Har hon så kass trav? "Bilder"

Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Som inlägg i långa tyglar vs tömkörnings-debatten:
Många liknande diskussioner som jag sett tidigare har spårat ur. Numera varken läser jag eller skriver i trådar om ridteknik, men gör ett litet undantag och ser var det hamnar. Jag tror att det är svårt att diskutera teknik och form när det är de grundläggande värderingarna som skiljer sig åt. "Vad är en häst?" eller "Varför jobbar vi med hästar?" är frågor som får väldigt skilda svar och står man på olika värderings-plattformar är det svår att diskutera ytliga saker såsom teknik.

Jag tycker det är synd när diskussionerna spårar ut, det finns ju ändå inget som är helt svart eller vitt. Allt har sina fördelar och nackdelar, och jag tror att alla grenar och inriktningar kan lära av varandra om man bara har en öppen attityd. Sedan ÄR det svårt att diskutera om man har helt olika värderingar eller prioteringar, eller använder samma termer men med olika betydelse. Det är nog det sistnämnda som ställer till med mest problem egentligen. Pratar man om en "bra galopp" t ex, så är jag övertygad om att en jockey, en dressyrryttare, en "akademisk/klassisk", en hoppryttare, en westernryttare, en fälttävlansryttare och en islandshästryttare alla har olika definitioner på vad en bra galopp är, och även om definitionerna ligger ganska nära varandra i vissa fall så är referensramarna olika, eftersom hästarna som används är byggda på så olika sätt.

Kanske också ska tillägga att jag inte är intresserad av tävling i någon form i livet och att den ridning och form tex Jan Brink uppvisar inte är något jag själv eftersträvar. Detta som någon tog upp att ju högre i klasserna man kommer desto bättre blir gångarterna, förutom den ökade skritten. Jag själv använder den ökade skritten i lösgörande syfte, men också som en avstämning på hästens avspändhet och att den "hänger ihop" i hela kroppen. Det är ganska intressant att de som rider de högsta klasserna inte har en ren ökad skritt. Vad tyder det på?
Min vite springare som är på bild här nedan har med bland annat arbetet på långa tyglars hjälp fått en helt underbar ökad skritt.

Det var jag som tog upp att den ökade skritten ofta är sämre i högre klasser än i lätta klasser. Men då är frågan först, vad är en "bra" ökad skritt?
Enligt TR (för det är enligt TR den ökade skritten bedöms på tävlingar):
"Skritt ska ha en ren fyrtakt och vara energisk. Ökad skritt ska vara så vägvinnande som möjligt utan att fotflyttningen blir överilad eller oregelbunden. Bakhovarna ska sättas klart framför framhovarnas spår. Ryttaren ska lämna stor frihet åt hästens hals och huvud men med sträckt tygel bibehålla kontakten med hästens mun. Hästens nos bör inte vara lägre än dess armbåge."

De vanligaste orsakerna, som jag har sett, till att den ökade skritten ofta är sämre i högre klasser är:
1. Många ryttare glömmer att följa med med handen i hästens pendelrörelser med huvud och hals. Om ryttaren låser fast handen så kan hästen inte sänka huvud och hals, den kan inte gripa för sig vare sig fram eller bak, och steget blir kortare. Hästen tappar övertrampet, kommer lätt bakom lodplan och blir i värsta fall oregelbunden. Men en ökad skritt behöver inte vara oren för att vara dålig, det räcker med att den är kort i steget och inte trampar över bak och griper för sig fram för att den ska bli underkänd.
2. Ju mer utbildad hästen är och ju mer den rids i samling, desto mer utvecklas de muskler som används för detta. Därför skiljer sig exteriören och även sättet att röra sig lös i hagen, mellan en unghäst och en svårklasshäst. En häst som rids i en hög grad av samling större delen av tiden, har svårare att röra sig i den formen som hästen ska ha i ökad skritt, dvs med lång hals, lågt huvud (kanske en dm ovanför armbågen) och nosen klart framför lodplan, den vill "av sig själv" bära sig högre och mer "i balans".

