Det enda sättet att faktiskt veta hur medias hållning eller problemformulering ser ut är att göra statistik på det (men bra statistik kräver bra data, så vilka kriterier man har för att något ska utgöra en slags pro-Israelisk eller pro-Palestinsk hållning skulle förstås också påverka resultatet), vilket jag inte sett att någon har gjort. Jag har däremot hört att folk har upplevt ganska stor skillnad mellan exempelvis Storbritannien och Irland i rapporteringen av konflikten vilket, även om det bara är just en upplevelse och inte någon konstaterad fakta, ändå inte är särskilt förvånande. Irland har till att börja med vissa historiska paralleller till Palestina, via bland annat Balfour som ganska våldsamt försökte slå ner det irländska motståndet mot det brittiska styret, och man har i politisk nutid varit ett av de länder som röstat för eldupphör. Även om man ser till dagens opposition Sinn Féinn som förväntas bli stort i nästa val så har de tidigare uttryckt stöd för modellen bojkott, desinvesteringar och sanktioner för att sätta press på Israel över ockupationen. Det var med andra ord antagligen inte en slump att den israeliska ministern Eliyahu (nu suspenderad pga sitt utspel om att bomba Gaza med kärnvapen) nyligen sa att palestinier kunde fara till Irland eller till öknen.
Och kanske har den politiska hållningen i sin tur påverkat upplevelsen av medias rapportering i respektive land. Har ett land en mer tydlig och politiskt aktiv hållning till konflikten (som exempelvis Irland) då finns det förstås mer sådant för media att rapportera om. Är man däremot mer passiv i frågan, som i bland annat Sveriges fall, då blir rapporteringen annorlunda även av den anledningen. Eller för att ge exempel på när man varit politiskt aktiv senaste tiden: alla Tidö-partier utom M vill att Sverige ska ta tillbaka det erkännande av Palestina som man gjorde 2014, Sveriges utrikesminister Billström har sagt att Israels militära svar är proportionerligt, Sverige röstade inte för ett eldupphör. Inget av detta har svensk media något inflytande över, de rapporterar bara vad som sker, men det kanske också färgar bilden av vad Sveriges "kollektiva" inställning till konflikten är.
Under tiden beskriver Netanyahu det läckta förslaget från en israelisk myndighet om att permanent fördriva alla civila palestinier som bor i Gaza till Egypten som en tankeövning eller hypotetisk utvärdering. Det är ju inte främst sådana tankeövningar man bör ägna sig åt i dagsläget, men det illustrerar kanske hur långt man nu drivit från en tvåstatslösning.