Hur ser aveln ut om man jämför våra nordiska länder?
Jag har sett en sååå fin fjording på instagram. De bor i Danmark. Skulle inte säga att den är smäcker (snarare bra hull), men den har trevliga rörelser och hög ridbarhet.
Det är en svår fråga. En bra häst är det i båda länderna. Det finns ju hingstar som är godkänd i alla tre länderna så i det stora hela är det lika med både gångarter och/eller allt andra. Vi har några exempel, en är t.ex Frederik Skovå.
Givetvis har det också varit tvärtom. Vi har haft hingstar från Norge och Danmark som fått högt i dessa länder men inte här i Sverige och här kan jag ge exempel men gör det inte offentligt.
Kommer de från Norge måste de visas och måste godkännas här om de är godkända i Norge men kan få färre poäng här. T.o.m under godkända poäng.
Vi har fyra hingstar och en valack som varit godkänd. Två av dem är födda i Danmark, en godkänd där och blev det här också. Den andra kom som 6-månadersföl och är bara godkänd i Sverige.
Valacken är mest norsk stam och den yngsta är bara 3 år och godkänd i Sverige och son till den som kom som 6-månaders.
Hingst 1: Fantastisk Galopp, den finaste jag någonsin sett på en fjording. Ganska lättriden och lättkörd, snygg som satan. Galoppen i utveckling har varit svår då ork och tillväxt ställt till det men nu är fantastiskt bärig. Bra bakdel. Lätt att komma till arbete men lite lat.
Hingst 2: 10 på skritt och trav men på olika officiella utställningar. En långsträckt variant som är tämligen svårriden på grund av hans trav och kroppslängd men om man kan är det otroligt vackert. Sämre bakdel. Svår att komma till arbete om man inte trycker på rätt knappar (lite lat).
Hingst (valack) 3: En mer hopkommen häst med jämna fina gångarter som är lätta att rida i och har ordentlig schvung och bärighet. Gångarter som inte bländar i en gångart men rör sig otroligt ledigt och potentialen är på det sättet större. Extremt bra bakdel. Vill bara jobba, en härlig arbetsglädje och kommer extremt lätt till arbete. Will to please.
Hingst 4: Har vi inte hunnit se så mycket av men ärvt sin pappas fina skritt och enligt många bättre än pappa, vilket torde vara att han är kortare i kroppen.
Summan skulle kunna vara så här: Danskarna håller sina hästar i allmänhet i bättre hull. De rider också dressyr på ett helt annat sätt än vi gör här. Det är många danska hästar som kommit hit som man betalat mycket för och så går resultaten i dressyr neråt. Vi har inte lika dedikerade dressyrryttare som väljer fjordhäst. Man får inte glömma att rätt ryttare kan få en medioker häst att röra sig bra och tvärtom.
Norrmännen har också sina i bättre hull allmänt och har inte sämre gångarter men enligt många bättre mentalitet. Jag vet inte om jag håller med. Tycker det är lika.
Svenskarna har bättre ben än t.ex Danmark där de lätt kan bli lite gracila (det har vi givetvis här också) men det gör att de kan upplevas lättare också.
Vet man var man ska leta finns det minst lika många bra hästar i alla tre länderna och fördelen i Sverige är då samma som är negativt i förra stycket. generellt har vi bättre hästhållning och utbildar våra hästar lite långsammare.
Det bästa är att åka på vårt stora event i september där de bästa treårsstona visas och de godkända hingstarna väljs ut. Det finns alltid mycket att se, välja och köpa.