Har ni varit med om detta??

Jag tycker ni ska se till att få fölet obducerat. Finns inget som säger rakt av att fölet dött pga att stoets mjölk runnit i förväg. Det kan man inte veta innan prover har tagits!

Låter konstigt att det dött av uttorkning dessutom, efter mindre än två dygn. Hur kan det vara uttorkat om ni sett till att det diat ordentligt??? Eller flaskat?

Antingen har det väl dött av uttorkning eller nåt annat? Låter konstigt det här. Hoppas ni får reda på vad som egentligen har hänt! Helst innan ägaren betäcker stoet igen.
 
Åååh nej, så fruktansvärt sorgligt :cry:!!!!!

*Tröstkramar* till ägarna och stoet från mig!


Då ÄR den stora frågan nu då.. råmjölken fanns alltså redan INNAN fölningen enl. Vet, såg du (ägarna) om det skiljde sig i färg.. och om det inte gjorde det, så kan stoet haft en vit råmjölk (dålig kvalité?).. :confused:

Näe, nu tänker jag köpa en sån där komjölksmätare från Nordpost 'bara' för att testa om det fungerar även på stomjölk!!!

Förlåt till *crazy*.. för utbrottet ;)
 
Och vad ska man göra när stoet läcker mjölk innan fölning...??? Det gör ju mitt med. Och ingen råmjölk i nån frys...
Samla upp så mycket du kan och frys in, 1 - 2 dl (om den inte är 'blaskig') kan rädda livet på fölis, men man bör nog även innan fölning köpa hem råmjölksersättning som *crazy* tipsade länk till, det ska jag göra i år eftersom jag inte heller har något i frysen!
 
ok! :D

Jag gav löfte om att shady själv skulle få berätta...och jag håller mina löften. ;)
 
Tack!
Beställt och klart! Vågar inte chansa. Visserligen tog vet prover på fölet sisst och han hade fått i sig råmjölk- men de sa aldrig om det var tillräckligt. Eftersom jag fick ta bort honom pga fölsjuka så tar jag det säkra före det osäkra denna gång. 500:- är inget mot vad det kostade för nästan 2 veckor på Ultuna!

Ska även försöka samla upp mjölk och frysa in som Bia föreslog för kommande föl om den ser ok ut.

Tack till er båda!
 
man bör nog även innan fölning köpa hem råmjölksersättning som *crazy* tipsade länk till, det ska jag göra i år eftersom jag inte heller har något i frysen!

Glöm inte att de rekommenderar 40 ml? färskt blod från stoet också!(blodtransfusion)Viktigt! ;)
 
Som vi diskuterat tidigare, så är ju blodtransfusion något man gör (veterinär) när fölet visat sig inte ha fått i sig tillräckligt med antikroppar! I stoets blod finns ju antikroppar likväl som i råmjölken.

Man kan ju även köpa färsk (infryst) storåmjölk för ca 500kr litern hos större uppfödare!
 
Ja jag såg det!!!! :eek: Antar att det kanske gäller om de inte får någon råmjölk alls...eller? :confused:

Eftersom stoet producerar antikroppar mot det som finns i hennes närmiljö kan ju inte heller mjölkersättningen vara "perfekt" lämpad och innehålla alla de antikroppar som behövs. Det är väl där blodtransfussionen kommer in ;)

Eftersom mitt sto rann mest då hon stod still (på box) så kommer hon få föla ute i år, om vädret tillåter förstås. Även mindre risk för elaka bakterier ute...
 
:cry: Jag har följt tråden och är så ledsen att fölet inte klarade sig.

En följdfråga; Hur tinar man på bästa sätt fryst råmjölk? Den måste ju tinas snabbt när det väl gäller!
 
Tack till er alla som är så goa. Vet var mer än säker på att det var detta som hände. Alla förlopp stämde på att hon ej fått råmjölk och tillräkligt med mjölk.

Tyvärr var ägarna helt förkrossade så dom grävde ner fölungen ganska omgående. Vilket jag förklarade för dom att dom ej skulle gjort. Men dom klarade inte av att ha henne där.

Mjölken såg vi absolut ingen skillnad på från 48 timmar innan till efter hon fölat, samma slaskiga mjölk hela tiden. Vad som händer nu vet jag inte, inte mer än att dom sagt att hon skall betäkas om.
 
