Lagg ca 1/4 kilo kikartor i blot i salt vatten over natten. skolj dem och lagg dem i tryckkokare nasta dag, en lok delad i tva, en halv elephant garlic klyfta eller ett par vanliga garlic klyftor, en moror, en bit cellery, ett par bay leaves (jag vet inte vad det heter pa Svenska) med en tillbringare vatten (ungefar en och en halv liter gissar jag). Kor i 45 minuter till en timma ... Ta upp bay leaves och spara en del av vattnet.
Hall over kikartorna i en matberedare (eller en blender och da direkt fran tryckkokaren sa blir den mindre grynig) och till sammans med 1/2-1 dl farsk pressad citron (man smakar sig fram), 1 dl tahini (eller hur mycket man vill ha den dagen) 1dl eller mer, (det beror pa hur los man vill ha sin hummus) av vattnat man sparat fran kokningen. Man kan ha i en hel del mer om man vill ha en losare hummus.
salt 1 teaspoon or more
za'atar 1 teaspoone
mer garlic om man vill
Man kan prova med en massa kul grejor i bade tryckkokaren och i blendern/matberedaren. Lite, lite oliv olja pa toppen med lite paprika och/eller cayennepepper blir ocksa gott. Eller ha farsk hackad persilja och za'atar pa toppen. Allt ar ratt!
Jag har nu sprungit fram och tillbaka med hundar och gjort mig i ordning pa morgonen ... om det inte later rimligt far ni ropa pa mig.