Fångtråd del 5

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Fångtråd del 5

Min häst lyckades ju rymma ut och äta gräsmattegräs för någon månad sen, MKT gräs också. Han var väldigt nöjd och mätt när jag hittade honom.

Jag kände samma panik som dig, men det gick faktiskt bra. Jag hoppas det går bra med dina också!
 
Sv: Fångtråd del 5

KL

Jag tänkte vänja in min fånghäst på gräs nu, dels har det gått tre månader sen anfallet och dels är hennes sjukhage som en sjö och lerig. Men hur länge kan jag låta henne gå på gräs (det är jättejättekort gräs, och hon får ha munkorg på sej) första dagarna? Jag tänkte släppa dit henne typ 1/2 timme första dagarna och sen utöka vartefter, med en 1/2 timme längre efter några dagar, och fortsätta så. Låter det ok? Här har varit konstant över +5 nu och regnat alla dagar, och det verkar fortsätta så...
 
Sv: Fångtråd del 5

Är ju eg omöjligt svara på tyvärr. Min går ju på gräs, dock är det längre sen hans anfall. Men jag förstår helt ditt dilemma, jag har/hade ju samma.

Jag smygökade hagen en liiiten bit i taget först, så inte släppta av/på gräs, utan gräs hela tiden, men liten mängd som jag sakta smygökade.

Sen kom jag till läget när jag rakt av var tvungen släppa på mer gräs. Med mycket ångest, det gick bra, men det är ju ingen garanti.

Just nu försöker jag vänja av munkorgen, men mina nerver är väl klena för det måste jag erkänna, jag ser spöken mitt på ljusa dan varenda gång jag tar av dem.

Men, spontant så kan du öka hagen bit för bit eller sätter leran stopp för det? Annars så jag TROR att ditt sätt är hyfsat säkert, dvs lagom intervallökning. Samtidigt så är det ju svårt att bedömma kort gräs. Du har inget lite längre mer vissnat?

Ponnyn fick ju under hagsmygökningen gå i en hage som nu vilat, och satan vad KNALLGRÖNT det späda gräset som kommer upp där är. Medan det i hagar som stått mer oanvända är betydligt gulare, och i de som stått oanvända är mörkgrönt och visset. Jag skulle inte våga släppa tillbaka honom i hagen med det kortkorta gräset. (Min tanke var fbl skulle beta av den nu inför frosten, så kan han gå där - ponnyn - när det blir frost. Men det sket sig ju..)
 
Sv: Fångtråd del 5

Det viktigaste är att du har bantat den- om den nu var överviktig.

Då är oddsen mkt bättre för att det ska gå bra.
.
 
Sv: Fångtråd del 5

knapplån

Jag har läst en intressant artikel om grovfoder och bete för fånghästar.
Någon kanske vill diskutera den med mig?
Jag lade särskilt märke till
att halm kan innehålla en hel del socker. Det visste jag inte, undrar hur vanligt det är. Jag har alltid trott att halmstrån mest består av fibrer.

i slutet av artikeln står det även en del om vinterbete. Det som vi diskuterat tidigare i denna eller antagligen i ngn av de tidigare fångtrådarna. Gräs under snön, brunt gräs osv.

Det fungerade inte som jag tänkt mig - nytt försök.
Man måste rulla ner till rätt artikel och sedaan ladda hem artikeln som heter Forage and Pasture Management for Laminitic Horses

http://forskning.equinfo.se/#category2.
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 5

Intressant, en hel del av det överensstämmer ju med vad jag fick fram när jag frågade forskare.

Om jag begripit artikeln rätt borde klöver t ex vara en C4 växt? (C4 plants produce little to no fructan, and utilize starch as their storage carbohydrate. Because starch is not transportable within the plant, starch accumulation under cold stress is self-limiting,
Clinical Techniques in Equine Practice, March 2004, Volume 3(1) 88-95
causing the plant to shut down after starch saturation is reached in the organelles producing it. This type of grass will generally go dormant after frost, although gradual acclimation to cold can allow some species of C4 grass to adapt to some degree (2). Under hot, dry, sunny conditions, C4 grasses are more metabolically efficient and achieve high growth rates under conditions that retard the growth of C3 grasses. Because of morphological differences, C4 grasses generally have a greater percentage of dry matter as hemicellulose than C3 grasses.)

