Nu blandar du nog morötter och äpplen.
Fodervärden är INTE ägaren, vilket klart anges i avtalet. Tvärtom är avtalet oerhört tydligt med att äganderätten inte övergår till fodervärden förrän kriterierna (t ex tidsramen) är fyllda.
Om ägaren (överlåten) av olika skäl väljer att inte nyttja sin rätt är ju en annan femma. Då har man ju självmant avstått sin rätt.
Men det finns inget sätt för en uppfödare att ta tillbaka en hund. Mer än om det begåtts kontraksbrott av fodervärden.
Man kan INTE som uppfödare lämna ut en hund på foder ett tag för att sen ta den tillbaka. Tidsaspekten gäller. Hunden kommer alltid att övergå helt till fodervärden.
Vi har själva försökt häva ett kontrakt då hunden inte hade det bra (satt mycket i bur och fick varken motion el stimulans, endast rastning) Vid röntgen fick hunden en C-höft och därmed var all avel utesluten. Vi hade mycket kontakt med SKK och det var bara för oss att acceptera att vi inte på något sätt kunde ta hem hunden igen.
Tack och lov gillade fodervärden pengar så vi kunde köpa hem hunden.
Så det avtal uppfödaren vill att TS ska ingå är inte förenat med SKKs regler. Hunden ska stanna i fem år (bortsett från parning/kull) - inget annat. Sen är det rakt igenom TS.
Och uppfödaren kan inte ställa några som helst krav på utbildning, kurser, meriter, hundhållning mm.
Fodervärden är också ansvarig rent juridiskt för hunden i alla avseenden.
Så oavsett juridiskt ägande så har inte uppfödaren ett smack att önska eller möjlighet att ta hem hunden mer än för de kullar kontraktet avser.
Det är långt ifrån alltid en uppfödare "väljer" att avstå avel, ibland måste den och även då kan den inte ta tillbaka en hund som kan vara mycket värdefull på annat sätt (tävling/tjänst)