Sv: Hur gör ni?
Detta hittade jag under listeria
http://www.medscinet.se/infpreg/specinfo/main.asp?topic=23
"Listeria monocytogenes växer sakta, bäst vid 30-37° C.
I motsats till de flesta andra bakterier kan listeria växa vid kylskåpstemperatur (+4° C).
Bakterien tål nedfrysning men avdödas vid temperatur över 60ºC d.v.s. smittan oskadliggörs vid pastörisering."
"Människan smittas vanligtvis från födoämnen. Smittspridning finns beskrivet från:
· opastöriserad mjölk och mjuka dessertostar
· kött, köttprodukter, kyckling, rökt och gravad lax
· direktsmitta från får och indirekt smitta från fårgödsel"
"Undvik opastöriserad mjölk och mjuka dessertostar.
Det viktigaste för våra gravida kvinnor är att inte äta dessertostar från delar av Europa som ännu använder opastöriserad mjölk i framställningen ( bl.a. Sydeuropa).
Vanliga hårdostar (som man använder osthyvel till) och smältost medför ej listeriarisk.
Undvik rökt och gravad vakuumförpackad fisk.
Livsmedel som förvaras länge i kylskåp bör inte ätas utan ordentlig upphettning"
Därför funderar jag på om det bara gäller opastöriserad dessertost eller alla desertostar