Hållbarhet stor häst

Fast det handlar ju inte bara om mankhöjd utan även bredd i bålen.

Min egenuppfödda är 40% xx och 162 i manken. Jag är 176 och ser inte stor ut på henne eftersom hon är bred i bålen.
Jo sant, nu när jag tänker efter, när jag sett 170 personer rida ponny, normal inte bred ponny, så har benen inte hängt nedanför faktiskt.
 
Jo sant, nu när jag tänker efter, när jag sett 170 personer rida ponny, normal inte bred ponny, så har benen inte hängt nedanför faktiskt.
Jag är 172 och har långa ben. Jag valde att behålla min ponny även som vuxen. Skänkelläget var inte optimalt direkt, speciellt inte när han som äldre inte tränades så hårt och inte var så bitig som han var som yngre. Men det svåraste var nog att hitta sadel som man får plats i med långa ben utan att den blev för lång för ponnyn. För även om man rider med långa läder och kan släppa ner lårbenet så behöver man lite mer plats som långbening.
Här är han väl 29 år tror jag och vi är mitt i en diskussion där jag har för mkt i handen och skjuter fram skänkeln för att:
Han: "Släpp mig jäkla kärring! Jag vill fortsätta fräsa runt i full galopp på fältet!"
Jag: "Du är 29 år! Man kan inte bara rusa som en galning i flera timmar!"
Han: "Släpp mig så ska jag visa dig!"
Här går det inte att ha längre sadel. Och jag har rätt så långa läder och raka ben för att få plats i sadeln. Jag är ju inte jättebred eller tung där. Men det är en ponny på ca 143. Andra bilden är samma ponny och människa när ponnyn var mer musklad och yngre. Hade nog lite kortare läder där. Men man ser ändå hur mkt mer ben hästen sväljer.
Sen är det också så att balanspunkten blir högre när man som lång sitter på ponny. Så man kan behöva vara extra noga på att inte störa den mindre hästen, speciellt om den är en tunnare variant som inte är så bred mellan bogarna.
När jag fick hem mitt halvblod på 165 var ponnyns sadel på tok för bred för halvblodet.
Svälja ryttare.webp
 
Jag tycker det är jättebra att man pratar hållbarhet och vänder och vrider på det.
Nu har vi avlat fram begåvade hästar som man kan forcera igenom vissa saker den äldre modellen hästar inte skulle klara av om de inte vore mer utbildade och bättre lösgjorda. Men med det kommer ju också att folk som inte riktigt har kunskap nog pressar hästarna. Och att det lite normaliseras att hästen är spänd, inte är lösgjord, att man har för mkt i handen etc. Någonstans blir det för allt för många viktigare att tävla och avancera än att utbilda och hitta mjukare samspel.
Ja, det blir så klart ännu svårare med känsligare, rörligare, större etc hästar, som också i högre grad har svårare munnar och tightare vid ganash/halskotpelare. Det kräver mer av ryttaren på många sätt.
Jag vet inte hur många hästar ur gamla militärstammen som ridits rätt så illa hela sina liv som iaf håller och är friska högt upp i åren. Och som mer tålmodigt tagit hand om ryttare som inte riktigt fått till det. Som haft lagom mycket rörelser för gemene man och legat runt 162-165 typ i mankhöjd. Sådana hästar är det ont om i dag, tyvärr.
En sådan häst var ju heller inte för liten åt en karl eller någon ovanligt lång kvinna.

Hur väl en häst bär upp en ryttare handlar ju också mycket om hur den bär sig. Hur den musklats.
Ofta när man stöter på väldigt rangliga individer är det ju hästar som är i obalans och därav är tighta i bogmuskulaturen och inte har breddat sig mellan frambenen av det. De hästarna upplevs så klart också obalanserade och bär ju inte upp en större person.
Plus att hästar som är ridna så brukar komma upp med manken några centimeter med korrekt träning utöver bredda sig mellan bogarna/frambenen.

