PRÄCIS DÄRFÖR är det rätt val att du har lämnat honom. Ingen bra partner säger såna saker. Du kommer hitta en ny som blir 100 gånger bättre. Tro mig. Med tiden kommer du även vänja dig att vara dig själv och tycka det är skönt att slippa den idioten. Om han hittar någon ny, so what, han är inget bra för dig och du kan få bättra. Så skit i honom.
Lite tips:
http://lawline.se/answers/overtagande-av-hyresratt-vid-bodelning-for-sambo
Sambolagen tar även hänsyn till den "svaga" partnern. Jag har präcis själv varit hela grejen igennom med bodelning etc och träffade en jurist flera gånger. Lägenheten ÄR sambo ägendom, när ni flyttade in tillsammans, spelar ingen roll att han står på kontraktetet, Den SKALL Delas 50/50
Här från sambolagen:
"
Anspråk på att ta över hyres- eller bostadsrätten skall framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde. Lämnar sambon bostaden, skall anspråket dock framställas senast tre månader därefter. Fristen på ett år gäller inte om den sambo som innehar bostaden avlider och den efterlevande sambon bor kvar i bostaden.
![](https://lagen.nu/img/S3.png)
Den som övertar bostaden enligt
första stycket skall ersätta den andra sambon för bostadens värde. Det får ske genom att bostadens värde avräknas vid bestämmandet av sambornas andelar i bodelningen, om den som lämnar bostaden kan tillgodoses på det sättet. I annat fall skall vad som fattas betalas med pengar. Ställs godtagbar säkerhet för betalningen, kan sambon få skäligt anstånd med denna. "
"
27 § Vid handläggningen av ett ärende enligt denna lag består tingsrätten av en lagfaren domare. Om det finns särskilda skäl med hänsyn till ärendets beskaffenhet, får tingsrätten dock bestå av en lagfaren domare och tre nämndemän.
![](https://lagen.nu/img/S2.png)
Regeringen får bestämma att även sådana anställda i en tingsrätt som inte är lagfarna domare skall få förordna bodelningsförrättare enligt
17 kap. 1 § äktenskapsbalken.
28 § På ansökan av en sambo ska domstolen i fråga om en bostad som enligt
8 § ska ingå i bodelning bestämma vem av samborna som ska ha rätt att bo kvar i bostaden till dess att bodelning har gjorts. Domstolen får därvid också för samma tid, på begäran av någon av samborna, förbjuda samborna att besöka varandra. Domstolen får även ändra ett tidigare förordnande.
![](https://lagen.nu/img/S2.png)
På begäran av någon av samborna får domstolen besluta om vad som ska gälla enligt
första stycket för tiden till dess att frågan har avgjorts genom beslut som har vunnit laga kraft. Ett sådant interimistiskt beslut får verkställas och gäller på samma sätt som ett beslut som har vunnit laga kraft. Beslutet får dock när som helst ändras av domstolen och ska omprövas när ärendet slutligt avgörs.
![](https://lagen.nu/img/S3.png)
Om någon överträder ett förbud som meddelats enligt första eller
andra stycket, tillämpas
24 § lagen (
1988:688) om kontaktförbud.
![](https://lagen.nu/img/S4.png)
Innan domstolen meddelar ett beslut ska motparten få tillfälle att yttra sig. Lag (2011:493).
Rättsfall (2)
NJA 2006 s. 206: Sambo, som efter separation bott kvar i en med andra parten samägd...
RH 2015:52: När, vid upplösningen av ett samboförhållande, den ena sambon självmant flyttar...
Lagrumshänvisningar hit (2)
Ändringar/Förarbeten (2)
Ändrad: SFS
2003:485,
2011:493
29 § Den sambo som domstolen har berättigat att bo kvar i bostaden till dess att bodelning har gjorts har rätt att använda även det gemensamma bohag som finns i bostaden och som tillhör den andra sambon. Domstolen får dock beträffande viss egendom bestämma annat. Avtal som den sistnämnda sambon därefter ingår med tredje man inskränker inte nyttjanderätten till bostaden eller bohaget.
"
https://lagen.nu/2003:376