Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet. d
*lånar knapp*
Björn!
Det är mycket glädjande att du också anser att hoven ska vara markparallell och överensstämmer med vår syn på hovbenets placering. Det är det mest grundläggande även i Strassermetoden. Vi anser att en hov som inte är markparallell förr eller senare drabbas av problem. Så all vår verkning har som syfte att få till ett markparallellt hovben.
Så.. då är frågan hur får man detta markparallella hovben. Här kommer ett försök till förklaring hur vi som SHP:are ser på detta. Det Strasser upptäckt genom otaliga dissektioner och mätningar av hoven är att ett mått, cirka, 3,5 cm från hovbroskets spets bak i hoven rakt ned till marken och en 30 gradig kronrandslinje ger ett markparallellt hovben. Måttet tas på den punkt där hovbrosket i sin bakre del börjar luta nedåt.
Här kommer några bilder för att illustrera det jag skrivet. Obs att det alltid är svårt att på ett fotografi få fram dom verkliga förhållandena, kameravinkel osv kan förvrida vinklar. Hovbrosket som jag ritat in är naturligtvis inte i sin form överenstämmande med ett verkligt hovbrosk. Det är inte det som är det väsentliga här utan det är läget på hovbrosket. Hovbrosket fäster mot hovbenet och hovbensutskotten (hovbensgrenarna) och upp ungefär till mitten av ledytan. Det fäster även mot kronbenet och har också ligament som fäster i samtliga tre av fotens ben alltså både hovben, kronben och kotben. Placeringen av spetsen på hovbrosket är konstant i förhållande till hovbenet, även om det på en deformerad hov ibland kan vara mycket svårt att hitta denna spets - rundning kanske är en bättre benämning, för den är ju inte spetsig.
Här har jag ritat in de mått vi har på den skiva (plexiskiva med linjer) vi använder oss av när vi kollar av måtten på hästen hos en kund. Samtliga mått är mått som vi hela tiden strävar efter och måtten är inga precisa mått utan tå-mark vinkeln är cirka 45 - 50 grader, på en framhov, och 55 - 60 grader på en bakhov. 30 gradersvinkeln kan även den avvika något, men man bör hamna relativt nära denna vinkeln, alltså någon eller några graders avvikelse kan man acceptera. Hoven på bilden är c:a 3,5 cm från hovbroskets spets. Det är en av mina kunders häst (jag har tillåtelse att lägga in bilderna).
Här har jag då lagt ihop ovanstående bilder och försökt så gott det går att illustrera hovbenets placering när det är markparallellt och hovbrosket med dess spets. Som du vet ser ju inte hovbrosket ut riktigt så här i verkligheten utan dessa konturer är mer rundade, men jag har för enkelheten skull gjort det i stort rektangulärt. Det är som sagt placeringen i hoven som är intressant inte hur hovbrosket i detalj ser ut. Spetsen på hovbrosket har ungefär rätt läge i hoven ovan och hovbrosket sträcker sig upp emot mitten av leden. Övrig form får du försöka "blunda" för. Det är alltså spetsen där bak som vi använder oss av som mått på trakthöjden. Samma mått gäller både på framhov och bakhov. Spetsen kan man känna med fingret.
Hovbrosket följer också kronrandens lutning på en frisk hov och man kan se (känna) kanten på hovbrosket någon cm ovan kronranden som en rak linje bakifrån och fram.
Kronranden på en frisk hov ska vara helt rak, jämn och slät utan svullnader eller annat. Efter höjden på trakten verkats korrekt kan man nu kolla om kronranden är 30 grader. För att kronranden ska vara detta så måste också hoven i övrigt vara korrekt. Det som är mest vanligt när man skor av en häst är att hoven har för lite material undertill i tån. Detta gör genast att lutningen på hoven blir mindre än 30 grader. Därför brukar man för det mesta få spara material undertill i tådelen och ingenting ta här till tillräcklig höjd är uppnått. I början av omställningen till barfota kan därför hoven få en något konstig form. Man ser det genom att den "nya hoven" under kronranden då har 45 - 50 graders lutning medan den "gamla" hoven är mer lutande, alltså vinklar mer framåt.
Det är hovens inre strukturer som är vägledande för hur vi verkar en hov. Sulan är tjockast i tådelen, cirka 1 1/2 - 2 cm för att bakåt i hoven bli tunnare och i traktregionen är den cirka 1 cm tjock. Tunnare i traktdelen för att underlätta hovens utvidgning.
Ett mått som vi alla är överens om att en frisk hov ska ha är ett hovben som är parallellt med hovväggen. Men vi anser att så länge som du inte har 30 grader kronrandslutning kan inte hovbenet vara helt markparallellt och här ser vi trakthöjden som något som ofta gör att hovbenet inte är markparallellt. På vår hemsida
http://www.hovvardsforbundet.org/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=58 har någon lagt hovens ben parallellt med hovväggen framför en hov med höga trakter, hovbensförgreningarna kommer att peka kraftigt uppåt tack vare dom höga trakterna och hovbenet är inte markparallellt. Kronranden är långt ifrån 30 grader.
Sedan får man naturligtvis inte glömma att se till HELA hästen. Står hästen korrekt med sina ben, är hästen bekväm och rör sig lätt och ledigt. Om inte så får man naturligtvis göra någon form av korrigering. Måtten som vi använder oss av kan ju trots allt variera och avvikelser förekommer.
Hoppas jag lyckats förklara detta på ett någorlunda begripligt sätt!
Britt-Marie
SHP