När mitt halvblod kom hem som unghäst var min d-ponnys sadel så vid att det stod ut flera cm luft under kåporna om man lade på den på halvblodet. Nu var han ju 4 år och inte färdigväxt. Men han var heller inte välmusklad.
Nu har han bredare sadel än ponnyn hade. Han fick vila en hel del rätt fort efter han kom till mig iom att jag skadade ledbanden i foten och inte fick rida. Sen blev det väldigt sporadiskt iom många andra hästar att träna. Men när han på allvar började tränas blev han 3 cm högre efter ett tag och breddade sig fint. Han behövde hjälp att bära sig korrekt.
Nu när han är välutbildad så upplever folk honom som runt 170 när jag rider. Just för att han bär sig korrekt och i en högre form och nu också har mer luft i traven, som är rätt knattrig av naturen på honom.
Och med äldre modellerna eller de utan naturligt mkt gång så får man ju via samling förbättra traven. Det är ändå rätt långt till piaff, som är det som verkligen kan förändra traven rejält. Så de som inte kan det är ju lite mer låsta vid hästens medfödda trav så att säga. Även om man under resans gång kan förbättra en hel del innan piaffen.
Jag tycker inte han känns liten på något vis mer. Tidigare kunde jag om jag red en 175-häst just innan uppleva honom som en liten ponny nästan i framför allt skritt och trav. Men med utbildning och att hästen växer så framför sadeln så att säga och man får in mer luft i rörelserna via samlingsjobb så upplevs hästen större.
Problemet med honom är igen samma som med ponnyn - mkt kort rygg, dock på denna häst kort för sin mankhöjd och inte som på ponnyn kort för att det är en ponny. Svårt att få plats med så mkt sadel. Funkar för mig. Men svårare för någon ännu längre/bredare.

Tänker man PRE, Lusse etc så finns det ju många modeller där som med lätthet sväljer långa ryttare. Men kan även där bli problem med kort rygg.

Med väldigt stora individer upplever jag att man får låta det ta tid. Lite samma med överrörliga. De måste få mer tid att muskla sig, hitta sin balans etc. Om man stressar igenom det får man lätt dålig hållbarhet. De individerna kan man ibland behöva frångå normal ridträningsupplägg med och tänka mer sjukgymnastsikt för att de ska orka hålla ihop sina stora och rörliga kroppar. Och vissa av dem upplever jag blir så stora och tunga att de blir långsamma. Jag föredrar en kvickare variant.
Jag tror många av oss som jobbar som tränare och även inom rehab är helt eniga om att viss exteriör ger ökad risk för slitage och skador även utan att luta sig mot vetenskapliga studier. Ser man samma mönster igen och igen och ser till hur biomekanik funkar så känns det väldigt logiskt. Och man ser vad anpassad träning kan hjälpa de individerna att hålla bättre. Har man en häst så har man ju den och får göra det bästa av det. Men ska man köpa häst så upplever jag att det är klokt att undvika vissa exteriörer.
 
Ja det var ju det som var hela poängen :D

Att man tyckte det var en liten häst innan ens barn började rida D-ponny.
Att alla man känner säger att det är en liten häst numera (inte för 25 år sedan, då var en 167 häst jättestor, och bred, 165 normal.).

Samtidigt som D-ponny antagligen egentligen är den perfekta storleken för tex mig att rida och inte ser liten ut bredvid någon som är 170 lång.

Och att majoriteten människor jag känner såvitt jag vet tycker att en 165 svb är mini. (så mini att de är lite irriterade om ridskolan köper en)

Har du mött många Svb som är runt 149-155?
(Jag tror aldrig jag gjort det, inte under 162. Bara fullblod eller andra raser.)
Min swb var 152. Mamman var 157. Finns många ridhästar av halvblodsmodell i den storleken när man ser sig omkring på hobbynivå. I alla fall ser jag dem både på träning och tävling på typ LC-nivå.
Min var perfekt i storleken. Jag kände mig aldrig tung eller lång för henne, väger 56kg och är 166 lång.
 
Jag har faktiskt mött några äldre swb gammal svensk stam vi snackar födda 90 tal. Kompakt kropp mankhöjd 158-160 lite rejälare. Inte moderna i dagens mått mätt men hållt verkar dem gjort då dem kommit upp i åren. Sen är det kanske definitionsfråga vad man anser är en gammal häst? Jag anser en häst är gammal vid 20+ och några kanske redan vid 15. Hur många halvblod av idag blir äldre? Jag har sett via fb några av gammal "svensk" stam som närmat sig 30. Men svårt tro den moderna typen av ida ens kommer närma sig över 20 tyvärr.

Sen att hästar slits ut i förtid hänger väl mycket ihop med att dom föds med talang? Att aveln har gått så framåt. Tycker mig sett några unga under 10 år som redan går Grand Prix.
Jag minns förr att hästarna va väl oftast äldre när dem presterade på den nivån? Rätta mig om jag har fel.
Jag tror att hästar många gånger slits ut i förtid många gånger beror på bristande kunskap och intresse för att stärka och anpassa träningen och miljön till individen. Tävlingsschemat är också helt annorlunda nu förtiden med tävlingar året runt och bilar som drar hästtrailer i alla väder.
Quick fix i stället för långsiktiga mål verkar poppis just nu bland "normalryttaren" och många hästar men ser på i alla fall hopptävlingar på lägre nivå borde vara hemma och grundridas istället för att tävla.
Att förvalta en häst med stora gångarter kräver också mer kunskap om den ska hålla sig frisk. Även managementet runt hästhållning är förändrat, många ser man i grusrutor... Vi red mer ute förr då det fanns mycket färre ridhus mm.
 
Mindre höjd handlar ju också om hur hästen bär upp sin ryttare.
Min kompis på sin knappt 160 halvblod och är 176 själv såg aldrig stor ut eftersom den va lite maffigare. Samma gäller ju lite grövre raser generellt.
 
Vi får hoppas islänningarna blir större, då ryttarna ibland är väldigt stora i förhållande till vad de sitter på *sticker ut hakan och väntar på smällen 🙈*
Ja min vän som inte kan något om hästar trodde det va ett skämt när han såg vuxna på islandshästar.
 
Jag tycker det är jättebra att man pratar hållbarhet och vänder och vrider på det.
Nu har vi avlat fram begåvade hästar som man kan forcera igenom vissa saker den äldre modellen hästar inte skulle klara av om de inte vore mer utbildade och bättre lösgjorda. Men med det kommer ju också att folk som inte riktigt har kunskap nog pressar hästarna. Och att det lite normaliseras att hästen är spänd, inte är lösgjord, att man har för mkt i handen etc. Någonstans blir det för allt för många viktigare att tävla och avancera än att utbilda och hitta mjukare samspel.
Ja, det blir så klart ännu svårare med känsligare, rörligare, större etc hästar, som också i högre grad har svårare munnar och tightare vid ganash/halskotpelare. Det kräver mer av ryttaren på många sätt.
Jag vet inte hur många hästar ur gamla militärstammen som ridits rätt så illa hela sina liv som iaf håller och är friska högt upp i åren. Och som mer tålmodigt tagit hand om ryttare som inte riktigt fått till det. Som haft lagom mycket rörelser för gemene man och legat runt 162-165 typ i mankhöjd. Sådana hästar är det ont om i dag, tyvärr.
En sådan häst var ju heller inte för liten åt en karl eller någon ovanligt lång kvinna.

Hur väl en häst bär upp en ryttare handlar ju också mycket om hur den bär sig. Hur den musklats.
Ofta när man stöter på väldigt rangliga individer är det ju hästar som är i obalans och därav är tighta i bogmuskulaturen och inte har breddat sig mellan frambenen av det. De hästarna upplevs så klart också obalanserade och bär ju inte upp en större person.
Plus att hästar som är ridna så brukar komma upp med manken några centimeter med korrekt träning utöver bredda sig mellan bogarna/frambenen.

När mitt halvblod kom hem som unghäst var min d-ponnys sadel så vid att det stod ut flera cm luft under kåporna om man lade på den på halvblodet. Nu var han ju 4 år och inte färdigväxt. Men han var heller inte välmusklad.
Nu har han bredare sadel än ponnyn hade. Han fick vila en hel del rätt fort efter han kom till mig iom att jag skadade ledbanden i foten och inte fick rida. Sen blev det väldigt sporadiskt iom många andra hästar att träna. Men när han på allvar började tränas blev han 3 cm högre efter ett tag och breddade sig fint. Han behövde hjälp att bära sig korrekt.
Nu när han är välutbildad så upplever folk honom som runt 170 när jag rider. Just för att han bär sig korrekt och i en högre form och nu också har mer luft i traven, som är rätt knattrig av naturen på honom.
Och med äldre modellerna eller de utan naturligt mkt gång så får man ju via samling förbättra traven. Det är ändå rätt långt till piaff, som är det som verkligen kan förändra traven rejält. Så de som inte kan det är ju lite mer låsta vid hästens medfödda trav så att säga. Även om man under resans gång kan förbättra en hel del innan piaffen.
Jag tycker inte han känns liten på något vis mer. Tidigare kunde jag om jag red en 175-häst just innan uppleva honom som en liten ponny nästan i framför allt skritt och trav. Men med utbildning och att hästen växer så framför sadeln så att säga och man får in mer luft i rörelserna via samlingsjobb så upplevs hästen större.
Problemet med honom är igen samma som med ponnyn - mkt kort rygg, dock på denna häst kort för sin mankhöjd och inte som på ponnyn kort för att det är en ponny. Svårt att få plats med så mkt sadel. Funkar för mig. Men svårare för någon ännu längre/bredare.

Tänker man PRE, Lusse etc så finns det ju många modeller där som med lätthet sväljer långa ryttare. Men kan även där bli problem med kort rygg.

