Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Har du vaknat nu? Jag har undrat vart du hållt hus eftersom du inte vart i den här tråden! :D
Du är så ödmjuk, så det blir jätte intressant om diskussionen kommer igång igen :)
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Då måste vi nog Kvotera alla jobb och ge lika lön för män och kvinnor. Om samhället skall vara jämlikt.
Då först kan man fundera på att diskutera 50/50 på föräldrapenningen.

Det är konstigt men alla som har anledningar till att de delar tex 80/20, deras anledningar verkar inte vara giltiga i dina och dina gelikars ögon.

I dagens Sverige är det faktiskt så att många familjer inte har råd att göra på annat sätt. Det vill ni gärna snacka bort med att de sitter fast i könsroller.

Och? 80% av Sveriges befolkning kanske gillar det.

mvh Eva

Det är ju så att det dels finns en lag som säger att vi ska just ge lika lön oavsett könstillhörighet (mfl faktorer). Kvotering förekommer inte i ordets egentliga bemärkelse; då det strider mot EU-lagstiftningen (och några högskolor i Sverige har också åkt dit på det). Kvotering= välja någon från underrepresenterad grupp (t ex kön) även om den inte uppfyller de meriter som krävs. Däremot finns det skrivet i lag att arbetsgivaren ska utöva positiv särbehandling gällande kön. Det betyder att vid LIKA meriter ska man välja den som tillhör underrepresenterat kön. Rent lagmässigt är vi alltså där redan.

Det som gör att en man ofta tjänar mer än en kvinna i en relation har också mycket att göra med vilka typer av arbeten vi väljer (offentlig-privat sektor t ex). Och i praktiken finns fortfarande en massa olika studier på lönesättning som visar på skillnader på män och kvinnors lön även när de har samma meriter och yrke. Tyvärr. Och där är det givetvis normerna som spökar, tror jag. Sannolikheten att någon fortfarande idag säger och tycker att "du som är man ska givetvis ha 2000 mer i månaden för att du är just man" är nog ganska liten. TROTS det så finns det orättvisor kvar även i samma typer av jobb. Det jobbas det med ständigt.

Det finns också diverse studier som visar att det där med ekonomi är EN faktor som kan påverka. Men hela sanningen ligger absolut inte där. I familjer där kvinnan tjänar mest är det ändå så att även dessa kvinnor tar ut mer av föräldraledigheten än män. När man tittar på det över hela gruppen. Alltså; även om argumentet ekonomi kan vara gällande för ett individuellt par så visar studier att det inte är det som huvudsakligen ligger bakom faktumet att kvinnor tar 80% av föräldraledigheten. Om ekonomin vore den faktor som är avgörande borde vi ju se samma snedfördelning i de relationer där kvinnan tjänar mest, eller hur?

Normer påverkar oss alla. Inkluderat mig och min sambo, vi blir inte plötsligen totalt 100% jämställda för att vi delat på föräldraledigheten. Vi sitter också fast i könsrollsmönster; ibland stör de oss inte alls (för vi märker dem förmodligen knappast ens) och ibland stör de oss (t ex att jag ständigt tar på mig och har liksom bara blivit med huvudansvaret för att hålla koll på barnens kläder).

Trots att vi är starka individer som skaffat barn relativt sent i livet (speciellt jag) så är det klart det påverkar även oss när någon gapar stort när jag talar om att jag ska börja jobba när barnet är 7 månader och säger "men AMNINGEN DÅ????" eller "Jaaa.... ja, själv skulle jag aldrig ha gett bort mina dagar" eller med ett lite överlägset leende säger till min sambo "jaja, du får väl se själv.... det är bara mamma som gäller i den åldern". (Det är alldeles sanna kommentarer från vårt egna liv. Och jag har fler.). Normtrycket ÄR starkt. När man följer normen märker man inte av det, det är när man bryter mot den som man får höra kommentarer. Och tack o lov är vi starka nog att skita i det eller svara emot. Men bara det faktum att man "måste" just vara stark eller svara emot bara för att man gör det enkla valet att dela på föräldraledigheten känns .... jättetrist.