Intressent också med vintergräset, även om frågan är hur mkt som är rakt översättningsbart till svenska förhållanden.
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag tror att detta med C3 och C4 och fruktan resp stärkelse bara handlar om gräs men är inte helt säker.

Det är möjligt att det med vinter inte passar in på Sverige, fast varför inte? Man kan ju alltid hoppas att det inte gör det förstås. Det verkar läskigt med att de kan få fång av det. Jag har för mig att vi nästan kom fram till att de inte kunde få det av att beta under snön?
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag försökte kisa och skumma när jag såg det. Jag visade ju bilder från förra vintern, på knallgrönt gräs under snön. I mellandagarna. Och enligt den studien är ju det en tickande bomb.

Och inte var det så jäkla mkt bättre med den sk vinter som är alt - geggamoja, varmt och vattensjukt.

Kan man STJÄLA X ton paddex och vräka ut i hagen?

Samtidigt, jag kanske får skit nu, och ber om att ni missförstår mig rätt, men en 'bikänsla' när jag läste vissa delar var faktiskt att 'når det den där nivån, då är det inte värdigt liv längre'. Om de behöver hållas av gräs alla de där perioderna. Ett 'dåligt' år innebär det ytterst få veckor per år i vanlig hage liksom. (Vanlig hage = av hyfsad storlek = det växer mer eller mindre gräs)

En annan lite personlig fundering jag tänkt på förr var det där med nackdelen med att köra med gräsklipparen, då det tar bort möjligheten för hästen att selektivt välja gräs. Frågan är vad munkorgen gör id et avseendet. Som sagt tänkt det förr när jag ser vad LIllen ibland får med sig i munkorgen. Hagen nu är ju lite grönt, mycket brunt och så ligger det kvar (med flit även om jag börjat fundera på om det var smart eg) det slagna gräset efter putsen. Det är SVART nu, och komplett oätligt även för små ponnyer. Men ibland nu på senheten när han försöker nå de grässtrån han kan med munkorgen, får han med sig sånt gräs. Och ev äter upp det, han brukar försöka skaka för att få bort det, men svårt skaka ut bara det genom hålet i munkorgen, ibland släpper han hela tuggen, men ibland ser man det svarta 'sugas in' i hålet i munkorgen och försvinna. Samma sak gäller det bruna gräset.

Och alt för honom är ju att äta rubbet, på gott och ont, eller att mista allt - även de gröna. Och jag kan ju bara gissa vad han gör i de flesta fall... :crazy:

(Även om han - kors i taket - blivit kräsnare. Imorse hittade jag LÄMNAT high fibre-silage. Och kommit ner några kvällar och han har stått och pillat i halmen efter förskrämda strån eler ätit halm, och haft en hel hög high fibre kvar)
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag tror att du kan lägga fångesten på is.
Du vet... det finns andra skador.

Och en annan skada VAR det, fast det satt i hoven. Hästeländet har lyckats trampa på något (ingen aning om vad det kan vara) som hade kilat fast sig mellan sko och hov och orsakat en blödning. Så hovis plockade av skon, hittade felet, brände blödningen (tack och lov ingen infektion :)!) och satte på sula. Han bara skakade på huvudet åt min eländiga otur med denna häst...:crazy:

Jag är bara väldigt glad över att vara hemma igen, för Skåne-vädret är INTE trevligt idag speciellt inte om man ska ut och köra med hästar!
 
Sv: Fångtråd del 5

Lite annan fråga. Jag har ju låtit Lillen gå utan munkorg lite. Igår fick han faktiskt gå 'hela dagen' utan munkorg (idag är den på igen). Jag drog ner silaget åt honom igår, han får normalt 2 kg var fjärde h ute, nu fick han bara två givor ute, iom att han kunde äta mer gräs.

