom man då minskar hållbarheten extremt när balen väl är öppnad och risken för mögel är överhängande redan innan öppnandet eftersom stråna blir så hårda när ts-halten är så hög att de lätt sticker hål på plasten och ger en väg in för syre och mögel utvecklas. Ensilage ska plastas och ska inte ha en ts-halt över 60% om balen ska kunna ha en normal tid som öppnad (3-7 dagar, den längre tiden vid kallare väderlek och den lägre vid högre temperatur) och med lägre ts-halt minskar risken för hål i plasten eftersom stråna inte är så hårda och därmed en väg in för syre så att mögel kan uppstå.