Indirekt upplyses vi alltså om att jag är "onormal" för att jag överhuvudtaget kan tänka mig att jobba när barnet är under året. Och min sambo ska inte tro att han kan vara lika betydelsefull för ett så litet barn som mig.

Om nu 80% av Sveriges befolkning gillar faktumet att dela ojämnt mellan föräldrarna så undrar jag varför du tycker löner ska vara jämställda? Om det är så att kvinnor generellt är bäst på/skapta för att ta hand om barnen så kanske lönerna BÖR vara ojämställda? Jag menar; varför ska arbetsgivaren betala samma lön till en person (kvinna) som är borta från arbetsplatsen SÅ mycket mer tid än en annan (man)?

Ju mer föräldraledigheten delas, desto mer får arbetsgivarna finna sig i faktumet att INGEN anställning är "säkrad" från frånvaro pga barn.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jodå det tänker jag verkligen påstå.
Och uppenbarlingen måste jag leva i ett mkt jämlikt förhållande eftersom mina barn är helammade under hela första levnadsåret, därefter delammade upp till treårsåldern.

mvh Eva

En liten undran: dina barn åt alltså inte mat förrän de var 1 år?

Jag kan förstå om så sker med barn som mer eller mindre "matvägrar", men rekommendationen är ju att börja med mat långt tidigare än 1 år; rent näringsmässigt sägs att mjölken inte riktigt räcker som ensam näringskälla efter ca 6-8 månader.

Och det måste väl även du veta; att det är väldigt ovanligt att heltidsamma barn upp till 1 år i vårt land?

I vår första föräldragrupp var jag nog den som deltidsammade längst. Samtidigt som jag var den som började jobba tidigast av mammorna i gruppen.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Så länge mamman bär fram barnet, föder ut det och ammar det så är ju pappan inte så viktig för barnets överlevnad precis.
Förresten, vem är pappa eg? Det är ju inte helt självklart. Det enda man kan vara säker på är att mamman är barnets mamma.

Papporna får väl göra faderskapstest så pappa staten inte betalar ut 50% till fel person.

mvh Eva

Om det nu hänger på enbart just amningen så undrar jag hur det kommer sig att så många barn överlever över huvudtaget.... en del barn ammas inte alls, väldigt många helammas inte längre än till 4-6 månader. Och barn vars mamma dör när de är nyfödda dör inte heller. Hur går det ihop?`

Överlevnad är något annat än relationen förälder-barn.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Har du vaknat nu? Jag har undrat vart du hållt hus eftersom du inte vart i den här tråden! :D
Du är så ödmjuk, så det blir jätte intressant om diskussionen kommer igång igen :)

Tack, det var snällt sagt! (men nu har jag ju bitit ifrån lite härovan.. så glorian kanske föll på sned... hahahaha)
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Det är inte jag som varit hemma för att det är bara jag som vill knyta an med barnen. Som sagt har inte min man några problem i sin relation med sonen.
Deras relation är likvärdig den som är mellan mig och sonen.

Anledning till att jag tagit all föräldraledighet hittills är att jag är rätt less på mitt jobb, och han hade nyligen börjat ett nytt jobb som han trivs med väldigt bra. Han blir lätt rastlös av att vara ledig en längre tid, medan jag tycker att det är skönt.
Jag helammade i 6 månader, och delammade i 13 månader. Och sista månaderna ammade jag nätter och ett par gånger dagtid. Det hade inte gått alls om jag börjat jobba.
Min man jobbar en bra bit hemifrån, och skulle förlora för mycket på att jobba deltid. Hans resekostnader är detsamma hur mycket han än jobbar.
Jag blev gravid igen direkt när jag slutat amma. Och det kändes inte alls som läge att börja jobba. Så det blev så att jag fortsatte att vara hemma.

Men min man prioriterar barnen. Han tillbringar all ledig tid med dem.
Och jag känner mig inte alls ensam om att ta hand om familjen.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

*kl*

Jag har bara en fundering i denna mycket intressanta diskussionen!

