Sv: Häst med munkorg!?
Bara en fråga till "er som vet". Vi har en häst som har munkorg på sig på betet (väl behövligt), men vi har nu hört från flera håll att man måste ha tillstånd för att få använda dessa munkorgar!? Kan detta stämma? De säljs ju till vem som helst!
Med risk för att det blir långt så finns det ett yttrande från Jordbruksverket från 2002 angående användning av "greenguard-mask" till häst, det yttrandet står även DSM bakom. Detta gjordes då en kommun ville ha ett yttrande från dem.
Dnr 34-226/02 "Ni har begärt att få verkets synpunkter på användning av s.k. greenguard-mask till häst. Masken består av en perforerad plastplatta som fästs över mulen i syfte att hindra hästen ifrån att beta fritt.
I 4 § djurskyddslagen (1988:534) anges att djur som föds upp eller hålls för produktion av livsmedel, ull, skinn, eller pälsar eller för att användas för ändamål som avses i 19 § eller i tävling skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Av propositionen till djurskyddslagen (prop.1987/88:93 sidan 52) framgår att motsvarande krav även gäller för övriga djur för vilka lagen är tillämplig, d.v.s. övriga hästar. Från och med 1 jan 2003 kommer 4 § att ändras till att omfatta alla djur.
Jordbruksverket har inhämtat synpunkter från Institutionen för husdjurens utfodring och vård, Sveriges lantbruksuniversitet, för att klarlägga hur ”greenguard-masken” kan påverka hästens födointag och andra naturliga beteenden såsom möjligheten att klia sig, drickbeteende, ömsesidig putsning m.m.
Hästar blir med största sannolikhet inte stressade av att få ”arbeta mer för födan”. De betar normalt 14-18 timmar per dygn uppdelat i perioder utspridda över hela dygnet. Den totala ättiden är nästan lika lång oavsett om betestillgången är dålig eller bra. Vid god betestillgång betar hästar istället mera selektivt. I försök med flera olika djurarter har man också sett att djur till övervägande del väljer foder de fått arbeta för framför lätt tillgänglig föda. Detta tolkas så att själva födosöksbeteendet är viktigt, inte bara näringsintaget. Med utgångspunkt från detta kan man anta att greenguard-masken inte påverkar betesbeteendet negativt. Om masken inte sitter för hårt torde drickbeteendet inte heller påverkas negativt, även om hästen hindras från att vispa om i vattenytan med överläppen, vilket den ofta gör innan den börjar dricka.
Vad som däremot inte är bra är att hästen hindras från att utföra andra viktiga beteenden, vilket kan leda till frustration. Hästarna kan t.ex. inte ägna sig åt ömsesidig putsning. Man har funnit att hästar som hindrats från att utöva detta beteende under vinterhalvåret har en kraftigt ökad ”putsaktivitet” på betet. Detta tyder på att det är ett viktigt beteende som hästen bygger upp ett ökande behov av. Munkorgen hindrar också hästen från att ”flema”, d.v.s. rulla upp överläppen och undersöka dofter, vilka utgör en viktig del av hästens kommunikation.
Jordbruksverkets uppfattning är att rutinmässigt användande av ”greenguard-mask” på friska hästar för att minska beteskonsumtion inte är acceptabel från djurskyddssynpunkt då den hindrar hästen från att utföra andra viktiga beteenden. Övervikt och fång bör istället förebyggas med betestyper som är anpassade för olika hästkategorier och successiva foderövergångar. Om en häst har anlag för att få fång är risken dessutom stor att även den mindre mängd gräs som hästen får i sig iförd ”greenguard-mask” är tillräcklig för att sjukdomen skall utvecklas."