Frusen råmjölk ska tinas väldigt försiktigt. Det får inte bli varmt! Man ska alltså inte värma på plattan (risk att det kokar) och om man värmer i mikron så ska det vara ytterst försiktigt! Det blir lätt för varmt, även på defrost.

Det bästa är ju om det tinar i rumsvärme, vilket det gör ganska snabbt om man hackar det i mindre bitar. Håller ju upp till ett dygn i kylskåp har jag för mig?
 
Farncess, fölägare och till Bia

Francess
Glöm micron. Det är för stor risk att det blir för hög värme.
Det är ju så att om råmjölken utsätts för temperature äver 39 eller 40 grader så förintas antikropparna.

Ägarna till fölungen
Och så vill jag säga att det är oerhört tråkigt att den lilla fölungen dog.
Ledsen för ägarens skull.

Bia
Snälla, berätta sedan hur det gick med provaren.


AM
 
Många efterfunderingar ang. denna tragiska utgång!!!

Jag har jagat en specialist inom detta område hela e.m, men ej lyckats få tag i densamme, fortsätter i morgon!

Detta föl dog alltså av uttorkning (p.g.a. för lite mjölk), och det kan jag förstå.. eftersom stoet kickade undan fölet i början så att ni fick nappa var 30:e minut, men Vet. sa också att den dog p.g.a. ingen råmjölk.. =inga antikroppar, DET gör mig mkt konfunderad eftersom jag själv inte råkat ut för detta tragiska 'trots' rinnande ston i upp till 10 dgr före fölning med förnyade vaxproppar var & varannan dag, varför överlevde då dessa föl utan råmjölk???

Det kan inte vara möjligt att de rinner ur sig all råmjölk INNAN fölning.. överallt står det att *Råmjölk är den första mjölken*, rimligtvis då efter fölningen, förmodar jag!

Fölet måste helt enkelt fått i sig alldeles för lite mjölk under dessa 2 dygn, normalt så diar de upp till 10 ggr i timmen varav de får mjölk vid ca 85 - 90% av tillfällena.. att ge nappflaska 2 ggr/tim bör leda till döden oavsett *superkvalité* på råmjölk!

Letade fram denna info från SLU (Hippocampus):
"Den växande hästen"

"Den första mjölken, råmjölken, har mycket hög proteinhalt. En stor del av detta protein är de antikroppar som fölet måste få i sig under det först dygnet. Råmjölken har dubbelt så hög ts-halt som den vanliga stomjölken. Innehållet av mineralämnen och vissa spårämnen är också högre. Halten av järn och koppar, som är viktiga för blodbildningen, är avsevärt högre i råmjölken än i den vanliga stomjölken. Fett- och laktoshalterna är däremot något lägre i råmjölken.

Föl diar mycket ofta

Föl är så kallade följare, vilket innebär att de följer modern och flocken, så snart de kommit på benen, till skillnad mot kalven som ligger gömd den första tiden. Dessa sätt att leva avspeglas också i de båda djurslagens digivningsbeteende. Fölet diar flera gånger i timmen och stoet behöver därför inte kunna lagra några stora mängder mjölk. Kalven däremot diar ungefär lika många gånger per dygn, som fölet gör per timme, vilket medfört att korna måste lagra mjölken. Däremot är det i princip inte någon skillnad i mjölkproduktion mellan ett sto och en köttrasko i samma storlek.

Hur ofta diar föl?

Första veckan diar fölet 7-8 gånger i timmen och får mjölk. Dessutom diar det 3-4 gånger till utan att få någon mjölk. Digivningsfrekvensen sjunker sedan, andra veckan diar det ca 4 ggr per timme. Sedan sjunker frekvensen långsammare, så att den vid 5-6 veckors ålder diar ca 2 ggr per timme. Vid 5 månaders ålder, då många föl avvänjs, diar det ca 1 gång per timme och vid 8 månader ca 1 gång per två timmar. Det är i princip alltid fölet, som tar initiativet till en digivning. Förutom efter vila och längre stunder av aktivitet diar fölet också när det blivit skrämt, vilket tyder på att digivningen inte bara är näringstillförsel utan också har en social funktion.

Hur mycket mjölk ger stoet?

Det är mycket svårt att mäta stons mjölkproduktion, just på grund av att juvret är anpassat för att ge mjölk ofta, men lite åt gången. Generellt räknar man med att ston av större raser producerar mjölk motsvarande 2-3 % av sin vikt per dag, medan ponnyston i regel producerar mer i förhållande till sin storlek. Skillnaden mellan olika ston av samma ras är troligtvis också stor, vilket avspeglas i fölens viktökning under digivningsperioden. Mjölkproduktionen varierar också beroende på var i laktationen stoet befinner sig. Under de första månaderna är produktionen större än senare i laktationen.