Med väldigt stora individer upplever jag att man får låta det ta tid. Lite samma med överrörliga. De måste få mer tid att muskla sig, hitta sin balans etc. Om man stressar igenom det får man lätt dålig hållbarhet. De individerna kan man ibland behöva frångå normal ridträningsupplägg med och tänka mer sjukgymnastsikt för att de ska orka hålla ihop sina stora och rörliga kroppar. Och vissa av dem upplever jag blir så stora och tunga att de blir långsamma. Jag föredrar en kvickare variant.
Jag tror många av oss som jobbar som tränare och även inom rehab är helt eniga om att viss exteriör ger ökad risk för slitage och skador även utan att luta sig mot vetenskapliga studier. Ser man samma mönster igen och igen och ser till hur biomekanik funkar så känns det väldigt logiskt. Och man ser vad anpassad träning kan hjälpa de individerna att hålla bättre. Har man en häst så har man ju den och får göra det bästa av det. Men ska man köpa häst så upplever jag att det är klokt att undvika vissa exteriörer.
Är ju bra våga fråga andra i ens närhet med mer kunskap gällande köp utav större hästar med större gång. Om man verkligen har den kunskap som krävs för att kunna hålla individen fräsch?
 
Min swb var 152. Mamman var 157. Finns många ridhästar av halvblodsmodell i den storleken när man ser sig omkring på hobbynivå. I alla fall ser jag dem både på träning och tävling på typ LC-nivå.
Min var perfekt i storleken. Jag kände mig aldrig tung eller lång för henne, väger 56kg och är 166 lång.
:) fast tung? ;) 56 kg är ju lite. Du menar att jag inte borde få rida en svb på 152 hög när jag vägde 75? (min medishäst, fullblod var så hög och jag reflekterade inte ens över att jag skulle vara tung eller stor för henne).
 
Just islandshästar har ju blivit större de senaste årtiondena, och vissa typer har också blivit mer finlemmade och "sportigare". Det tänker jag såklart kan påverka hållbarheten. Bara för att hästen blir högre betyder kanske inte att den kan bära mer vikt/längre ryttare om de också är väldigt sportiga i typen.

Jag tror att aveln hos islandshästarna har gått mot högre individer då hästarna kanske mer och mer används för just ridning idag. Tidigare var de kanske mer ett arbetsredskap på Island och avlades därefter. Jag vet att just de islandsfödda hästarna ofta är större än de utlandsfödda, Island är på framkant när det gäller stora hästar. Samtidigt verkar ju inte hållbarheten påverkas nämnvärt, som tidigare nämnts(?) sållas de ohållbara individerna ut rätt så hårt. Men tiden får såklart utvisa hur hållbara hästarna omkring 150 cm i mkh är som finns idag. Min egen är 148 som 5åring, och lär nog sluta på 150. Jag köpte honom delvis för storleken, jag själv är över 180 cm lång med sjukt långa ben. Jag tänker att min ridning och hans träning kommer påverka hans hållbarhet mycket. Styrka kommer vara a och o, vilket jag tror kan appliceras på de större halvbloden också som både blivit högre och proportionellt sett nättare än sina mindre släktingar.

20230314_185055.webp
Här är vi. Hästis är alltid glad och pigg :D och jag vänjer mig mer och mer med att mina ben helt enkelt är sjukt långa.
 
Just islandshästar har ju blivit större de senaste årtiondena, och vissa typer har också blivit mer finlemmade och "sportigare". Det tänker jag såklart kan påverka hållbarheten. Bara för att hästen blir högre betyder kanske inte att den kan bära mer vikt/längre ryttare om de också är väldigt sportiga i typen.

Jag tror att aveln hos islandshästarna har gått mot högre individer då hästarna kanske mer och mer används för just ridning idag. Tidigare var de kanske mer ett arbetsredskap på Island och avlades därefter. Jag vet att just de islandsfödda hästarna ofta är större än de utlandsfödda, Island är på framkant när det gäller stora hästar. Samtidigt verkar ju inte hållbarheten påverkas nämnvärt, som tidigare nämnts(?) sållas de ohållbara individerna ut rätt så hårt. Men tiden får såklart utvisa hur hållbara hästarna omkring 150 cm i mkh är som finns idag. Min egen är 148 som 5åring, och lär nog sluta på 150. Jag köpte honom delvis för storleken, jag själv är över 180 cm lång med sjukt långa ben. Jag tänker att min ridning och hans träning kommer påverka hans hållbarhet mycket. Styrka kommer vara a och o, vilket jag tror kan appliceras på de större halvbloden också som både blivit högre och proportionellt sett nättare än sina mindre släktingar.

Visa bifogad fil 114474
Här är vi. Hästis är alltid glad och pigg :D och jag vänjer mig mer och mer med att mina ben helt enkelt är sjukt långa.
Jo man förstår ju verkligen varför de skulle vilja ha lite högre islänningar på Island, inte som att de kan importera svb direkt. Precis som det vore kul med ett stort Gotlandsruss som vuxna kunde rida :) (vet att vissa små vuxna rider dem såklart).

Men det känns ju som en mer naturlig reaktion på att människor är längre och tyngre nu, eftersom islänningar ligger på gränsen för vad folk kan rida på, än någonting som beror på samma orsaker som att Svb växer till runt 180.
 
Jo man förstår ju verkligen varför de skulle vilja ha lite högre islänningar på Island, inte som att de kan importera svb direkt. Precis som det vore kul med ett stort Gotlandsruss som vuxna kunde rida :) (vet att vissa små vuxna rider dem såklart).

Men det känns ju som en mer naturlig reaktion på att människor är längre och tyngre nu, eftersom islänningar ligger på gränsen för vad folk kan rida på, än någonting som beror på samma orsaker som att Svb växer till runt 180.
Precis! Så är det ju. Anledningen till att islandshästar blir större är ju mer rimligt än att halvbloden blir enorma. Men samtidigt är nog nyckeln till hållbarhet densamma, individerna blir ju större än sina förfäder sas.

Men för att tillägga nåt om det ursprungliga ämnet att halvbloden blir större. Jag har främst ridit halvblod på 170-180 cm i mkh. De kring 170 är ändå rimliga att rida, om än stora. Storleksskillnaden till de är 175-180 ger liksom ingen merkänsla. Det blir ju bara svårare att rida tycker jag. Varför göra det svårare än vad det redan är liksom :confused:
 
Precis! Så är det ju. Anledningen till att islandshästar blir större är ju mer rimligt än att halvbloden blir enorma. Men samtidigt är nog nyckeln till hållbarhet densamma, individerna blir ju större än sina förfäder sas.

Men för att tillägga nåt om det ursprungliga ämnet att halvbloden blir större. Jag har främst ridit halvblod på 170-180 cm i mkh. De kring 170 är ändå rimliga att rida, om än stora. Storleksskillnaden till de är 175-180 ger liksom ingen merkänsla. Det blir ju bara svårare att rida tycker jag. Varför göra det svårare än vad det redan är liksom :confused:
Har själv inte tänkt på om det ger merkänsla eller inte faktiskt. Det enda jag reflekterat över är att när 180 halvblodet inte vill ta skänkeln kan jag -163 cm inte göra så mycket tycker jag. Men det kan ju också vara personligheten hos hästen och en 175 häst är också väldigt stor. Som tur är han inte så motsträvig utan snäll-men studsig. Även det är ett problem iofs iom att jag inte kan nå om med lika mycket trygghet som på en mindre.

Men å andra sidan håller jag också med dig, jag själv upplever ju ingen jätteskillnad mellan 175 o180 häst, i essens är det same same, gigantisk bara. Ev är det ju så att "alla" vill ha 170 - 175 hästar men att några råkar bli 180? pga aveln alltid breder ut sig statistiskt. Frågan är hur höga de kan bli utan att hjärta påverkas? Gigantiska hundar har väl livslängd på runt 9 år och hjärtproblem, men den storleken kanske inte ligger runt 180 utan runt 200? proportionerligt? Varg-Grand Danois. Standard 1 a Karl XII häst på 149 cm kontra svb 180.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Gnägg http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/grovre-men-valproportionerliga-hastar-som-ror.htm Tyckte det var en intressant artikel...
Svar
11
· Visningar
2 584
Senast: tuaphua
·
Avel Jag ber om ursäkt i förväg för ett långt inlägg, och hoppas att nån orkar läsa det ändå. Det finns många diskussioner om vad som ska...
3 4 5
Svar
98
· Visningar
11 155
Senast: Derring-Do
·
C
Avel Tänkte att jag skulle visa för alla uppfödare här inne vad Heimdal sa på föreläsningen i Västerås på Häst 2006. Tråden är startad med...
3 4 5
Svar
89
· Visningar
8 713
Senast: Animor
·
C
Avel Jag tänkte den här trådenkunde vara lämplig nu när många frågar om hingstval till sina ston. Många av frågorna kring detta som brukar...
Svar
3
· Visningar
1 544
Senast: Guld
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 30
  • Brukshunds- och kelpiefunderingar
  • Guldfasanerna

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp