Hur ser en tröskel ut?

Sv: Hur ser en tröskel ut?

Fast en höjd nacke kan komma sig av spänning o om man då håller på med en ny övning kanske man inte vill lägga på mer-- på en oförstående häst.
Då skapar man troligen än mer spänning o frustration hos hästen- en sak i taget. Skit i formen :angel:
.

Jaha! Så det ÄR OK, att "skita i formen" när man introducerar en ny övning. Vad bra! För det har varit lite otydligt om det är OK, eller inte i diskussioner här på forumet tidigare.

Mvh

IngelaH
Alternativ Ryttare i det här fallet.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Det beror sig på vilken övning o vilken häst. Oftast en mkt samlande övning- inte t. ex en skola.

det får inte bli så att man tycker att det är OK, för det kan även vara en signal att det är för svårt- hästen slår sig fri.
PS. Hög nacke är inte samma som stjärnkikare.DS
 
Senast ändrad:
Sv: Hur ser en tröskel ut?

* KL*
Intressant frågeställning!
Nu rider jag inte specifikt "klassiskt", men tar mig friheten att svara ändå eftersom det här med "trösklar" är en allmängiltig fråga, oavsett disciplin.

Vanligtvis blir det färre "trösklar" ju längre man själv har kommit i sin ridning och ju fler hästar man har utbildat. Man lär sig helt enkelt hur mycket man kan öka kraven utan att hästen protesterar, och på vilket sätt man successivt kan öka kraven för att komma vidare utan motstånd. När det gäller t ex förändringar i form, eller tempo, så bygger man upp hästen genom att t ex samla lite mer kortare sträckor i början, och variera formen under ridpasset, samt genom att lägga in fler och fler samlande övningar. Så småningom frågar man efter samling längre och längre perioder i taget, men hela tiden omväxlande med en lägre form. På samma sätt när man övar t ex travökningar, börja med några få steg och ofta upprepade tempoväxlingar, för att sedan rida några fler steg, och sedan ännu fler osv. Detta ser jag egentligen inte som någon "tröskel", utan bara en spiral uppåt med stegvis ökade krav.

"Trösklar" däremot kan det bli om hästen inte förstår vad ryttaren menar (när man lär in en ny rörelse t ex). Då står det still tills polletten trillat ner. Eller om hästen har fysiska begränsningar, t ex att den ännu inte har muskler för att arbeta i rätt form, eller för att den inte är tillräckligt lösgjord i kroppen för att kunna utföra en rörelse rätt. Eller för att den har ont någonstans. Då står det still, tills de fysiska bristerna är åtgärdade.

Som ryttare/tränare är det viktigt att ta reda på VARFÖR tröskeln uppstår, så att man kan komma vidare.

Några exempel:

- Hästen får problem att lära sig skänkelvikning för att den inte förstår skillnaden mellan framåtdrivande och sidförande skänkel. Inlärningen försvåras genom att ryttaren förböjer hästens hals eller viker sig i sidan och hamnar på fel sittben. Tröskeln övervinns när ryttaren ger korrekta hjälper och förtydligar skillnaden mellan de olika skänkelhjälperna för hästen genom att renodla dem.

- Hästen har problem med att göra en korrekt galoppfattning, och vill springa in i fattningen. Tröskeln övervinns när hästen har förstått hur den kan fatta galopp genom att vinkla bakbenen och sätta sig lite i fattningen. Det kan vara svårt för hästen, om den sedan tidigare är van att fatta galopp genom att öka tempot. Ryttaren måste vara mycket konsekvent och berömma så fort hästen gör rätt, samt bryta av så fort hon känner att det är på väg åt fel håll. Till slut blir det en vana/reflex för hästen att fatta på rätt sätt.

- Hästen har problem med att gå i rätt form, eftersom den är felmusklad med stark underhals och svaga ryggmuskler. Tröskeln övervinns successivt, allteftersom hästen börjar sätta rätt muskler. Arbetet kan underlättas genom att hästen jobbas korrekt från marken. Arbetet kan också försvåras om ryttaren kräver för mycket på en gång så att hästen blir öm i musklerna, eller om ryttaren försöker "tvinga" hästen i form, så att ytterligare motståndsmuskler byggs upp.

- Hästen har problem med att arbeta i rätt form, pga en dubbelsidig hälta som gör att den spänner sig och inte blir lösgjord. Tröskeln kan bara övervinnas genom veterinär behandling och lämplig konvalescens.