Många ryttare (ffa i de lägre klasserna) tänker dessutom fel när det gäller ökad skritt, pga ordet "ökad". Men ordet ökad refererar enbart till en längre steglängd, inte hastigare steg. Skritten får inte bli överilad eller hastig.
Det är bättre att tänka på ökad skritt som en fri skritt med sträckt tygel; hästen ska röra sig på samma sätt som i fri skritt med övertramp och frihet i formen, men hela tiden ha lätt kontakt med tygeln, dvs sträckt tygel.

[QUOTE/]
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Jag jobbar med KONTAKT i tygeln, men utan att ha tygeln sträckt. Både på arbetet på långa tyglar och vid ridning. Fram till dess man fått kontakt (eller om man under arbetets gång tappar kontakten) kan tygeln momentant sträckas, för att snart därpå ges eftergift och hitta kontakten på en mer eller mindre hängande tygel. Jag kan på detta vis vara säker på att hästen bär sig själv, och att den anpassar sin kropp så att den kan bära upp sig själv bättre i hagen.

[I]Här får jag problem med definitionerna; hur definierar du "kontakt i tygeln" respektive "sträckt tygel" :confused:
För mig betyder kontakt med tygeln och sträckt tygel i stort sett samma sak. Är tygeln inte sträckt (dvs glappar) så finns ingen kontakt, som jag ser det. Kontakt kan för mig betyda mer än bara sträckt tygel, nämligen att handen är följsam i hästen rörelser och att där finns en kommunikation, men förutsättningen är att tygeln är sträckt.

Så denna mening förstår jag inte betydelsen av: "Fram till dess man fått kontakt (eller om man under arbetets gång tappar kontakten) kan tygeln momentant sträckas, för att snart därpå ges eftergift och hitta kontakten på en mer eller mindre hängande tygel." Kanske kan du förklara vad du menar lite tydligare eller på ett annat sätt?
[/I]
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Vid tömkörning upplever jag (både när jag arbetat själv och när jag sett andra jobba) att det är mycket svårt att vara bra tajmad. Dessutom är det nästan omöjligt att jobba med positiv förstärkning utan det enda man har att tillgå är negativ förstärkning och positiv bestraffning, men inte heller det fungerar smärtfritt pga tajmingen. Man blir för sen med förhållning, man blir för sen med eftergift och hänger kvar i förhållningen trots att hästen redan gör det beteende man letar efter. Det blir då svårt att jobba med positiv förstärkning, då man visserligen kan berömma det beteende man letar efter, men om man fortsätter hänga kvar i förhållningen/trycket blir det väldigt ambivalent för hästen. Man berömmer, men ligger ändå kvar med det obehagliga. Vad är det då för beteende man egentligen förstärker?

Det här problemet upplevde jag mer vid arbetet på lång töm (dvs utan gjord) och om tyglarna inte var sträckta. Samt vid arbetet på raka spår, då man själv ju går - då måste man gå helt i hästens takt för att timingen ska funka.
När jag tömkör på volt och står relativt stilla, med sträckta tyglar genom gjord, så känns inte timingen som något problem utan jag kan inverka lika direkt med tömmarna som med tyglarna vid ridning.
Säte och skänklar har jag dock inte, de ersätts av kroppsspråk och långpisk, som jag iofs tycker är ett något trubbigare instrument än säte och skänklar.


Vid arbete på långa tyglar kan det ibland se ryckigt ut, ja. Det handlar främst om att man tar ner ett rörelsemönster/beteende i flera små delar och arbetar med var för sig. Tar man allt på en gång blir det för mycket (i all träning). När rörelsemönstret väl är befäst och hästen hittat styrkan i det försvinner i de flesta fall ryckigheten.

Här tror jag att du tänker mer på utförandet av rörelserna. Men jag syftar på form och rörelser ö h t. Jag tror att en del kan bero på problemet med timingen som du beskrev ovan.

Om man, som någon skrev, vill komma till att det i arbetet ska vara så lite tygel som möjligt. Borde man då inte sträva ditåt direkt?

