hej och hå Bia...
Nu tvingar du mig att gå in på något som i vår verksmhet hemma är hårt traditionsbundet...hihihi.
Nä men.. vi har ju ganska många fölston som vi mjölkar ur ( läs regelrätt själ) råmjölk av och fryser in.
Vi har en stor möjlighet att jämföra sto 1 med sto 2 när det gäller kvalitet.
och, som bl.a. CK skrev så är ju råmjölken gulaktig till att börja med.
(dock inte alla ston)
Men vi har sett genom åren att ston som läcker (sprutar ur, som trådskaparen beskrev här och där) flera dagar innan fölning har ganska blaskig råmjölk när väl lillen tittar ut.
Vi har då alltid tagit det osäkra före det säkra genom att plocka vårat guldägg då.
(Patricias råmjölk nerfryst i påsar)
Den råmjölken har satt snurr på dom allra värsta slöfockarna.
Varför gör vi så då, kan man fråga sig.
Alltid vart så säger gubbarna hemma.
-Så har vi gjort då vi födde upp ardennrar...säger svärfar..
Så, tja, vi kanske jobbar i onödan, men, om du gör studiebesök under värsta fölsäsongstider på ex. Strömsholm, så vad står det där??
Grupp ett, fölsjuka.
Grupp två, föl med dåligt immunförsvar, döende eller hann precis in för blodplasma.
Varför är det så då, kan man fråga sig??
Varför är det så mycket föl men immunbrist???
Och varför har vi aldrig haft ett sådant föl någonsin??
Läs då 15-20 föl i 5 generationer.
Så, kanske dålig förklaring men här har du en länk som kanske kan få till en och annan eftertanke.
Har faktist mailat dom och frågat om samma studie har gjorts på häst.
Råmjölk?
AM