Vad innehåller mjölken?

Jämfört med komjölk innehåller stomjölk mindre fett och protein, men mer mjölksocker, laktos. Sammansättningen ändras under laktationens gång, men förändringarna är störst i början. Proteinhalten är högst i början när fölets viktökning är stor och sjunker sedan. Laktoshalten däremot stiger. Fetthalten är relativt konstant, men varierar beroende på hur mycket grovfoder stona får. Ston som får mycket grovfoder har fetare mjölk än sådana som får mycket kraftfoder. Dessutom ger feta ston fetare mjölk än magra ston. I en svensk studie av mjölkens sammansättning hos varmblodiga travston från 4 dagar efter fölning till 190 dagar, var fetthalten något högre än i utländska studier. Detta kan troligen förklaras av att stona dels var i gott hull, dels levde på bete eller en stor andel grovfoder."

Allt detta hjälper ju inte ER just nu, men för framtiden.. och alla som NU väntar in sina fölningar, inkl. mig själv.. dessutom ger jag rådet att obducera döda föl o/e ston just för *vetskap*!!!
 
Tack för bra läsning. Skall spara ner det så man kan läsa igen.

Angående fölet, så säger jag bara vad vet har sagt. Kan hålla med dig till en viss del men även vet till en viss del.

Teoretiskt sätt borde det ju finnas råmjölk innan fölning. Däremot hur lång tid innan har jag ingen aning om. Eller kan det vara så att kroppen och mjölken känner av att fölningen skall till och då produceras råmjölken?

Detta är latin men en fråga som måstes få klarhet i. Angående uttårkningen så pratade hon med någon vet (vet ej vem eller var) som sa att hon inte behövde flaskmata henne mer än var 30 minut.

Alltså detta är så konstigt och otrevligt allt så jag vet snart varken ut eller in.

Mjölken däremot ändrade ju aldrig färg eller konsistens innan fölning eller efter fölningen. Kan det ha varit så att det var något fel redan från början eftersom det har varit så struligt?

Ursäkta mitt svammel. Men det känns som att det är så mkt som borde utredas.
 
Hade ett fölsto vars föl jag alltid nappade första två dygnen med annat stos råmjölk. Jag gav dom ca 1 gång i timmen. Det räckte gott och väl för att de skulle klara sig fint.
 
Då är det som jag trodde...absolut inte mata mindre än vart 30:e minut. ;)

När vi matade "Kidden"...ja då höll vi på och matade nästan hela tiden...dvs den tid det tog för att mjölka ur stoet igen...räckte för att han skulle vara hungrig igen. :eek:

Men vi hade tur...det räckte med ett dygn så redde det upp sej någorlunda med stoet. ;)

Hur som helst det som hände är tragiskt och man kan enbart ta lärdom av detta med att vara förberedd på det värsta och ha råmjölksersättning hemma och hellre ta ut veterinären en gång för mkt än för lite. ;)

Fölet är ju begravt och utan obducering kan vi inte säkerställa vad som är den riktiga orsaken...utan som det är nu så är det spekulation ifrån veterinären. :crazy:

Men men...som det är nu så kommer vi inte att få svar på våra frågor och därför finns heller ingen mening i att fortsätta spekulera i det heller egentligen. :crazy:
 

Liknande trådar

  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan...
20 21 22
Svar
425
· Visningar
35 090
Senast: Snurrfian
·
Hästhantering Jag har haft min häst sedan 2015 nu och vi kommer väldigt bra överens. Hon är väldigt ranghög och bestämd, visar tydligt missnöje men...
Svar
3
· Visningar
1 742
  • Artikel Artikel
Dagbok Solen lyste säkert på dig Soljävel Och jag skakar sönder Allt jag rör vid Du rör och går Rörochgårutanattfällaentår När du...
Svar
2
· Visningar
1 895
Senast: Tofs
·
Hästhantering Hej! Jag är lite hjälplös och vet varken in eller ut hur jag ska göra... Har en 12 årig valack som jag tävlat i hoppning med upp...
2 3
Svar
52
· Visningar
12 181
Senast: liiinnea
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Oseriös avel 2023
  • Akvarietråden V
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp