När jag jobbade som ridlärare så var detta ett evigt problem att hitta bra ridskolehästar. Det vi letade efter var en sund häst med en inte alltför avvikande exteriör. Man vill ju ha en lugn trygg häst men när man köper de som lite yngre får de gärna ha lite mer energi, ska de orka jobba 2-3 lektioner om dagen så kan de inte vara för flegmatiska från början då blir de alldeles för tröga efter några år. Men det får inte en alltför känslig häst heller, det blir för jobbigt att vara ridskolehäst då. Att det är en snäll häst är superviktigt så klart men vi ville ha lite spridning på temperarementen (inom rimliga gränser) helt enkelt för att ryttarna är olika. Men det blir det oftast naturligt. På samma sätt ville vi ha lite varierande storlekar och "grovhet" för att kunna passa olika elever. Däremot är det sällan vi valde en alltför smäcker häst. Inte för stora gångarter, de med mindre gångarter är lättare att sitta på för mindre rutinerade.
Jag vill gärna också att de har lätt för att gå på tygeln. Det blir mkt lättare att undervisa med hästar som har lätt för det, då kan man få eleverna att koncentrera sig på annat (sits, balans, inverkan osv) än att hästen ska böja på nacken. Det är lätt när man rider en gång i veckan att man vill att det ska gå bra, det sitter folk på läktaren osv och så får eleverna lite panik för att de vill att hästen ska gå på tygeln och det kan vara svårt att få bort fokus från det om hästen går med huvudet uppe i vädret. Jag tror att de håller bättre också då eftersom de lättare jobbar korrekt och sen slipper de en del "trixande med bettet". Det är ju inte så att man som ridlärare inte lär ut vikten av rätt form med bakben- och ryggaktivitet och att inte fokusera på huvudet i första hand men som sagt så är det ändå lätt för eleverna att blir lite fixerade vid var huvudet är och om huvudet redan är lite "på plats" och hästen går lite tygeln så är det lättare för eleven att lägga vikt på den viktigare sakerna.
Rasen var inte så viktigt, det var individen som var viktigast. Vi hade en hel del polska hästar för att de fanns en del hos hästhandlaren vi använde och de var ofta bra pris på dem. Men det var svenska, irländska, tyska mm också. Som sagt individen var det viktigaste. Vi köpte gärna yngre hästar., 4-6 för att kunna slussa in dem stegvis i verksamheten. De höll ofta bättre om de blev invanda vid ridskolelivet från början. En utbildad f.d tävlingshäst hade inte orkat med det, de är vana vid att jobba maximalt 1 timme om dagen, en ridskolehäst måste kunna spara lite på sig. Men det hände att vi köpte mer utbildade hästar också, det berodde mkt på vad vår hästhandlare fick in när vi behövde köpa.
Vi använde i princip alltid samma handlare, vi hade god kontakt och han ringde alltid till oss först när det kom in ngt intressant och han visste vi letade. Vi kunde dessutom alltid byta in hästen om det inte fungerade. När vi skulle byta häst var det av olika skäl. Många blev väldigt gamla hos oss och de försökte vi sälja eller låna ut så de kunde få leva pensionärsliv. De som inte fungerade i verksamheten eller inte trivdes bytte vi in hos vår hästhandlare som sålde dem vidare och så fick vi en annan.
Vi utbildade gärna dem själva, ofta gick det med personalen först (vi hade träning för personalen varje vecka och då var det ofta de nya som fick gå med) och sedan 1 lektion per dag (inte alltid varje dag) med de duktigare eleverna och sen ökade vi på stegvis med lektioner och vilka ryttare som red. Det var väldigt olika hur lång tid det tog innan de var helt inne i verksamheten, vissa kunde gå nästan vilka lektioner som helst efter bara någon vecka och andra gick bara med de duktigaste upp till ett par terminer.
Sen spelar ju så klart priset roll, en ridskola har oftast en begränsad budget. Vi brukade lägga 50-60 000:- på en storhäst. Ibland lite mer och ibland lite mindre. Ridskolan jag jobbade på hade rätt bra ekonomi (för en ridskola) och det hände att vi "lyxade till det lite" och köpte ngn lite dyrare men vi snackar ändå en bra bit under 100 000:-.
Det blev ett långt inlägg detta och jag skulle nog ändå kunna skriva mer, det är en hel vetenskap att köpa in ridskolehästar haha