- Hästen känns liksidig vid normalt arbete, gör vänster och höger öppna utan problem, samt höger sluta utan problem. Veterinär kontroll u a. Här förstår hästen hjälperna, den är tillräckligt musklad för att kunna utföra rörelsen och den har inte ont någonstans. Vid en första anblick verkar hästen tillräckligt lösgjord, men vad som ibland händer när man tar ett steg uppåt i utbildningsnivå, är att grundläggande brister återkommer. Hästen är tillräckligt lösgjord för det arbete den normalt gör, men inte tillräckligt loss i vänstersidan för att kunna utföra en vänster sluta på rätt sätt. Efter en tids arbete med att förbättra lösgjordheten i sidorna, så fungerar plötsligt vänster sluta utan problem.

Vet inte om mina exempel är tillämpliga för "klassisk dressyr" men principen är densamma oavsett vilka övningar det gäller.

Det är den här "problemlösningen" som kännetecknar en bra tränare tycker jag, att hon/han kan sätta fingret på det som behövs för att lösa upp "knutarna"/komma över "trösklarna". Samt att lägga upp utbildningen så att den blir så smidig framåt som möjligt. Ofta sitter problemet hos ryttaren också, som inte har tillräckligt korrekt sits för att kunna inverka på rätt sätt, som spänner sig i fel ögonblick osv. Och då måste tränaren kunna se och korrigera även detta.

När det gäller att tappa takt och rytm kan det hända vid inlärning av t ex sidvärtsrörelser eller ryggning om hästen inte bjuder tillräckligt mycket framåt. Men då ska det försvinna så fort hästen lärt sig koordinera sina rörelser (steg åt sidan). Ofta är det dock ett tecken på att hästen blir spänd och/eller lite hopdragen eller kommer över tygeln och släpper ryggen. Det kan också hända om man kräver mer samling än vad hästen klarar, t ex i galoppen. Jag tycker det är viktigt att alltid direkt korrigera framåt och hitta takten igen, så fort oregelbundheter uppkommer.

Sedan är islandshästar (och även vissa travhästar, ffa de med amerikansk stam) ett kapitel för sig, då åtminstone jag upplever att de har svårare att hålla takten i traven och ibland plötsligt byter till tölt eller pass, eller något mellanting, vid ökade krav. Och även kan ha svårt att t ex fatta galopp på rätt sätt från ren trav. Enligt min erfarenhet är de "svårare" och kräver mycket mer grundläggande arbete avseende takten än övriga hästraser, och ser lättare "kantiga" ut. Mentalt är de ofta mycket trevliga och arbetvilliga, men det märks att de har anlag för fler gångarter. (Utifrån min erfarenhet, som iofs är begränsad då jag inte har islandshäst själv, utan bara haft 8-9 dressyrelever med islandshästar och 10-talet elever med travhästar + utbildat ett par travhästar i dressyr).

Sen skiljer sig förmågan till taktmässighet också mellan t ex olika halvblodsindivider. De hästar som är mest känsliga för vikt och andra hjälper, är det också vanligtvis lättare att få taktmissar på, speciellt om ryttaren är lite orutinerad och inte alltid i 100% balans.
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Vilken bra sammanfattning- även om det blev lite tel. katalogvarning:angel:
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

tack för ett väldigt bra inlägg:bow: helt ok men telefonkatalog när det är intressant läsning.

Vill även i detta inlägg passa på att tacka och :bow:alla flitiga skribenter för all info ni orkar sitta och delge er av så att sådana smygisar som jag har något att läsa
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Mycket bra svar, det var lite av det jag menade i tidigare svar, men du skrev det mycekt utförligare och mer helhetstäckande och mer tydligt:bow:
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Jag är absolut inte ute efter "men i inlägg 56 sa du" - för den stämningen vill jag verkligen inte vara med och bidra till, så jag ber redan nu om ursäkt för att jag ens tar upp detta:

MEN...

jag får inte ihop att det i vissa ekipage (jag är inte ens intresserad av att diskutera på ekipagenivå, det är så lätt att det blir tråkig stämning då) heter "då ska man backa", medan samma formuleringar hos ett annat ekipage inte leder till en "backning", utan ett "steg man ska igenom"?

När gäller det ena, när gäller det andra, tycker du/ni/vem som helst som följt med i mina irrvägar?

Om hackigt INTE betyder halt, alltså.

Om hästen tappar takten, ska man alltid backa då t ex? Medan en för hög form kan vara ok?

Jag förstår givetvis att det är olika från häst till häst (och absolut från ryttare till ryttare - en av anledningarna till att just jag inte vågar "kräva" så mycket är ju för att jag håller på att lära mig rida, och är livrädd för att ställa krav som är orimliga), men hänger inte riktigt med i svaren här.