Och magen som varit för blöt länge nu var - prickfri. Spontana gissningen är ju att han fick i sig mer TS. Då är ju alt att höja silaget (fast sist jag provade ökade midjemåttet), eller fortsätta våga ha munkorg av (= matte nära nervkollaps).

SYnpunkter? Tankar? Åsikter?
 
Sv: Fångtråd del 5

Uscha, läst om ert väder.

Men vad SKÖNT att ni hittade felet!

Ja, det var jätteskönt att det bara var ett så enkelt fel!

Tack och lov var vi "bara" nere i Kristianstad och vände och sedan tillbaks upp till nordöstra Skåne-hörnet igen. Vet inte om vi kommer att få mer vind senare ikväll, men än så länge är det nog mest syd-Skåne som är riktigt drabbat... Fast, nej, vi var nära att köra på en (jag tror) nedfallen gatlykta på väg ut ur Kristianstad. Det var mörkt, och det kom på snabbt, men jag är nästan säker på att det var en gatlykta som låg krossad på vägen...
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 5

Pratade med en veterinär idag som är vidareutbildad och specialiserad på foderlära, halm innehåller INGET socker.
MVH Kryddan

Inte om den är vältröskad i alla fall, eventuella sädeskärnor innehåller ju socker men skalen och strået gör det inte.
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 5

Skönt att det inte var värre!
och att ni är hemma igen. Här blåser det som bara den. Jag bara väntar på att allt ska slockna. lamporna blinkar hela tiden.
 
Sv: Fångtråd del 5

Pratade med en veterinär idag som är vidareutbildad och specialiserad på foderlära, halm innehåller INGET socker.
MVH Kryddan

Inte om den är vältröskad i alla fall, eventuella sädeskärnor innehåller ju socker men skalen och strået gör det inte.

Det stämmer med vad jag har läst men i artikeln jag länkar till har de ju mätt NSC dvs socker, fruktan och stärkelse till 12% i halm, lite märkligt.
 
Sv: Fångtråd del 5

En långsökt tanke.. Kanske har hästar svårt att utvinna sockret ur halm?

Om jag inte minns fel, så finns det ju protein i halm med, om än pyttelite. Men hästen 'kommer inte åt' det så därför får man räkna med protein 0 på halm när man fodrar med det.

Halm är ju väldigt mkt 'vedämne' jämfört med även grovt gräs/hö.

Tistlar stod det väl hade rätt högt med socker i det där arbetet, men jag har aldrig ens hört om en häst som fått fång av tistlar, och mina (fångisar och andra) äter periodvis en hel del tistlar? Och borde vara lite samma sak - svårt utvinna så mkt ur dem?
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag har läst många artiklar av fångforskare som klart menar att de flesta fånghästar kan gå på bete igen om man begränsar det. Så jag hoppas nog på ett värdigt liv för min häst. Jag inbillar mig att hon nöjer sig med att kanske inte kunna beta alltid året om.

Sedan är det så många faktorer att ta hänsyn till.
Det handlar ju hela tiden om hur mkt de stoppar i sig också. Det tyckte inte jag att de tog upp i den jag länkar till. Jag menar lite kort avbetat fruktan/sockerhaltigt bete är kanske bättre än massor av längre gräs med mindre farligheter. Det är ju mängden de får i sig som är viktig.

Det är nog det vanliga svaret - man kan aldrig veta.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 236
Senast: skiesabove
·
Hästvård Står just nu i ett jäkla mysterium. Tankarna går som en studsboll. Tänker jag berättar händelseförloppet så får vi se vad ni har o säga...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
4 359
Hästvård Jag är lite fundersam gällande en av våra hästar, ett 18-årigt islandssto. Hon har under en ganska lång period (sedan sommaren 2022)...
2 3 4
Svar
76
· Visningar
8 225
Senast: Roheryn
·
Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
15
· Visningar
1 197
Senast: Bison
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp