Okej Buke, hjälp mig att få koll! Jag har skummat igenom trådarna, men inte hittat så mycket fakta... Tipsa gärna om sidor att titta på, jag har tittat en del på Länsförsäkringar t ex.
Jag har 3712 funderingar känns det som, men jag börjar med denna;
Alltså. Har jag förstått detta rätt eller tänker jag helt galet? Kring bolåneränta och hur mycket ett hus som kostar mer i inköpspris kostar mer i månaden.
Alltså; Det finns två hus. Ett kostar 1 300 000, vilket minus kontantinsatsen blir 1 105 000 :-. Räntan på lånet är på 3% i detta räkneexempel. Då får jag en månadsräntekostnad på 2763 :- ?
Hus två kostar minus kontantinsatsen 2 210 000, vilket med en ränta på 3% borde bli 5525 i månaden?
Alltså kostar det dyrare huset det dubbla per månad att bo i, bara i ränta?
Tänker jag rätt eller har jag inte förstått detta alls? I så fall, lär mig gärna!
Jag pratar självklart med folk i min omgivning också, men jag vill förstå själv och ha på fötterna.
Sen fråga 2;
Vilka kostnader är det som kommer som engångskostnader direkt när man köper hus? Så jag inte missar någon. Jag tänker;
- Kontantinsats - Lagfart - Om man behöver installera annat värmesystem - Egen besiktning - Bedömning av sotare (eller betalar säljaren det?) - Ev renoveringar man behöver eller vill göra direkt - Fastighetsskatt (det är väl ingen engångskostnad, utan en årlig kostnad, men det kommer väl iaf en sån kostnad direkt)
Sen fråga 3;
Energiklasser. Jag har ännu inte hittat så mycket info om det, men jag förstår att det handlar om husets energiförbrukning. Hur mycket kan man påverka denna? Om huset idag har energiklass XX, kan jag göra mycket för att den ska bli bättre?
Tack på förhand!
Fråga 1: Jag får samma siffror som du när det gäller räntekostnaderna. Tänk på att du får tillbaka 1/3 av inbetald ränta på skatten.
Fråga 2: till dessa summor kommer även pantbrev. Pantbrevet kostar 2% av summan för ditt lån.