Jodå, det eftersträvar jag också redan från början.
Men det finns också en gräns för hur lite kontakt det får vara, speciellt i början av arbetet innan hästen har fått riktigt förtroende för handen. Då upplever jag att det är viktigast att kontakten är jämn. Dels för att förhållningen och eftergiften ska kunna komma ögonblickligen och inte med några sekunders fördröjning. Och dels för att hästen inte ska få några ryck i munnen. Hänger tygeln helt lös så blir det oftast ett litet ryck för hästen varje gång kontakten med tygeln återupptas (dvs när tygeln kortas eller en tygelhjälp ges). Känsliga hästar regarer då gärna med att höja huvudet för att försöka undvika detta.
Med jämn, lätt kontakt på tygeln, en följsam hand och drivning bakifrån så kommer de flesta unghästar på tygeln av sig själva, vid ridning rakt fram, efter bara en kort tid. De söker sig av sig själva fram till kontakt, utan att ryttaren på något sätt behöver trixa med handen. Detta förutsatt att de först lärt sig svara för renodlade hjälper, och att ryttare inte ger motstridiga hjälper.
I vissa fall, beroende på hästens exteriör, kan kontakten behöva vara stadigare i början, mer av ett stöd. Men det gäller bara hästar som har mindre ändamålsenlig exteriör.

se inlägg ovan
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Man behöver lära hästen vad utgångsläget är. Utgångsläget betyder "stanna såhär/gör inget nytt" och förändringar från utgångsläget är då en signal för något.
Det här är jag helt med på.

Om vi lär hästen att utgångsläget är hängande tyglar med kontakt betyder en något längd tygel en signal och en något kortad, men kanske inte sträckt tygel, också en signal.

Här blir det begreppsförvirring för mig igen. Vad innebär hängande tygel med kontakt? Och om tygeln "hänger" så hänger den ju, hur ska hästen känna om den hänger lite mer eller lite mindre? (Det känner inte jag i alla fall :confused:)

Om vi lär hästen att utgångsläget är en sträckt tygel med stöd i kan vi aldrig komma till att en hängande tygel inte betyder något (om det är vad som menas med att "inte använda tyglarna").

Det här förstår jag inte helller. Iofs bör utgångsläget vara en sträckt tygel med kontakt, inte med stöd (med stöd menar jag här en stadigare form av kontakt).
Men har man detta som utgångspunkt så innebär ju en hängande tygel en eftergift = en belöning. Hur belönar man en häst med eftergift om den redan har hängande tygel? Fast å andra sidan ska kontakten med hästens mun vara så behaglig att den inte stör eller på något annat sätt upplevs negativ av hästen. Ungefär som när någon lägger handen på din hand och bara låter den ligga där utan att trycka eller klämma.
Och den här meningen förstår jag inte alls i sammanhanget: "kan vi aldrig komma till att en hängande tygel inte betyder något (om det är vad som menas med att "inte använda tyglarna")."??? Varför ska tyglarna inte användas?

Se mina kommentarer i fet stil.
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Inga fel på den traven. :)
Visst kan lite mer bakben vara bra men det kommer.
Hon har ju stått, fått föl osv, det tar sin tid att sätta igång henne.
Det är en jättesöt liten häst du har:love:
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Jag försöker skriva ett lite kortare svar, så blir det lite enklare att överblicka :) I efterhand ser jag att det inte blev så mycket kortare……..

Även inom forskarvärlden finns ju olika referensramar och strömningar, så det är nog svårt och man bör nog aldrig komma till någon direkt konklusion. Men jag har ofta funderat på varför det inom hästvärlden finns så många olika åsikter, och varför dessa åsikter ofta försvaras med båda klor och tänder. Skitsnack i (lite större) stall är väl snarare regel än undantag.

Jag håller med i TRs beskrivning av en bra ökad skritt, förutom det där med sträckt tygel då som jag egentligen inte tycker spelar roll, så länge hästen rör sig i den ram man vill och i det rörelsemönster som efterfrågas.

