Jag hängde mycket på hembygdsgård under uppväxten, där har tunnbrödsbak med bland annat kummin vanligt. Så himla gott!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Åh hurra!Priset är såklart en påse kummin!
Jag minns att vi t ex på hemkunskapen fick laga en enkel korvgryta som skulle kryddas med kummin, och det var ingen som reagerade över att det skulle vara någon märklig, okänd krydda, eller att grytan var exotiskt avancerad. Det var typ potatis, falukorv och krossade tomater. Verkligen basic.
Att någon i omgivningen smakade på en kryddost gör ju inte att jag åt det. Och Akvavit, tja där låg ju inga kvistar i systemflaskan. Finncrisp tror jag jag åt första gången för 10 år sedan. Kryddat tunnbröd under min uppväxt? Nix. Men efter 25 års ålder har jag bakat tusentals tunnbröd i vedeldad ugn med kummin i på ett jobb jag hade, och gjort portkäs till pålägg, också den kryddad med kummin. Skolans gulaschsoppa kan säkert innehållit kummin. Men det märktes ju inte. En bara åt. Jag menar naturligtvis att jag inte SETT kummin som någon ingrediens. Alltså inte vetat vad det var. Inte hört talas om under min uppväxt. Fanns inte i vårt kryddskåp. Eller i grannarnas. Vi lekte faktiskt ofta en lek där en fick blindpeka på olika tallrikar med kryddor o pulver. Sen smaka och gissa vad det var. Någon mamma hade fänkål o anis i sina skåp till exempel. Det fanns inte hos mig.Jag tänker att man väl rimligen stött på kryddost någon gång, eller finn crisp, eller tunnbröd, eller nåt annat bröd kryddat med kummin? Eller sett akvavit? Om nu man lyckats nå vuxen ålder utan att någonsin smaka t ex surkål eller gulash.
Poängen är väl att det finns ett gäng väldigt vanliga saker som innehåller kummin. Jag tror dig att du helt lyckats undvika kummin i varje form, men det är nästan en prestation.
Men jag fattar inte, är inte du svensk? Hur lyckades du undgå kummin när du växte upp? Annars finns den för all del att få tag på i USA också, utan större problem. Snabbgooglade fram två amerikanska onlinebutiker som säljer kummin:
Penzeys
Burlap and Barrel
Det finns garanterat fler, det här var bara två jag hittade lite snabbt.
Jag växte upp i ett vanligt svenskt hem där all mat och bröd var hemlagat. Och gott. Bara husmanskost. Åt naturligtvis i andra hem också. Efter grundskolan gick jag en enterminskurs a la hushållskola. Efter det gick jag på internatgymnasie som fick priser för sin goda mat - inget kummin. Första gången jag träffade på kummin var jag nog 25, skulle baka tunnbröd på ett jobb. Spiskummin tror jag jag blev medveten om för 15 år sedan då jag skulle göra egen tacokrydda. Så nä, att växa upp i Sverige på 60-70-80 talet är ingen garanti att ha ätit kummin.
Åt pyttilite pasta till lunch
Vips 11,2
Nej sånt går inte.
Nu lite kaffe
Det var nog inte ens en dl men det hjälpte inte.Tyvärr, när du fortfarande ligger för högt och jobbar med att gå ner, så är just att minska (snabba) kolhydrater extremt effektivt. Jag är en pastaälskare av rang. Min kära läkare ville att jag skulle sluta helt, 'vi' kompromissade med en högst två dagar i veckan. Men jag har faktiskt dragit ner drastiskt och det hjälper liksom med ris i asiatisk mat och tex sushi som innehåller både socker och vitt polerat ris (snabba kolhydrater). Sedan när man väl ligger stadigt kan man försiktigt börja äta igen och vara vaksam på att bs fortsätter att sköta sig.
Det var nog inte ens en dl men det hjälpte inte.
Så är det.
Man får testa vissa saker ibland.
Imorgon är det soppa.
På fredag pannkaka.
Jo det vet jagTänk på att pannkakor innehåller snabba kolhydrater. Så var försiktig.
Är havrefras ok att äta? Sådana tycker jag är så goda att jag kan äta det som godis när sötsugen kryper på.Målet nummer ett är att ligga under 10 hela dagen
Ikväll hade jag 11,2
Sen är det att ligga under 6
Men en sak i taget.
Har ändå skött mig bra.
Även om suget att köpa choklad på affären var stort.
Men jag stod emot.
Blev gurka istället
Är havrefras ok att äta? Sådana tycker jag är så goda att jag kan äta det som godis när sötsugen kryper på.
Jag blir helt förundrad över att någon kommer ihåg något från hemkunskapen!Priset är såklart en påse kummin!
Jag minns att vi t ex på hemkunskapen fick laga en enkel korvgryta som skulle kryddas med kummin, och det var ingen som reagerade över att det skulle vara någon märklig, okänd krydda, eller att grytan var exotiskt avancerad. Det var typ potatis, falukorv och krossade tomater. Verkligen basic.
Jisses Amalia! det visste jag inte Det var en dietist som sa att jag skulle äta dem istället för godis.... och det fungerar ju då, helt klart av förklarliga skäl...Det finns en anledning att du äter det som godis 63 % kolhydrater varav 20 % socker.
Såna här typer av flingor är så luriga. Innehåller enligt framsidan på förpackningen 78 % fullkorn och är enligt sloganen en naturlig proteinkälla.
I verkligheten (enligt näringsinnehållet) innehåller Havrefras precis lika mycket kolhydrater respektive socker som Start. Som nog ingen skulle föreslå som nyttiga flingor…
Jag kommer ihåg sconesbak och höstgryta!Jag blir helt förundrad över att någon kommer ihåg något från hemkunskapen!
Det enda jag kommer ihåg är att vår lärare en gång kränkte en klasskompis grovt när hon hängde ut honom och att han hade samma jeans oftast (alltid enligt henne) och att han borde lära sig tvätta sina kläder själv om inte hans mamma gjorde det åt honom. Något av nytta tror jag aldrig vi gick igenom.
Klart bättre minne än mitt!Jag kommer ihåg sconesbak och höstgryta!
Kanske för att jag gillar scones och upptäckte det då och höstgryta har jag hållit vid liv efter det, en god rätt! Men vettefasen vad vi mer gjordeKlart bättre minne än mitt!
Jisses Amalia! det visste jag inte Det var en dietist som sa att jag skulle äta dem istället för godis.... och det fungerar ju då, helt klart av förklarliga skäl...