Sv: Hur mycket avdrag får man på hovskägg?
Hästar som drabbas av mugg tillhör främst halvblodsras som ju har mycket lite hovskägg, men tunn känslig hud med lite hår som skyddar mot väta och ofta vita tecken som gör huden än känsligare. Man hjälper inte dessa hästar genom att klippa hovskägget, allt handlar om utseende och tradition.
Frieseraveln har långsamt börjat få fram hästar som hävdar sig mot halvbloden i dressyrringen, det är ett ganska stort steg på kort tid att göra om en körhäst till ridhäst men halvblodsförbunden har redan blivit så rädda att friesrar är förbjudna att delta i europeiska unghästchampionat, trots att det faktiskt är en varmblodsras. Det finns inget som tyder på att hovskäggen ligger frieserhästar i fatet i bedömningen.
Det räknas som en "dödssynd" att klippa sin frieser, de ska visas fram på ett mer naturligt sätt och ett sätt som är korrekt ur traditionell synpunkt (jämför t.ex. fjordingar och PRE). Det är visserligen korrekt att visa sitt halvblod med kapad man och svans och ansat hovskägg, då man traditionellt inte ville visa fram hästens individuella karaktär utan ha alla militärhästar så lika som möjligt. Andra raser har annan bakgrund och traditioner, det är därför olyckligt om bara halvblodshästarnas traditioner ska vara norm för tävlingsridning. Är det inte trevligare med mer mångfald på tävlingsbanorna? Ofta passar småraserna bättre för fritidsryttare än moderna halvblod då man har andra avelsmål än elithästar åt elitryttare, det gör att man antagligen får dras med en allt större andel "udda" hästraser åtminstone i lägre klasser. Domare och deltagare får väl helt enkelt vänja sig vid att inte alla hästar är halvblod och att inte alla ryttare ser halvblodet som den ideala hästen att efterlikna!
Ulrika