Vad säger ni om det nya förslaget att max 95 dagar ska få sparas efter att barnet är 4 år? Detta eftersom invandrarkvinnor inte ska fastna i fällan och bli hemma för länge.

Samt att jag vill tillägga lite av min syn:
Varför hävdar så många att de förlorar så mycket pengar på att den som tjänar mest är hemma? Är det verkligen så stor del av befolkningen som tjänar mer än 10 prisbasbelopp (440000 kr) per år så de går med så stor förlust?
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Vi har egentligen ingen större skillnad i inkomst, jag och min sambo. Han tjänar ett par, max 3000 kr mer än jag i månaden. Skillnaden är pendlingen. Min pendling till jobbet kostar ca 2000 kr i månaden, medan han kommer undan med runt 400-500 kr. Så det blir en del tusenlappar i skillnad när man väl ser till budgeten en månad.

Vi ligger långt från att tjäna 10 prisbasbelopp per år, vi kanske kommer upp i det med gemensamma inkomster... :grin: Ett par tusenlappar i månaden märks tydligt hos oss, medan jag kan tänka mig att hos en höginkomsttagare (var nu den gränsen går) så skulle det inte märkas lika tydligt om de inte levde på marginalerna hela tiden.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Min sambo tjänar mer än det, jag mindre, jag har valt lägre lön med mer flexibilitet och utbildning.
Nu spelar ju inte pengarna någon roll för oss, vi har tillräckligt så att det inte skulle vara några som helst konstigheter att han "bara" fick FP.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Samt att jag vill tillägga lite av min syn:
Varför hävdar så många att de förlorar så mycket pengar på att den som tjänar mest är hemma? Är det verkligen så stor del av befolkningen som tjänar mer än 10 prisbasbelopp (440000 kr) per år så de går med så stor förlust?

Hos oss var det så att jag plugagde medans min sambo jobbade. Hade han tagit ut fler dagar än vad han gjorde så hade vi haft CSN + FP att leva på vilket inte hade gått. Alls. Istället hade vi nu FP och hans lön och jag har idag lägre studielån än vad jag hade haft annars.

Vi hade förlorat enorma summor på att dela rakt av. Istället så var ju pappan hemma ändå med barnen i och med att han jobbade skift och ofta var ledig dagtid.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Vad säger ni om det nya förslaget att max 95 dagar ska få sparas efter att barnet är 4 år? Detta eftersom invandrarkvinnor inte ska fastna i fällan och bli hemma för länge.

Det är synd att det ska behövas, men om det hjälper att få ut kvinnor i arbetslivet är det värt att prova.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Vad säger ni om det nya förslaget att max 95 dagar ska få sparas efter att barnet är 4 år? Detta eftersom invandrarkvinnor inte ska fastna i fällan och bli hemma för länge.

Jag tycker att det är väldigt underligt att man från politiskt håll pekar så mycket på vilken kvinnofälla föräldraförsäkringens utformning är för invandrade kvinnor, utan att ägna ett enda ord åt hur könsrollskonserverande den fungerar även för de mest infödda av familjer (dvs en kvinnofälla även där, särskilt vid flera barn någorlunda tätt). Jag har svårt att hantera att man enbart diskuterar invandrade kvinnor i det här sammanhanget.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Ja, hur stor del av alla föräldralediga är invandrakvinnor? Det kan inte vara en förhållandevis stor del?
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Ja, hur stor del av alla föräldralediga är invandrakvinnor? Det kan inte vara en förhållandevis stor del?

Just den frågan har väl iofs absolut ingenting att göra med att man diskuterar detta utifrån antagandet att föräldraledigheten fungerar som ett slags kvinnofälla för invandrade kvinnor. Du verkar snarare fundera på om invandrade kvinnors föräldraledighet blir för dyr för Sverige, vilket alltså inte var vinklingen här.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jösses, hur tusan kan du läsa in det i det jag skrev? Vad tror du egentligen? :confused: Jag pratade inget om kostnader öht? Snacka om att dra helt ogrundade slutsatser!

Det jag funderade på, var hur stor del av alla föräldralediga som var just invandrarkvinnor. Det kan inte vara så stor del jämfört med hur stor problemet faktiskt är för kvinnor överlag. Alltså, jag tror problemet är större än att de just är invandrarkvinnor, alltså känns det som en tokig vinkel att försöka angripa problemet från, även om det säkerligen också är ett problem.
 
Senast ändrad:
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jag tycker att det är väldigt underligt att man från politiskt håll pekar så mycket på vilken kvinnofälla föräldraförsäkringens utformning är för invandrade kvinnor, utan att ägna ett enda ord åt hur könsrollskonserverande den fungerar även för de mest infödda av familjer (dvs en kvinnofälla även där, särskilt vid flera barn någorlunda tätt). Jag har svårt att hantera att man enbart diskuterar invandrade kvinnor i det här sammanhanget.

Fast det är väl två helt olika frågor?

Dels frågan att mammor tar ut mer föräldraledighet än pappor. Där finns ju samma problem både hos invandrare och infödda, även om jag inbillar mig att det bland invandrare från vissa kulturer är ännu vanligare att kvinnan tar ut större del av föräldraledigheten.

Men det var ju inte detta som var anledningen till förslaget om jag förstod det rätt. Detta gällde ju det faktum att om en invandrarfamilj exempelvis kommer till Sverige med 4 barn så får familjen alla dagar för alla barnen om de är under 8, vilket i detta exemplet skulle vara drygt 5 års föräldraledighet. Det skulle vara ett problem eftersom det då tar lång tid innan föräldrarna (i huvudsak mammorna får vi gissa) kommer ut på arbetsmarknaden.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Det skulle vara ett problem eftersom det då tar lång tid innan föräldrarna (i huvudsak mammorna får vi gissa) kommer ut på arbetsmarknaden.

Vi behöver inte gissa. Det handlar om mammorna, såväl i statistiken som i själva diskussionen. Vilken minister det nu var som pratade om det, pratade just om invandrade mammor/kvinnor.

Visst, föräldraförsäkringen bidrar säkert till långsamt insteg på arbetsmarknaden för invandrade kvinnor i vissa fall. Min poäng är att den av allt att döma har likartad effekt på infödda kvinnors yrkesliv, särskilt vid flera barn tätt.

Mycket av kvinnors, oavsett födelseort, problem på arbetsmarknaden handlar ju just om att kvinnor förväntas vara borta från arbetet pga barn, vilket ju också statistiken tydligt visar att de faktiskt är.

Föräldraförsäkringen fungerar idag könsrollskonserverande. Det är fascinerande obehagligt att politiker kan se det när det gäller invandrade kvinnor utan att dra parallellen till de infödda.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Men varför skulle den parallellen dras när det är två helt olika frågor?

Att de flesta dagarna måste tas ut innan 4 år har ju ingenting med att göra om det är mamman eller pappan som tar ut dem. Det är ju knappast för att jämna ut uttaget av föräldraledighet mellan invandrarpappor och invandrarnammor som förslaget kommit till. Så hur andra mammor och pappor fördelar sina dagar är ju helt irrelevant.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jag fattar inte vilken parallell du pratar om.

Oavsett det är alltså det som stör mig är att det tydligen är helt ok att styra och ställa med invandrade kvinnor, inte med andra. Tex: när föräldraförsäkringen hämmar invandrade kvinnors yrkesutveckling så skär vi ner på förmånen för att förhindra det. Men när den hämmar infödda kvinnors yrkesutveckling, så åberopar vi Valfriheten.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
7 232
Senast: Blyger
·
Ridning Akademisk Ridkonst á la IngelaH Att jag skriver just ”Akademisk Ridkonst á la IngelaH”, beror på att det finns tusen och åter tusen...
Svar
14
· Visningar
1 801
Senast: IngelaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp