Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

*KL*

Jag har (i brist på kunskap) absolut ingen åsikt om AR osv, men kan någon
förklara för mig varför det alltid ser ut (på dom som ska vara högre utbildade)
som att hästarna "har skitit på sig" i traven? Jag är inte dryg, jag vet bara
inte hur jag förståeligt ska formulera mig annars.

Jag trodde länge att det var så kallblod rörde sig som skolade, tills jag insåg
att alla dom kallblod jag sett under ryttare reds enligt AR.

Är det målet, eller är det något innan målet?

För mig ser det ut som att dom "hänger" i lederna istället för att bära sig med
musklerna, därav min seriöst ställda fråga.

Förklara för mig!
Tack på förhand
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Okej, men ni (C_L och Djurjouren) påpekar båda två att ni gillar hans sätt "från marken". Har ni sett när han rider ordentligt?

Yeps!!HJar sett. Alla ryggaktivitet försvinner. Inte så illa som Bent ridning, han har en viss bärighet i dem men alla sidledsrörelse försvinner (swung).
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Men det är tyvärr väldigt ont om tränare inom KFH... :( Och hans kurser, som hålls i Danmark, verkar vara väldigt dyra. Iaf att delta i. Har han fotfolk-platser också, någon som vet?
Någon som vet om det finns KFH-tränare ö h t bortsett från han själv?

Ja, det finns. PM:a om du vill veta mer.
Själv hade jag under tre års tid stallplats hos kvinnan som översatt hans böcker - en fantastisk förmån att få ta del av hennes kunskaper!
F ö kan jag berätta att hon och jag "sadlade om" från VR till AR samtidigt :D
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Nej, det kan jag inte förklara, och det är naturligtvis inget mål inom AR att hästarna ska hänga i lederna istf att bära med sig musklerna!

(Tyvärr har jag ingen film tillgänglig just nu)
30669433.jpg


30669418.jpg
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Jag såg i den andra tråden att du tyckte det var trist att ingen vill svara dig på din fråga om hur ett vanligt AR-pass ser ut.
Jag lovade dig ju häromdagen, men jag har varit sjuk och inte suttit så mycket vid datorn.

Till att börja med så rider jag aldrig om jag är arg, ledsen eller på något annat sätt ur balans. Om det händer så pysslar jag lite extra med hästen istället.
Jag hämtar hästen i hagen (de går ute 16 timmar/dygn vintertid och hela dygnet från maj till oktober) och borstar och sadlar. Sen sitter jag upp och skrittar till ridbanan.

Redan innan jag hämtar hästen har min plan för dagens ridning. Om det till exempel är galoppfattningar jag ska öva på gör jag såhär:
Jag börjar med skritt på lång tygel ett par varv, och är redan från början noga med att hästen svarar framåt genom att båda bakbenen är med. Sen kollar jag så att även bromsen fungerar och så börjar jag med skolorna i skritt. Därefter i trav, och sedan galoppfattningar. Om fattningarna blir bra kan jag tänka mig att avsluta direkt, genom att berömma och ge lång tygel och sedan rida ut i skogen.
Det händer att mina ridpass på ridbanan bara är 15-20 minuter långa.

Jag rider oftast i skogen, på ridbanan bara 2-3 gånger/vecka.
Fast nu var det länge sedan, det har inte gått att rida alls sen innan jul så hästarna har vintervila.
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Men var det inte du som hade en video uppe för ett tag sen taget från
någon uppridning för något?

Videon som redan är länkad till i tråden,
1 min in i den, den hästen går på samma sätt fast i skritt?
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Jag kan faktiskt inte se någon likhet vad gäller gången om man jämför denna 3-åriga frieser och mitt 19-åriga kallblodstravarsto.
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Mäh!
Det var ju inte så jag menade.

Och hästen på videon vet jag är ung, men det är den gångstilen jag pratar
om, vilket även den där Christians?!? "äldre" häst har.

Vilket även BB prickiga blinda har, och DEN får man väl ändå kalla för
högre utbildad?

Så, det är inte målet, men varför går dom som dom "skitit på sig"?
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Jag får svara lite kortfattat och återkomma i morgon, är på väg till jobbet om några minuter.