Nu har jag inte sett jättemånga dressyrtävlingar, men de jag sett är ofta på högre nivå (tv eller olika större tävlingar) och det jag reagerar på är att den ökade skritten ofta inkluderar en starkt drivande sits till en, som du skriver, inte helt följande hand. Man låser du upp ryggen och bromsar upp rörelsen fram, vilket ofta ger passliknande skritt eller taktning. Nu vet jag hur svårt det kan vara att sitta på en explosiv häst och gå från samkad trav/galopp till ökad skritt, men då är det ju något man får lägga ännu mer tid på.

Jag håller med om att musklerna anpassar sig till samling och hästen börjar röra sig annorlunda även i frihet. Men om man glömmer bort de lösgörande övningarna och ”den långa kroppen” där man låter hästen sträcka ut (i skritten, som tillsammans med galoppen ju är den mest rörliga gångarten om man ser till ryggen på hästen) så tappar man ju även mycket rörelse i samlingen och försämrar hästens hållbarhet.

Jag tror att många blandar ihop tempo, takt och steglängd i olika diskussioner och i utbildningen av hästen. Om man ”manar på” hästen i skritten, utan att tillåta rörelse i ryggen, så blir det precis som du säger att skritt ju blir hastig och överilad och kan övergå i tölt om man så vill.

Kontakt i tygeln innebär att jag känner att hästen har sug efter tygeln, och följer den om jag länger den, även om den inte är sträckt. Jag kan alltså ha kontakt i tygeln samtidigt som det är slack på den. Sträckt tygel innebär att tygeln går i en rak linje från handen till huvudet på hästen. Man kan ha glappande/slackande tygel både med och utan kontakt. Enklast är det att känna tex vid ridning i skritt (eller vilken gångart man nu väljer). Jag kan då på volten mha kontakt på yttertygeln hitta en fin böjning genom hästen och en lagom ställning i nacken, utan att använda innertygeln. Såklart hjälper ju sitsen i det här läget även till, men kontakten på yttertygeln finns där också, utan att tygeln behöver vara sträckt. Om jag har kontakt på yttertygeln kan jag mha bara den reglera böjning och ställning, och tex ta in hästen i en piruett. Om jag i det läget saknar kontakt på ytter tygel, men tygeln glappar lika mycket som i första fallet, så kan jag inte reglera ställning och böjning och jag kan göra ”vad jag vill” med ytter tygel, men hästen följer den ändå inte. Om jag i det läget mha ytter tygel försöker mig på en piruett ställer sig hästen utåt och faller på inner bog.

Jag kan vid inlärandet av nya rörelser korta tygeln något och hålla den sträckt, för att då vara snabbare i tajmingen. Så fort rörelsen börjar bli befäst kan dock allt ske på hängande tygel, om kontakten fortfarande finns kvar. När hästen är befäst i rörelsen och har hittat rörelsemönstret i sin kropp behövs det mindre och mindre signaler och det är därför hängande tygel fungerar.

Hästen kan känna om en hängande tygel blir längre. Jag kan ha hängande yttertygel, med kontakt, och om jag då länger den mer får hästen en längre ram, länger ut sin hals/kropp och böjer i vissa fall till insidan (då den får plats att länga ut sin utsida mer). Har jag inte kontakt på tygeln måste jag innan längning göra en liten impuls/halvhalt (funkar ofta att göra även i sitsen, om man nu sitter på) och sedan sakta sakta länga ut tygeln. Impulsen/halvhalten kan behöva vara olika stor beroende på hur mycket av kontakten man förlorat.

Kontakten är aldrig något jag TAR utan något jag lockar hästen till (genom att, som du skriver senare, erbjuda en förtroendegivande hand) och berömmer när den erbjuder.

Vid arbete på tömkörning på hängande tygel är det nog väldigt svårt att hitta kontakt, då tömmarna är så långa och grusar så mycket i kommunikationen. Själva längden på tyglarna och omvägen förbi gjorden/däckeln gör att det blir en fördröjning i alla signaler som går geneom tygeln. När jag jobbat med AE’s utrustning är dessutom lädertömmen väldigt tung, vilket gör att man aldrig kan ge full eftergift.

