Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Absolut. Min poäng var bara att det inte per automatik innebär att man har mycket goda marginaler bara för att man äger sitt boende. Vad jag förstått är det ju kring 60% av svenskarna. Visst krävs det en viss marginal vid köpet av bostaden men dels har ju reglerna kring detta ändrats med tiden, samt att det kan ha hänt saker med folks ekonomi sedan köpet osv. Så visst ska vi prata om våra skillnader och framför allt den höga konsumtion som många haft. Men jag tror det blir en tankevurpa om man per automatik tror att alla som äger har dessa marginaler.
När det byggdes på 60-talet så var byggandet starkt subventionerat.Ja, för man tänkte att man skulle kamma hem hela kostanden för produktionen väldigt snabbt. När hyreshus byggdes på 60-talet så var det en långtidsinvestering some skulle först börja löna sig efter en ca 30 år.
Ändå så sätts hyrorna för nyproduktion skyhögt. Långsiktighet, vad är det?
De kommer att få sälja under belåningen och går ur affären med skulderOch de som har ägt boende som (eventuellt) inte kan bo kvar får väl sälja då och flytta in i hyresbostad (och då förstås ändå har en del pengar kvar)...
jag vet inte vad för fastighetskostnader du menar?Otroligt för att det mesta rörande fastighetskostnader blivit avsevärt dyrare. Men om du haft kallhyra så har värden såklart inte drabbats lika hårt.
Felpost - återkommer strax.De kommer att få sälja under belåningen och går ur affären med skulder
Det hände många i krisen 1992-1993.
I Malmö har Eon höjt fjärrvärmepriset med 20% för flerbostadshus. 13% för villor.Och så fjärrvärme som inte är så påverkat vad gäller prisökningar.
jag visste inte att det fanns en sån?Hur har det gått till med den hyresreglering som vi har i Sverige?
Ingen i hela min huslänga äger mer än en bil per familj, hälften vet var Thailand ligger. Lite grov kam kanske?
De flesta?jag vet inte vad för fastighetskostnader du menar?
Den är mycket hård och bygger på bruksvärde.jag visste inte att det fanns en sån?
alltså det betalar ju jag. Förutom skatten. Här betalas kallhyra till värden och sen får man betala allt annat, sopor, försäkring, vatten, värme, el osv.De flesta?
Fastighetsskatt, utomhusskötsel, material, reparationer, underhåll, sopor, vatten, osv osv. Allt utom räntor de senaste åren.
Det är dock betydligt lindrigare än elens 350% eller räntornas fördubbling.I Malmö har Eon höjt fjärrvärmepriset med 20% för flerbostadshus. 13% för villor.
Om man får flera hundra procents ökade kostnader så har man förmodligen gjort någon form av felsatsning såsom att ha direktverkande el som ingår i hyran (och rörligt elpris/bundit det på en hög nivå) och på det dålig isolering. Men ja ökade kostnader ställer till det om man inte kan få täckning. Och har höga lån med rörliga räntor.Men hur skall hyresvärdarna få ihop ekonomin när kostnaderna ökar med flera 100% och hyrorna bara får höjas med 2%?
Varifrån skall pengar till värme, räntor och underhåll komma?
Kallhyra skall vara en ersättning för ägarens kapital, underhåll och framtida renoveringar.alltså det betalar ju jag. Förutom skatten. Här betalas kallhyra till värden och sen får man betala allt annat, sopor, försäkring, vatten, värme, el osv.
Problemet är att även med höjda bostadsbidrag, så som under pandemin så ska de ändå i många kommuner räknas som en inkomst när man beräknar försörjningsstödet - så kommer det ändå inte till de allra sämst ställtda barnfamiljerna.Jag tror att det finns en risk att det kommer att bli förfärligt.
Riktade bostadsbidrag där de behövs som bäst vore önskvärt.
De ökar ju flera hundra gånger även med en effektiv värmepump.Om man får flera hundra procents ökade kostnader så har man förmodligen gjort någon form av felsatsning såsom att ha direktverkande el som ingår i hyran (och rörligt elpris/bundit det på en hög nivå) och på det dålig isolering. Men ja ökade kostnader ställer till det om man inte kan få täckning.
Nej vinst är det man kan stoppa i fickan, nödvändigt underhåll ingår inte i vinsten. I och för sig är det väl en del som struntar i underhåll och lägger mer i fickan men då blir skicket på bostaden därefter.Visst gör hyresvärdar vinst men vinsten ska täcka framtida underhåll. Visst, det finns värdar som inte sköter sig.
Och @Hippocampus , det låter otroligt märkligt med en 50% höjning. Men även märkligt att hyresvärden inte fått ökade kostnader. Det är otroligt om så är fallet.
Men det är ju ett administrativt fel.Problemet är att även med höjda bostadsbidrag, så som under pandemin så ska de ändå i många kommuner räknas som en inkomst när man beräknar försörjningsstödet - så kommer det ändå inte till de allra sämst ställtda barnfamiljerna.
Å andra sidan så måste ju en högra hyra räknas som en högre utgift också.Problemet är att även med höjda bostadsbidrag, så som under pandemin så ska de ändå i många kommuner räknas som en inkomst när man beräknar försörjningsstödet - så kommer det ändå inte till de allra sämst ställtda barnfamiljerna.