Du har helt rätt att takten/balansen inte står ensam MEN lösgjordheten utvecklar hästens takt men inte förrän den är i balans.

Jag skall gå in på hur jag hittar takten på en häst med dålig rytm när jag sovit av i morgon..


Buffy: Du har ju fått bra svar av flash. Jag vill bara tillägga att jag alltid börjar med lång hals och särskilt viktigt är det att hästen har släppt ner halsen framför manken annars kommer hästen aldrig att släppa i överlinjen så att bukmuskelaturen aktiveras och manken då kan komma upp, det kommer den inte göra i detta skedet utan först när du har etablerat en ihopkoppling.. För att det skall kunna ske använder jag mig av det diagonala hjälpgivningssystemet och börjar då i förvänd skänkelvikning mot väggen för att etablera en yttertygel och en yttersida, sedan ställer jag bara om till rättvänt. Byter varv , gör likadant i det andra varvet. Jag byter oxå varv ganska ofta i samma varv pga detta, ytterskänkel till innertygel- innertygel till ytterskänkel för att balansera upp hästkroppen däremellan så att den blir rakare och går ifrån trycket så man säger till hästen nä du! här kan du inte lägga dig eller hänga på någon skänkel eller tygel utan ärlig kontakt är det som gäller. När det är befäst dvs hästen kommer upp på den yttertygel jag begär kan man börja lösgöra och då utveckla takten mer.

Idag red jag tex på min någorlunda hyfsat utbildade dressyhäst först i rättvänd galopp och så byter jag yttertygel och ställning, sedan förvänd galopp och byter yttertygel och ställning i den förvända galoppen utan att hans balans ändras, eller att han byter galopp sen tillbaka till rättställd osv osv just för att kunna kontrollera att han är rak och inte vill lägga sig på någon sida mer än den andra och särskilt i hörnerna. (jag skär inte av hörnerna så mkt) och att han tar en ärlig kontakt på yttertygeln Det är ju rent gymnastiskt arbete som är suveränt just för att hästarna skall ta en ärlig kontakt på yttertygeln så att man får en ärlig ställning i nacken utan att hästen puttar ut halsen på yttersidan som dom är specialist på att göra och det kan handla om en halv cm som man inte märker om man inte är jäkligt uppmärksam men den halva cm avgör om hästen vinklar om i bakknäna korrekt eller inte. Detta utvecklar rakriktningen, lösgjordheten och takten och som sker automatiskt i dessa rörelserna utan att jag behöver göra så mkt mer än att bara sitta still och ställa om och vara noga med att halsen är rak. Det diagonala arbetet gör att hästen förstår att trycket från diagonala skänkeln betyder gå upp i den diagonala yttertygeln oberoende.



Nu kanske galopparbetet var i överkurs för dig just nu, men jag gör likadant i skritt - sen trav- sen galopp
 
Senast ändrad:
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

För att man inte rider framåt och letar upp hästens balans.
Man fokuserar på huvud/hals för sig, bakben för sig och bog för sig. Varje del jobbar liksom seperat istället för tillsammans, genom hästens kropp.
Man säger att bakdelen ska bära men om man inte styrketränar hästens bål så KAN inte bakbenen bära upp framdelen och då blir det så här.
Framstupa kan man kalla det.
Stångbetten ger en "vackert" böjd hals som kan lura otränade ögon.
Kolla istället på hur halsen växer ut från manken, och hur denna vinkel troligtvis hade varit om man red hästen utan stångbett.
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Ja..alla dessa stångbett på en häst som inte ens kan luta sig bakåt i en övergång, varför liksom.. Tom. Bettlöst hade varit bättre tills hästarna fått hitta sin Manke Bröstrygg, Ländrygg-haskoppling.


Immer är din pålla överbyggd bak?
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Mäh!
Det var ju inte så jag menade.

Och hästen på videon vet jag är ung, men det är den gångstilen jag pratar
om, vilket även den där Christians?!? "äldre" häst har.

Vilket även BB prickiga blinda har, och DEN får man väl ändå kalla för
högre utbildad?

Så, det är inte målet, men varför går dom som dom "skitit på sig"?

