Min vän fysioterapeuten postade nyss ett inlägg på IG kring detta som sammanfattar det mer kring rörlighet men som säkert påverkas av storlek då det blir mer massa och påfrestning att koordinera kan jag tänka mig. Något citat från det är t.ex. "Gårdagens lite styvare halvblod är snart ett minne blott. Träningsfokus har länge legat på att göra hästarna mjuka o lösgjorda. Rörlighet utan matchande muskelstabilitet ger besvär då lederna hamnar i ytterlägen. Och idag är det vanligare att hästarna är just överrörliga än stela. Vi måste därför tänka om träningen. Fokus på stabilitet och centrering av rörelserna för att undvika slitage på leder och ligament."
Ja, gamla militärstammen var styvare och mindre rörliga. Då fick man via ridningen skapa lösgjordhet och rörelser.
Jag red under många år pga skada endast islandhäst, arab, PRE, lusse, Iberier. Där får man ju jobba mer med att linjera upp hästen, påverka takten och lite grann strypa rörelserna så att säga innan hästen orkar hålla i hop. När bakdelen kan matcha mkt frambensrörelser kan man släppa fram det. Men inte före det. För då "går hästen av" i mitten och bakdelen kommer inte i fatt framdelsrörelserna alls eller under mkt lång tid.
Numer finns ju också många sådana halvblod. Min är medelålders och inte modern typ. Men han har en hel del fullblod, anglo etc längre bak som slagit igenom mycket i honom och gett en extrem överrörlighet. Med en sådan häst måste man jobba så att lederna inte hamnar i ytterlägen innan hästen är stark nog. Min häst har tex också ett bakknä som saknar skålning och är väldigt instabilt. Särskilt med hans extrema överrörlighet och lite slappa ligament. Med sjukgymnastsikt tänk i träningen går det att också rida annat. Men bara rida annat hade gett en trasig häst.
Här har vi lite problem i att många rider hemma som de rider på tävling, i lite övertempo(för individen) och för lång steglängd. Då hamnar leden i ytterlägen för mycket och hästen orkar inte hålla ihop.
Det är ju hyfsat vanligt numer med dressyrryttare som måste spruta bakknän och rygg. Och att man normaliserar det och ser det som ngt som sker regelbundet och att man skickar "hästen på SPA" någon gång per år med behandling följt av vattenträning. Man ser det liksom inte som att hästen är skadad. Och man funderar inte över varför. Lite mer än att man får tänka på en liten ny sak ihop med samma tränare som hästen blivit skadad av att ridas för, upprepade gånger.
Bra ridning stärker ju hästen! Om ridningen inte gör det bör man ta sig en rejäl funderare.
På sådana individer är det viktigt att man i början rider så att hästen muskelmässigt orkar hålla ihop och inte blir för öppen i någon led och därav blir överansträngd i den.
Det ser inte det minsta flashigt ut. Men man får ha en plan och lita på processen. Slutmålet blir ju kanon sen.
Att lära sig jobba dem avsuttet är ju kanon också så klart!
Lär man dem det så brukar de få med sig sundare rörelsemönster i hagen och man minskar skaderisk även där.