” Med jämn, lätt kontakt på tygeln, en följsam hand och drivning bakifrån så kommer de flesta unghästar på tygeln av sig själva, vid ridning rakt fram, efter bara en kort tid. De söker sig av sig själva fram till kontakt, utan att ryttaren på något sätt behöver trixa med handen. Detta förutsatt att de först lärt sig svara för renodlade hjälper, och att ryttare inte ger motstridiga hjälper.”
Håller jag helt med dig om. Förutom att jag gärna vill komma dit med unghästen utan sträckt tygel (med det inte sagt att tyglarna ska vara helt långa, men de kan vara i en lätt lätt båge från hand till huvud). Problemet med höjt huvud vid impulsgivning med handen beror nog på hur ”abrupt” man är och vilken signal som ges i detta läge. Jag kan tex med min äldre häst vara ute i skogen på grusväg och rida i mellantrav i en riktigt bra form och aktivitet i bakdelen och bara ibland, när han tittar på något vid sidan och höjer huvudet lite, bara med en lätt signal i tygeln hitta sökningen framåt-nedåt och få tillbaka formen snabbt. Signalen att i det läget följa bettet (om jag rider på ett sådant) är så starkt betingad att jag knappt behöver sträcka tygeln innan han sänker nacken lite och länger halsen.

Jag hade i helgen en elev med samma frågeställningar som dig och hon förstod inte helt hur jag menade förrän jag satt upp och visade. Så jag tror det är svårt att i text förklara exakt vad vi menar.

Angående det sista du skrev så var det någon (kommer ej ihåg vem) i tråden som skrev att vi ju vill komma till att använda tyglarna så lite som möjligt.

Utifrån exemplet du tog med att lägga handen på så beror det nog på utgångsläget och hästens bekvämlighet i det. Om man har handen liggande på en annan människa, hela tiden (tex massage) blir et väldigt läskigt om händerna helt plötsligt försvinner från kroppen, man undrar vad tusan som ska hända nu. Därför får man alltid lära sig att när man byter sida om massagebritsen ska man alltid hålla en hand kvar på kunden/patienten.
Om man istället jobbar med händerna en liten bit ifrån kroppen, typ healing, kan man hela tiden ändå känna var händerna befinner sig och är trygg i det. Om det i detta läge blir så att händerna i en snabb rörelse puttar till kroppen hoppar man nästan till av förskräckelse. Om händerna däremot sakta och men en lätt impuls rör sig mot kroppen är det ganska behagligt och kan ge större respons än i ”massage-situationen” (inte nån hård idrottsmassage, utan tänk bara taktil beröring). Även i ”healing-situationen” känner man när händerna försvinner och behandlaren släpper kontakten och går därifrån.
Vill dock bara klargöra att jag inte sysslar med healing, men att liknelsen kändes relevant.
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Ha ha ha!!
Solklar avundsjuka, man kan se det mellan raderna till och med.

Bry dig inte om personer som håller på så här, att rättfärdiga sitt eget ego med andra ord...

Din häst är jättefin och till lätta dressyrklasser duger den alldeles utmärkt!
Möjligtvis att den inte når Grand-prix men det är det få hästar som gör och det kan vi ju inte säga något om i dagsläget... Testa vid tillfälle om du kan få till några piaffsteg under tömkörning.
Filma det och dela med dig av det till din "vän" som har ett så professionellt öga för dressyrhästar...

Man blir så trött på folk som försöker knäcka andra genom att uttala sig på detta vis!
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

KL

Tänkte bara kommentera lite eftersom vissa kritiserar TS för att inte tömköra hästen "i form" och att det ska vara skadligt och slitsamt för hästen.

Frågar man t.ex. min kiropraktor är det inte direkt kort trav "på tygeln" som hon förespråkar, utan att galoppera och trava på ordentligt minst någon gång i veckan för att bli av med spänningar och låsningar, och varierad träning i en friare och varierad form. Tvärtom säger hon att dressyrhästar, som rids "i korrekt form" ofta har problem med rygg och bakben. Man ser ju också att "hobbyhästar" som rids varierat ofta håller bäst och lever längst. Även småponnyer som rejsar runt i skogen och inte ens vet vad gå på tygeln är :D

Därmed vill jag inte säga att man ska slängtrava obalanserat runt som en galning varv på varv med sin häst, men det ser det ju verkligen inte ut som TS gör med sin häst på bilderna heller. Men att hästen skulle fara illa av att tömköras litegrann i en friare form är ju (ursäkta ordvalet :o ) skitsnack.
 