Nu var det inte riktat till mig, men jag tycker det är intressant och ser gärna fler svar på frågan! :idea:

Jag upplever att -ibland- är ett problem såpass grovt att det märks att det egentligen är ett grundproblem som man får symptom av när man vill göra något lite klurigare. Testar man ett par gånger och det inte blir bättre skulle jag hellre gå tillbaka och öva "problemet" i en situation där det märks såpass lite i taget att man inte upplever det som "en grej" egentligen.
Oavsett vad det gäller - men över en viss gräns. Lite spänning känns nästan som att man på vissa hästar får räkna med om man så bara ger en lite tydligare hjälp än vanligt så möjligtvis med undantag för det (på såna hästar).
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Jag upplever att -ibland- är ett problem såpass grovt att det märks att det egentligen är ett grundproblem som man får symptom av när man vill göra något lite klurigare. Testar man ett par gånger och det inte blir bättre skulle jag hellre gå tillbaka och öva "problemet" i en situation där det märks såpass lite i taget att man inte upplever det som "en grej" egentligen.
Oavsett vad det gäller - men över en viss gräns. Lite spänning känns nästan som att man på vissa hästar får räkna med om man så bara ger en lite tydligare hjälp än vanligt så möjligtvis med undantag för det (på såna hästar).

Tycker Totola beskriver tankegången bra, man får helt enkelt avgöra från fall till fall om man ska göra fler försök eller om det är läge att backa.

Men jag måste också få ha åsikter om begreppet "tröskel"... :angel:

För mig är det skillnad på att "höja ribban" och att ha hittat en "tröskel". När jag väljer att höja svårighetsnivån och introducera någon nytt är det JAG som höjer ribban och försätter hästen i det nya.

Det jag upplever som en tröskel är när basen på övningen är på plats men man fortsätter att uppleva problem trots att hästen faktiskt förstår övningen. Den tycker helt enkelt att det är svårt/jobbigt. Det kan vara att den tappar takten eller faller ur formen t.ex. Men så rätt som det är en dag så har hästen tagit sig över tröskeln och det hela går galant.

Det är då det är dags att fundera på när/om man ska höja ribban. :p
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Kan inte du skriva i ramtråden?- om din uppfattning- Snälla:bow:

Kan jag väl, eftersom du fråga så snällt. *s* Är det fio's grundfråga eller någon annan frågeställning som gäller med tanke på att tråden är ganska lång du tänke på?
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Det där var mycket bra definierat:idea: Det stämmer ju så bra.

Och ibland måste man då backa inför den där tröskeln om det inte fungerar för kanske ändå något i grunden inte var rätt ändå. Troligast att man själv gör något som förvirrar hästen.

(Har en rad såna exempel själv, ang att omedvetet göra något som förvirrar hästen)

Vet man helt säkert att så inte är fallet och att hästen inte har andra problem som gör att tröskeln verkar högre, så kan man jobba vidare tills man är över.

Att den tappar takten tycker jag är ett skäl att backa, så mycket så att den kan hitta takten igen, alltid, det där har jag insett ännu mer, hur viktigt det är tack vare den här hästen som gärna skjuter iväg och tappar sin takt när det blir besvärligt på ett elller annat sätt.
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Det jag upplever som en tröskel är när basen på övningen är på plats men man fortsätter att uppleva problem trots att hästen faktiskt förstår övningen. Den tycker helt enkelt att det är svårt/jobbigt. Det kan vara att den tappar takten eller faller ur formen t.ex. Men så rätt som det är en dag så har hästen tagit sig över tröskeln och det hela går galant.

Det är då det är dags att fundera på när/om man ska höja ribban
. Fast jag gör nog en paus i inlärandet av ngt nytt ett tag, så att den får vara bekväm ett bra tag.

Vissa svårigheter vill jag komma att hästen ska få ett hum om fortare, för att inte den ska bli förvirrad. Jag kommer ihåg när jag skulle introducera bytena i varje. Tröskeln där för de flesta hästarna ligger på 3-4 språng. Det tog tid att komma över den- mkt för att det kom tandproblem in i bilden samtidigt- utdragen process.
Gillar inte när det blir så:crazy:

Du kan väl bara skriva generellt vad du anser -KL.

KL. Inte sällan är det ridtekniska brister- otydlighet som sätter stopp. Har även hästen svårt för ngt bör man ha ngn som kollar om man verkligen gör rätt eller som har fler idéer om hur man kan kommunicera bättre.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur ser en tröskel ut?

