Från
http://www.djurtorget.net:
Knabstruphäst/ponny
--------------------------------------------------------------------------------
Historia
Knabstruprasens härstammar från Napoleontiden. 1812 köpteVillads Lunn på Knabstrups gård i Danmark ett sto av slaktaren Fläbe hon fick namnet Fläbestoet. Man tror att Fläbestoet härstammade från spanska hästar.
Fläbestoet var känd för sin snabbhet och livlighet. Villads Lunn betäckte henne med fredriksborgarhingstar. På godset Knabstrup grundade hon således en linje av tigrerade hästar. De var inte lika kraftiga som fredriksborgaren, men blev mycket eftertraktade på grund av sin färgteckning och kapacitet. Den första avkomman var Fläbehingsten som föddes 1813. Han var efter en isabellfärgad fredriksborgarhingst och Fläbehingsten blev "isabellprickig". Färgerna återspeglades sedan i hans avkommor.
Fläbehingstens mest kända avkomma var hingsten Mikkel som räknas som rasens stamhingst. Mikkel var född år l818, var rödprickig och blev känd som en duktig travhäst.
Under 1800-talet var rasen mycket populär över hela Själland. Det fanns då ca 2 000 hästar. Men år 1891 utsattes Knabstrupstuteriet för en eldsvåda. Tjugo hästar brändes inne och Knabstrupstuteriet slutade därmed sin avel. Andra stuterier fortsatte dock att föda upp de fläckiga hästarna. Knabstruphästar fanns på Jylland, Bornholm och under 1870-talet också på svenska Wittsköfle i Skåne. På Bornholm finns det fortfarande knabstruphästar.
En lokal knabstrupförening bildades i Holbaeks. Knabstruphästar började premieras som en egen ras från och med år 1947 i Holbaek och Jyderup.
Knabstrupsaveln spreds mer och mer i Danmark under 1940-talet¨ och lokala rasföreningar bildades. Men efter branden på Knabstrup fanns det inte något centra från vilket man höll fast vid en särskild typ och temperament, vilket ledde till att aveln förslackades. 1970 startade man en riksförening för rasen i hela Danmark. Man beslöt 1971 att avla fram en häst som passade i på den ursprungliga beskrivningen av den ursprungliga knabstruppen. Genom styrning av aveln har man nu till stor del nått detta mål och fått en ädlare häst med livligt temperament, uthållighet, arbetsvilja och den speciella prickga färg-teckningen.
Utseende
Det finns två varianter av knabstrup, knabstrupshäst och knabstrupsponny.
Mankhöjd: Knabstruphästen: 157-160 cm.
Huvud: ett vänligt intryck och det är ganska långt, nosprofilen är ofta konvex, ögonen är mandelformade, öronen spetsiga och ganascherna stora.
Hals: medellång, välformad hals med sluttande bogar.
Kropp: rak rygg, avrundat kors, god svanssättning. Ofta tunn man och svans.
Färg: Bruna eller svarta fläckar på vit botten.
Avel
Man tillåter inkorsning med halvblod, araber, engelsktfullblod och angloaraber. I ponnyaveln tillåts inkorsning av raserna new forest, connemara, gotlandsruss, shetlandsponny samt welsh i alla dess sektioner.