Senast ändrad:
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

KL

Svarar alla. Jag tror inte ett dyft på att jag kommer förstöra min häst genom att tömköra henne som jag gör i ca 1 vecka till. Alltså 3 ggr till. Ska dessutom på kurs i helgen, så då får jag reda på hur jag ska jobba henne. Jag jobbar henne nästan likadant som min förra häst och inte har han någonsin varit halt eller skadad! En hovböld är det enda han haft.

Tack alla ni som gett svar på det jag ville ha svar på. DVS om traven räcker!

Vill ni fortsätta diskutera hur vida jag tömkör rätt eller fel så snälla starta en ny tråd! Tycker det är tråkigt att ni har lagt över 2 sidor på något som tråden inte alls handlar om:/
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Ha ha ha!!
Solklar avundsjuka, man kan se det mellan raderna till och med.

Bry dig inte om personer som håller på så här, att rättfärdiga sitt eget ego med andra ord...

Din häst är jättefin och till lätta dressyrklasser duger den alldeles utmärkt!
Möjligtvis att den inte når Grand-prix men det är det få hästar som gör och det kan vi ju inte säga något om i dagsläget... Testa vid tillfälle om du kan få till några piaffsteg under tömkörning.
Filma det och dela med dig av det till din "vän" som har ett så professionellt öga för dressyrhästar...

Man blir så trött på folk som försöker knäcka andra genom att uttala sig på detta vis!

Tack! Ibland ser man bara det negativa när folk skriver! Piaff tror jag absolut vi ska lyckas med när hon byggt upp rätt muskler. Hon har väldigt lätt för samling, även om det inte syns på bilderna;)
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Jag å min sida tycker det är jättetråkigt med din defensiva attityd, då folk faktiskt försökt i all välmening tipsa dig i tråden utifrån de bilder du faktiskt visar upp där du undrar om gångarter och hur dessa bäst kan stärkas och förbättras. Verkligen jättetråkigt att du tar dessa råd som skitsnack och kritik. Det säger sig väl självt och är ingen som föreslagit att du kommer förstöra din häst på att lina/tömköra den så på en vecka, men din fråga var hennes gångarter och en oro att inte kunna nyttja henne som dressyrhäst. Jag svarade då hur du isåfall vinner på att stärka och jobba henne på ett mer främjande sätt. Trist att du inte kan se det.
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Tråkigt att du tycker att två sidor av diskussionen inte passar in och jag ber isåfall om ursäkt för det. Jag tycker dock att det är något relevant i sammanhanget, men det beror ju på vad du ville med tråden från början. Om traven räcker menar du i inlägget att du ville ha reda på. Räcker till vad? Kvaliteten av traven kan dessutom förbättras med rätt sorts arbete (vet man extra tydligt om man arbetar med annat än 3gångare).

Jag tror inte heller du kommer förstöra din häst, men att ta ner tempot och hitta mer avslappning är något ni båda skulle vinna på. :)
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Jag å min sida tycker det är jättetråkigt med din defensiva attityd, då folk faktiskt försökt i all välmening tipsa dig i tråden utifrån de bilder du faktiskt visar upp där du undrar om gångarter och hur dessa bäst kan stärkas och förbättras. Verkligen jättetråkigt att du tar dessa råd som skitsnack och kritik. Det säger sig väl självt och är ingen som föreslagit att du kommer förstöra din häst på att lina/tömköra den så på en vecka, men din fråga var hennes gångarter och en oro att inte kunna nyttja henne som dressyrhäst. Jag svarade då hur du isåfall vinner på att stärka och jobba henne på ett mer främjande sätt. Trist att du inte kan se det.

JAg har skrivit att jag kommer jobba henne annorlunda innan i tråden. Men de 3 gånger jag nu kommer tömköra henne kommer jag inte göra det då jag varken har kunskap eller utrustning för det. Och som sagt om man tömkör en häst på detta sätt 9 gånger under hela dennes liv så anser inte jag att hon tar skada. Och jag ska tömköra henne för tränare på lördag.

Vad mer vill du att jag ska göra? Jag tänker inte försöka mig på något jag inte har kuskap till. Då låter jag bli. Och nej jag har inte frågat hur jag ska förbättra dem. Då jag inte ens har börjat fundera på detta.

Jag tycker det är tråkigt att folk inte kan ta till sig det jag skriver. Att be mig tömköra henne med fel utrustning och utan kunskap tar hon mer skada av anser jag. Men som sagt. Jag ska få hjälp av tränare på lördag och förhoppningsvis kommer nytt bett denna vecka.


En annan fråga, kan jag tömköra henne på hackamore??
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Nej jag har sett att du hävdar det. Men vad är nyttan med att ö.h.t jobba henne i en felaktig form isåfall, då kan du väl motionera henne på annat sätt?

om du samtidigt skriver att du inte har kunskapen, så kanske du kan se att folk försöker hjälpa dig? du skrev att du var orolig ang. travens kvalitet. När folk skriver som svar att kvaliteten är svår att bedöma på bilderna i och med formen hästen uppvisas i, och tipsar dig hur traven kan förbättras, hur kan du ta det som tjafs och kritik och bli defensiv? :confused:

svar på din fråga: allt är möjligt , men nej, jag anser inte att det är någon vidare ide att tömköra på hackamore. det blir oerhört konstiga signaler via den skarpa nosplattan och skänklarna på hackamoret, som jag inte skulle önska någon häst under töm.
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Frågar man t.ex. min kiropraktor är det inte direkt kort trav "på tygeln" som hon förespråkar, utan att galoppera och trava på ordentligt minst någon gång i veckan för att bli av med spänningar och låsningar, och varierad träning i en friare och varierad form. Tvärtom säger hon att dressyrhästar, som rids "i korrekt form" ofta har problem med rygg och bakben. Man ser ju också att "hobbyhästar" som rids varierat ofta håller bäst och lever längst. Även småponnyer som rejsar runt i skogen och inte ens vet vad gå på tygeln är :D

Nog för att jag också tror på att variation är bra, men jag tror att mycket har att göra med att MÅNGA aldrig kommer till en form bra nog att faktiskt ge icke-slitande effekt, att ridningen sliter betydligt mindre på ryggrad, framben och leder i allmänhet.
I många stadier fram tills att man kommer dit, kanske mycket beroende på vilken väg man väljer att gå, sliter hästarna på sig ännu mer i våra tappra försök att vara "snäll och skonsam" mot hästen.

För en häst som jobbar bra i form använder kroppen dynamiskt, och med "bra form" så avser iaf jag personligen en form som är bra för den hästen, inte som helt enkelt ser bra ut för ögat.
Då kommer den också troligtvis vara skolad nog att gå kvar i en viss grad av form även om den gör något annat (får gå på snabbare, gå i terräng, osv) vilket ändå alltid är att föredra för att hästen då går avspänt och i balans.
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Inte för att jag är någon tömkörningsexpert (mer åt bettlöst-expert isf! ;) ) men nej, tömköra på hackamore tror jag inte är någon bra idé. Då skulle det t o m vara bättre med grimma/repgrimma i brist på verktyg.
För du får väldigt lätt "krull ihop" att hästen knäpper av, och du får svårt att ställa. Blir ännu värre när man går bakom än när man sitter ovanpå och till viss del kan kompensera genom övriga signaler.
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Inte för att jag är någon tömkörningsexpert (mer åt bettlöst-expert isf! ;) ) men nej, tömköra på hackamore tror jag inte är någon bra idé. Då skulle det t o m vara bättre med grimma/repgrimma i brist på verktyg.
För du får väldigt lätt "krull ihop" att hästen knäpper av, och du får svårt att ställa. Blir ännu värre när man går bakom än när man sitter ovanpå och till viss del kan kompensera genom övriga signaler.