Jag fattar inte vad du menar :D Skitigt på sig är för mig bredbent med indragen rumpa, jag kan inte se att friesern gör det :confused: Eller jag kanske får byta metaforbild i huvudet för termen "skitigt på sig" :rofl:

Jag har inte kollat dom andra filmerna för jag orkar inte dra fram dom en gång till :D
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Jag tror inte att Ar hade varit möjlig utan stångbett. Då hade alla gått med nosen i vädret och det vill ju ingen ryttare med självaktning göra.
Men stången...Tja,, om en ryttare sitter och ridskolesågar eller sitter med en stång .....Ändamålet är detsamma, möjligtvis tror jag att stången är mindre elak än att konstant bli dragen i truten...

Jag rider för det mesta på stång eftersom det är vad som finns i mitt stall...Jag gillar det inte..Försöker vänja mig, men det är svårt. Alla små fina signaler man är van vid blir annorlunda. Jag använder dessutom på ren reflex ledande tygeltag, min lärare skrattar varje gång och jag med....... svårt att lära om... Jag gillar tex att fånga in bogarna när en unghäst ska gå på volt genom att sitta med breda händer och låta mina knä styra bogarna...Det funkar inte riktigt bra på stången....:angel:

Jag vet att jag gör fel men det tar tid att lära gamla hundar sitta. Mest försöker jag att rida på en hand bara för att inte kunna busa men så fort jag vill "ta igenom nått" så blir jag tvåhänt...Reflex......
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

I o m min okunskap i frågan så kanske jag svarar på en fördom nu, ursäkta i s f:

Är det därför jag alltid haft känslan av att det är "3 hästar i en"?

En annan fråga också: (och ja, jag hör att det låter som att jag dissar, men
jag VET inte hur det ligger till, därför frågar jag. Jag kan bara se utefter vad
jag själv anser/vet)
Dom AR-hästar jag varit i kontakt med, både högre och lägre skolade, har
alla haft som en inbuktning mitt på länden strax ovanför svansroten.
Hänger det ihop med "gångstilen"? OBS NU, för MIG betyder det avbräck på
muskulaturen, därav min fråga om "hänga i leden" kontra bära med musklerna.

Om jag förstått det rätt nu så är Immer FÖR AR och du mer eller mindre mot-
ståndare.

Jag själv är westernryttare, så jag vet vad fördommar vill säga.

Så Immer kanske kan förklara för mig också?
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Det jag försöker få fram är:
Tänk travare på lopp, om friesern tilläts/kunde länga steget mer,
skulle han gå som ett V (sett uppifrån) med bakbenen en bra bit
utanför/förbi frambenen.

"Skitit på sig"... :angel:

Det ihop med en mage som inte alls följer med i samma rörelse,
gör att det ser ut som att hästen är stel och smidig på samma
gång. Typ en barbiedocka gjord i silicon. ;)
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Skitigt på sig är för mig bredbent med indragen rumpa, jag kan inte se att friesern gör det :confused

Men det är ju precis det jag menar! Han "kniper" med rumpan, men något
sånär avslappnad i svansen <------ Barbidockan.
 
Sv: Hur börjar man lära hästen bärighet/samling?

Mustang, Du har underhållande fantasi :rofl:

(Håller med dig i det du säger men kan inte uttrycka mig lika kul)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästhantering Hej alla, långt inlägg och jag ber om ursäkt men har mycket att skriva. Jag har redan ett konto här på buke, men då detta känns alltför...
Svar
19
· Visningar
1 628
Senast: Freazer
·
Hästhantering Hej, jag har en unghäst som nyligen blivit inriden och det har verkligen gått jättebra, vi har haft hjälp av en underbar tjej som...
Svar
13
· Visningar
2 040
Senast: MiniLi
·
Hästhantering Ja, som rubriken lyder. HUR kan jag lära hästen att ta godis snällt? Jag har en häst som gärna tar godis med exakt hela munnen. Tänder...
2
Svar
26
· Visningar
2 583
Senast: mily
·
Mat Jag skulle vilja bjuda någon på middag. Men jag vet inte hur man gör eller hur lyckat det är med tanke på att jag varken är bra på...
2 3
Svar
55
· Visningar
4 004
Senast: hundtant
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 30
  • Akvarietråden V
  • Hönstråden II

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp