R
Raderad medlem 19815
Sv: Hur ska man bemöta en förbannad 4-åring.
Tack för bra råd.
Tack för bra råd.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
JJag tycker att jag först började leva när jag fick barn (eller snarare den processen hade jag börjat långt tidigare i terapi) men det blommade verkligen ut då. Jag har aldrig känt mig så skör, glad, ledsen, sorgsen, lycklig som med mina barn. Tusen gånger hellre det än den avstängda robot jag var långt tidigare. Hade jag använt manualer och dylikt så hade jag missat allt det, och det hade det fasicken inte varit värt. Men det har ju krävt några besök hos barnpsykologen det, där jag fått gråta ut min sorg och frustration över min egen barndom och över hur svårt det är att vara förälder för mig. Dessutom, som bonuseffekt, så har min relation till min man givetvis förändrats, till det bättre tycker jag.
Det känns som att vissa situationer/regler/gränser är viktigare för vissa föräldrar än andra? Det som en familj tycker är jätteviktigt kanske en annan tycker är helt oviktigt, och tvärtom. Det som man tycker är jätteviktigt, där vill man ju ha sina "strider" om det nu behövs några såna. Jag har absolut situationer då jag inte vill att barnen ska "vinna", där jag vill att de faktiskt ska finna sig i att vuxna bestämmer, även om jag inte kan ge ett exempel just nu, men i de flesta vardagliga situationen finns det väl inget behov av att spela översittare till barnen? Men, å ena sidan vägrar jag laga fyra middagar till fyra barn med helt olika viljor, och samtidigt vill jag absolut ha, och tycker att jag har, en relation till barnen där de ifrågasätter, har och uttrycker en egen vilja osv. Jag vill lära dem att ha ett kritiskt synsätt, motivera, diskutera, förhandla osv.Jag tänker att det är en skillnad mellan regler/principer som gäller viktiga sakfrågor som har med hälsa, säkerhet och lagar att göra (man får inte slåss, vi borstar tänderna varje dag, bältet är på i bilen, flytväst i båten, skolan går man till varje dag, etc etc) och regler/principer som dikterar hur relationen mellan vuxna och barn ska se ut (jag tolererar inget tjat, det är de vuxna som bestämmer, barnen får inte vinna).
Vad det gäller konsekvenser så är min taktik att jobba mycket med att antingen så löser jag problemet åt dem genom att exempelvis packa en jacka eller så försöker jag få dem att hitta på en lösning ( åka så fort detta programmet är klart? ta lite nötter om man inte vill ha frukost, etc). Jag tänkte mycket på detta med konsekvenser när jag hade barn i ditt barns ålder och det inte gick att prata sig fram till en lösning. Denna tråden handlar ju om konflikter med en fyraåring och där nånstans i den ålder begriper barnen en hel del och klarar jättemycket på egen hand, bara man låter dem få ha sin egen rytm och trycker tillbaka sin egen stress så gott det går. Det blir lättare på så vis (men också svårare eftersom det gäller saker som påverkar familjen och vardagen på ett annat sätt med aktiviteter, kompisar och datorer mm).
Varför ska man tycka det är hemskt att bli arg på sitt barn?
Jag tolkar egentligen inte det som att du förespråkar ett regellöst samhälle heller, bara att du ser regler som ett naturligt inslag i samhället/livet?
Men hur låter man dem ta konsekvenser för sina handlingar, genom att alltid skydda dem från sina handlingar?
Jag har absolut situationer då jag inte vill att barnen ska "vinna", där jag vill att de faktiskt ska finna sig i att vuxna bestämmer, även om jag inte kan ge ett exempel just nu
Nu är nog inte det något som skulle leda till något större utbrott hos oss, men om det skulle det, så skulle jag nog plocka fyraåringen åt sidan, informera om att det inte är ok så som han beter sig, och säga åt honom att så fort han har lugnat sig så är han och jackan välkomna till bilen.
Jag är egentligen förvånad över att så många vill beskriva vilka "regler" de håller sig med, eller snarare de regler de satt upp för sina barn. Själv har jag egentligen aldrig tänkt så, utan tänkt att själva umgänget och livet självt kommer att forma barnen till vettigt folk, bara de får vara delaktiga i det sociala livet. Detsamma gäller samhällets regler, tänker jag. Dem lär man sig genom att leva i samhället, inte genom någon form av separat inlärningsprocess. Jag går ju inte heller omkring och tänker på samhällets regler för egen del utan det går med automatik eftersom jag är socialiserad i det samhälle där jag lever.
Det är inte alls konstigt, även om man aldrig tänkt på en sak tidigare så är det ju inget problem att snabbt tänka lite på hur man brukar göra innan man skriver ett inlägg i en tråd.
Flera skrev att man ville undvika att bli arg på barnet, och kände sig mer nöjd när man lyckats behålla lugnet, och mindre nöjd om man t ex höjt rösten. Jag har själv inte tänkt så, utan att det är helt ok och självklart att bli arg ibland. Därför frågade jag.
Det har ingenting med perfektion att göra, varför tror du det?
Jag ser det inte som ett misslyckande ifall jag blir arg nån gång per dag. Blir man arg tio gånger om dagen håller jag med om att det inte vore så kul, men om man nästan aldrig blev arg skulle jag tycka livet kändes blodfattigt och menlöst, jag vill känna saker, bli arg, ledsen, nöjd, glad, allt det där.
Ofta har det att göra med att vi inte "ser" barnet och helt enkelt frågar, så som vi skulle fråga en vuxen (utan per automatik öppnar yoghurten åt dem). Kränkningsupplevelsen är maximal.Åh min systerdotter alltså. När jag råkat öppna hennes yoghurt och hon blir HELT förstörd över att jag hade mage att göra nåt så hemskt.
Förlåt, missförstod åldern på dina barn, läste för slarvigt.
Det är ganska svårt att diskutera detta i största allmänhet, man behöver egentligen väldigt detaljerade exempel för att kunna beskriva nyanserna i sin reaktion och hur man resonerar om dem. Men jag tycker som sagt att skiljelinjen går vid inställningen till barnen, inte vid vad som konkret sker. För mig är det egentligen oväsentligt om det i någon annan familj är superviktigt att bädda sängen/kamma håret/ringa mormor varje dag eller vad det nu kan vara. Det viktiga är varför man kräver det och hur ens inställning till barnen påverkar hur man väljer att ta sig igenom konflikten. Om man vill vinna för att markera vem som bestämmer och för att man vill att barnet ska lyda eller om man vill vinna eftersom det verkligen finns mycket goda skäl för att kamma håret varje dag (för att hårddra det).
Sen tänker jag i största allmänhet att det är intressant att det så ofta dyker upp trådar av den här typen och så sällan trådar på temat "hur gör jag för att mitt barn ska känna stort förtroende för mig" eller "hur gör jag för att mitt barn ska känna sig omtyckt av mig". Jag upplever det som att det är grunden för att få mindre/bättre konflikter, men att det är en betydligt svårare nöt att knäcka. Men de dagar/perioder då man har en riktigt bra balans på den positiva sidan så brukar det vara mycket lättare att nå samförstånd.
Och ibland funkar precis ingenting.
Men jag tycker som sagt att skiljelinjen går vid inställningen till barnen, inte vid vad som konkret sker. För mig är det egentligen oväsentligt om det i någon annan familj är superviktigt att bädda sängen/kamma håret/ringa mormor varje dag eller vad det nu kan vara. Det viktiga är varför man kräver det och hur ens inställning till barnen påverkar hur man väljer att ta sig igenom konflikten. Om man vill vinna för att markera vem som bestämmer och för att man vill att barnet ska lyda eller om man vill vinna eftersom det verkligen finns mycket goda skäl för att kamma håret varje dag (för att hårddra det).
Ofta har det att göra med att vi inte "ser" barnet och helt enkelt frågar, så som vi skulle fråga en vuxen (utan per automatik öppnar yoghurten åt dem). Kränkningsupplevelsen är maximal.