Då ska jag inte testa det;) Hittade ett hack när vi städade stallet igår så tänkte testa det. Men då skippar jag det!

Hittade en kapson också. Men hur ska jag jobba henne i den??
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Det har blivit många intressanta sidospår i den här tråden tycker jag.

Delvis kanske det beror på att det inte är så lätt att man bara kan lägga in en bild på en häst som travar och få svar på traven duger till dressyrtävling eller inte. Verkligheten är ju mycket mer komplex än så...

1. Det är extra svårt att bedöma traven på de här bilderna eftersom hästen inte är till sin fördel. Hon är lång och i framvikt, och det kan få många (okunniga) att tro att traven är sämre än vad den är. (Och det var väl därför du fick den trista kommentaren på FB).

2. Det är ö h t mycket svårt att säga något om en gångarts kvalitet genom att bara se på ett foto. Det är så många faktorer som ingår som inte syns tillräckligt bra på ett foto, t ex rytm, framåtbjudning och elasticitet. Dessutom så ingår alla travtempon i bdömning av travens kvalitet (dvs i LC: arbetstrav och förlängda steg, i LB: arbetstrav och mellantrav, i MB: samlad trav, mellantrav och ökad trav.)

3. Så länge hästen har rena gångarter, så är gångarternas kvalitet inget som hindrar tävling upp till LA-MB.

4. Gångarternas kvalitet, och speciellt travens kvalitet kan förbättras mycket med träning.


Allt detta i sin tur ledde till diskussioner om hästars form, vad som är en "bra" gångart rent generellt, varför vissa typer av hästar har svårare att göra sig gällande på tävlingar, och olika metoder för att träna hästen och förbättra gångarterna. De flesta av dessa diskussioner är generella diskussioner, som kanske inte har så mycket med din häst, eller din tömkörning att göra. Men desto mer med din frågeställning, och följdfrågorna som kommer efter den.

Försök att inte ta det så personligt. De råd och tips som ges är ju allmängiltiga, och ges i bästa välmening. Det kan också vara intressant (för alla) att diskutera vad erfarenheter av olika metoders för- och nackdelar, även om det kanske borde ligga i en egen tråd eftersom det inte direkt har med dig och din häst att göra.

Men ingen ska tvinga dig att göra något, gör det du själv känner är bäst för dig och din häst. Alla som skriver i tråden har ju olika inriktning och bakgrund; psychgrrl är, om jag förstår det rätt, inriktad på "akademisk" eller "klassisk" ridning, jag har bakgrund i sporten. Därför är det olika system.
Det är jättebra att du tar hjälp av tränare i tömkörningen :bow: Det gäller ju att hitta en linje, eller röd tråd, som passar dig och din målsättning, och det gör man ju bäst tillsammans med sin egen tränare.

Och frågan om tömkörning med hackamoor eller kapson: Hackamoor är inte lämpligt pga hävstångseffekten. Kapson går bra att tömköra i.
 
Sv: Har hon så kass trav? "Bilder"

Du behöver inte ha bett när du tömkör, fäst tömmarna i en engelsk nosgrimma. Det brukar fungera utmärkt!
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hej! Nu behöver jag lite input från er. Det är lång läsning och jag förstår om ni inte orkar läsa 😅 Jag vill vara tydlig från början med...
Svar
18
· Visningar
1 604
Senast: Shaggy
·
Träning Detta blir långt, men jag försöker få med så mycket som möjligt av historien. Jag köpte min häst 2015. Hon var då 10 år och hade kommit...
2
Svar
24
· Visningar
4 463
Senast: Fiorano
·
Gnägg Jag börjar fundera lite lätt på vad min nästa häst ska bli. Jag har varit medryttare som ungdom, ridit på ridskola, jobbat utomlands med...
Svar
10
· Visningar
1 166
Senast: linlar1
·
Ridning Jag är rädd varje gång jag rider min häst. Sitter hela tiden med en känsla av att han kommer att bocka och sticka iväg. Ska dra...
Svar
8
· Visningar
3 670
Senast: AbCdE
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp