Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag - som avskyr att laga mat - har den senaste tiden sett matlagningprogram, typ Masterchef, Top chef på TV. Där talas om att karamellisera olika saker. Vad menas med det ordet? Stekyta? Karamell är för mig en godisbit.
http://www.koket.se/sigrid_barany/s...atis_och_andra_rotfrukter/karamelliserad_lok/När man karamelliserar lök så steker man länge på svag värme så att lökens naturliga sötma kommer fram i smaken. Däremot har man inte i något socker (mig veterligt i alla fall).
Helt enig om att det vara båda dina tolkningar, även om jag tror det är mer mailard som avses rent generellt i de flesta utlänska matlagningsprogram.För mig är karamellisera att man smälter socker och blandar eller steker med vald råvara. Men jag kan också tänka mig att när det gäller kött att det handlar om mailard-effekten.
Mailard-effekten är är själva brynandet. Det är sockret som finns i råvaran som karamelliseras, så även äpplen karamelliseras utan att man tillsätter socker.Finns det någon praxis för vad man steker med/utan socker när man karamelliserar?
Äpplen tex borde ju stekas i socker rimligen?
Mailard-effekten är är själva brynandet. Det är sockret som finns i råvaran som karamelliseras, så även äpplen karamelliseras utan att man tillsätter socker.
Ja.Okej, men vad säger man när man steker något i socker? Som med äpplena när man steker i socker och kanel som en söt efterrätt, blir båda karamellisera?