KL. Inte sällan är det ridtekniska brister- otydlighet som sätter stopp. Har även hästen svårt för ngt bör man ha ngn som kollar om man verkligen gör rätt eller som har fler idéer om hur man kan kommunicera bättre.

Ja, eller hur :idea:

Med vänliga hälsningar

IngelaH
Alternativ Ryttare, som liksom de flesta här, lyssnar på MÅNGA som tittar på våra hästar och har flera olika idéer till bättre kommunikation med hästen. Eftersom ingen häst och ryttare är stöpt i samma form, kan ju alla idéer och lösningar inte passa alla ekipage. Och det märks tydligt.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur ser en tröskel ut?

Det beror sig på vilken övning o vilken häst. Oftast en mkt samlande övning- inte t. ex en skola.

det får inte bli så att man tycker att det är OK, för det kan även vara en signal att det är för svårt- hästen slår sig fri.
PS. Hög nacke är inte samma som stjärnkikare.DS

Axel, jag har berömt Flash för hennes sätt att numera uttrycka sig och värdigt deltaga i diskussionerna, jag tycker att du också är värd några ord för det du bidrager med och den nivån du numera håller dig på.

:bow:
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

. Fast jag gör nog en paus i inlärandet av ngt nytt ett tag, så att den får vara bekväm ett bra tag.

Ja, såklart tar man paus i inlärandet. Det var ett litet skämt som inte framgick så tydligt när jag läste om det jag skrev idag. *s*

Man vill ju etablera nuvarande nivå innan man höjer ribban. :)
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

För att nu ingen ska missförstå, vill jag förtydliga mig själv med att säga. Jag tycker också att alla har blivit bättre på att uttrycka sig och förtydliga, vid eventuella frågor, i stället för att "rumphugga" svaren, vilket ofta gör att det gör att man som ny och nyfiken kan känna det som att man blir bemött på ett hånfullt, spydigt och ironiskt sätt.

Vi som varit med ett tag, har börjat känna varandra ganska väl och vet i de flesta fall, vad den andre menar.

Men är man ny "i branschen", kan det vara skönt att se att det inte är livsfarligt att ställa frågor från grunden. Man måste inte börja i andra änden med hög grad av samling och skolor ovan mark. Utan det kan vara lika intressant att diskutera hur andra får igenom grunderna, gas, broms och styrinrättning.

Med vänliga hälsningar

IngelaH
Alternativ Ryttare och Moderator
som efter tre dagar med alvedon, varma kläder och balansboll börjar må bättre i kroppen. Även om skulderpartierna skulle behöva träffa en "equiterapeut"... :crazy:
 
Sv: Hur ser en tröskel ut?

För mig är det skillnad på att "höja ribban" och att ha hittat en "tröskel". När jag väljer att höja svårighetsnivån och introducera någon nytt är det JAG som höjer ribban och försätter hästen i det nya.

Det jag upplever som en tröskel är när basen på övningen är på plats men man fortsätter att uppleva problem trots att hästen faktiskt förstår övningen. Den tycker helt enkelt att det är svårt/jobbigt. Det kan vara att den tappar takten eller faller ur formen t.ex. Men så rätt som det är en dag så har hästen tagit sig över tröskeln och det hela går galant.

Det är då det är dags att fundera på när/om man ska höja ribban. :p

Intressant tråd!

Jag vet inte om jag har något att tillföra mer än att jag verkligen håller med om detta som jegra skriver. Kanske beror det på vilken typ av häst man har men jag har aldrig upplevt trösklarna som att hästen inte förstår - utan att kroppen måste bli starkare och smidigare för varje höjning av krav/svårighetsgrad. Inte för att jag är en sån bra ryttare, utan för att jag har en sån rasande klok och lättlärd häst! ;)
 

Liknande trådar

  • Låst
Relationer Gammal användare, men nytt konto, mest på grund av att jag... vet inte, men nästan skäms över mina egna tankar? Jag vet att det finns...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
23 228
Senast: Gunnar
·
Skola & Jobb Ja som rubriken säger, på mitt jobb har vi en kollega som rent skiter i att göra vissa arbetsuppgifter, vilket då är sådant som drabbar...
2 3
Svar
42
· Visningar
7 173
Senast: _Taggis_
·
Skola & Jobb Jag har absolut ingen att prata med om detta. Satt och googlade "karriärrådgivning" och kände att jag kanske ska betala för det (så...
2
Svar
22
· Visningar
4 144
Hästhantering Jag har ett "litet" problem. Eller kanske snarare, Herr Häst har ett "litet" problem. Han är livrädd för vildsvin, och allt som har med...
2 3
Svar
46
· Visningar
4 501
Senast: Ginne
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp