Fångtråd del 5

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Fångtråd del 5

*kl*
Ber att få återkomma i detta ämne när jag har pratar med stallägaren som kan detta på sina fem fingrar. I sömnen. F A, det låter ju logiskt. Axel, det låter också logiskt med att det är negativt med foderbyten och att varje bal skiljer sig, även om det är ifrån samma fält. Lindon, vadå? Innehåller ogräs mer socker än gräs? Är det självklart att analysen alltid är per kg ts? Annars så kan det ju bli väldigt missvisande.

Om det låter logiskt eller ej beror naturligtvis på hur pass mkt man kan om ensileringsprocesser och liknande.

Här är en bra sida för den som vill lära sig mer om ensileringsprocessen där sockerarter fermenteras till mjölksyra

http://www.ensilagenytt.se/allmant_om_ensilering.htm
 
Sv: Fångtråd del 5

Så, en fråga. Jag har ett halvblodssto som fick akut fång i april med föl i magen. I juli födde hon. Allt har gått bra efter detta. Hon är kontrollröntgad för 2 veckor sedan och allt ser jättemycket bättre ut och hon skall enligt vet. tåla full belastning i januari. Hon får torrhö över 10kg per dag och bara spillers fångfoder 1 krafftskopa om dagen. Hon har hållt sig i fint hull hela tiden, men börjar nu falla ur. Fölet växer och är starkt och friskt. Hur mycket vågar man öka maten på en fånghäst, egentligen? Jag har börjat att öka på höet, men vet inte om man vågar riskera att öka krafftfodret? Vad tror ni?Hur fodrar ni era?
 
Sv: Fångtråd del 5

Om det är Happy Hoof du menar så tror inte jag att det är det idealiska fodret till ett dräktigt/digivande sto. Det innehåller ju inte så mkt av varken proteiner eller energi och kan ju knappast påstås vara ett kraftfoder av den anledningen. Jag förstår inte vitsen med fodret men vet att det har hjälpt en del hästar här på forumet så ngn mening med det är det . kanske. Om man inte har en häst som behöver massor av näring.

Men det om du vill få i mer proteiner och energi till en fånghäst på ett tryggt sätt så är lusern (utan melass), betfor urvattnad, soja, olja, linfrökak bra alternativ.
 
Sv: Fångtråd del 5

Gör ett litet tillägg om någon undrar, när man ensilerar hö så bildas det mer socker, det är det som gör att hösilaget blir konserverat. Därför kan man ibland se vita små sjok i balen. Det är socker och inte mögel. Ett olämpligt foder m a o för en häst som min, om man inte lakar ur det = lägger det i blöt och sköljer det ordentligt.

Nu har du fel faktiskt. Det är TVÄRTOM. Konserveringen FÖRBRUKAR socker.

Om du tar en och samma vall, skördar den samtidigt, och så gör du hö, hösilage och ensilage av det, så har ensilaget LÄGST sockerhalt, och höet har HÖGST sockerhalt.

Så du är rakt felinformerad tyvärr. DÄREMOT kan man INTE säga att allt hö är sockerrikt och allt silage är sockerfattigt. Det beror helt på hur/var/när det är slaget typ. Alltså i vilket växtskede det är slaget, vad det är för växter etc. Ett grovfoder med klöver är generellt mindre sockerrikt, ett tidigt slaget har mer socker (generellt) än ett sent slaget.

Jag har 10.1& resp 8.8% socker i mina två silager, vilket är MYCKET mindre än det SENT slagna höet jag hade, som var rena sockerbomben.
 
Sv: Fångtråd del 5

Eftersom jag vet att du är väldigt intresserad och insatt i foder så kan jag tipsa dig om att det går utmärkt att tillgodose hästens näringsbehov med fibrer,vitaminer, mineraler och spårämnen genom att fodra med St Hippolyts produkter. T ex Equigard, Glucogard och Pre Alpin Aspero ger ett fullgott, så gott som sockerfritt, intag av hästens behov. Tillsammans med halm och en LITEN mängd hö/hösilage. Fång och socker torde vara en usel kombination och det mesta av vårt basfoder innehåller socker.

Sockerfri lucern går också bra, men urvattnad betfor bör man undvika enl den expert som jag pratade med idag. Hon är vet och foderspecialist.

Glucogard har jag inte hört talas om tidigare - vad är det? Något tillskott antar jag, men vad innehåller det och vad är det bra för? *Nyfiken*
 
Sv: Fångtråd del 5

Tack för länk:banana:

Såg att man har delat upp det i 3 grader av fång.
Lindrig, måttlig o grav. Alltså inte bara när det kommer till ev. Kronisk. Vem fasen har döpt det till kronisk:mad:
Det är inte kroniskt, utan komplikationer.
 
Sv: Fångtråd del 5

Tack för länk:banana:

Såg att man har delat upp det i 3 grader av fång.
Lindrig, måttlig o grav. Alltså inte bara när det kommer till ev. Kronisk. Vem fasen har döpt det till kronisk:mad:
Det är inte kroniskt, utan komplikationer.

Kan ju vara det 'veterinärt' kroniska som avses. Är ju lite knepigt där, för vi hästägare tänker ju ofta kroniskt = obotligt. Men en veterinär som talar om kroniskt kan helt enkelt avse en icke-akut sak.

Dvs en kronisk skada = en icke akut skada.
 
Sv: Fångtråd del 5

Jo, faktiskt så formulerar sig läkare så med. Dock blir det lika knasigt där som med veterinärerna, när de ena gången avser 'ej botbar' med kronisk, och andra gången 'ej akut'.
 
Sv: Fångtråd del 5

I vilket samband?

Kronisk vaddå?

Kronisk vad-som-helst.

Den ursprungliga betydelsen av kronisk är 'långvarig' och motsatsen till akut. SLå upp det i t ex medicinska ord.

För 'allmänheten' är kronisk dock av betydelsen 'ej botbar'. Och även veterinärer/läkare/vårdpersonal använder det tyvärr så - också.

Jag t ex har haft (observera HAFT) kronisk huvudvärk. Den är helt väck. Jag HAR en kronisk ryggskada.

Den kroniska huvudvärken avsåg just ihållande, långvarig huvudvärk. Den kroniska ryggskadan avser just obotbar. Det blir ju dock automatiskt så att en ej botbar skada är kronisk, den är helt enkelt långvarig och inte akut.

Men ang just kronisk huvudvärk t ex så kan man läsa bland annat: Kronisk daglig huvudvärk, så kallad transformerad huvudvärk, är en värk som varar mer än 15 dagar per månad i mer än tre månader.
-bla bla bla-

Vanligtvis försvinner huvudvärken efter ett par år, men kvarstår den, kan den bli svårbehandlad,

-bla bla-

Om du sedan blir bättre och huvudvärken återgår till sin ursprungliga form, med kanske två migränanfall per månad, är det bevis för att din kroniska huvudvärk berodde på för mycket mediciner.

Där har du ett typexempel på kronisk i meningen botbar, men icke akut och ihållande.

Så benämningen kronisk fång t ex är helt korrekt, både för de som 'inte ännu är friska men inte är i akut fas' och för de som aldrig blir friska. I båda fallen är det långvarigt/ihållande, och inte akut. I ena fallet går det att bota, i det andra inte.

Men kronisk säger alltså ingenting rent automatisk om det går att bota eller ej, utan huruvida det är akut/korvarigt, eller mer ihållande/icke akut.

En och samma sjukdom kan alltså inledas med ett akut tillstånd, övergå i kronisk form och sedan försvinna/botas helt. Eller permanent vara i ett kroniskt tillstånd man inte kan påverka (bota/lindra/etc).

Det där med betydelsen av kronisk var en av de saker som var svårast att 'hamra in' när jag läste vårdämnen, just för det sitter så rotat att det betyder obotbar, och även inom medicinen används för obotbara sjukdomar.
 
Sv: Fångtråd del 5

Hmmm... Den har jag aldrig sett innan. Verkar inte finnas i det danska eller svenska sortimentet. Det verkade vara baserad mycket på öljäst om jag fattade rätt, så det är väl något som ska vara bra för magen eller?
 
Sv: Fångtråd del 5

Den här produkten går bra att köpa här, den är ny så det har inte kommit information på svenska bara. Obs att veterinären som jobbar för dom sa att detta skall ges som en kur och inte varje dag för alltid.
 
Sv: Fångtråd del 5

*kl*

Senaste 2 dagarna har Lillen fått gå utan munkorg i hagen, men med neddraget silage. (Innan det har han ju gått med munkorg mestadels men nu på slutet fått vara utan munkorg stundtals)

Fångmässigt tycks han klarat det bra, svala hovar och ingen puls. Magen har varit bättre än tidigare tom.

Men hullet, han plussade en cm på måttbandet imorse :eek: Så uppenbarligen är det mer drag än man kan tro i det. Så nu åkte munkorgen på igen..
 
Sv: Fångtråd del 5

Visst är den fantastiskt bra :love:! Precis sådan information som jag behöver. Min ena hovis var på den här konferensen och den här personen var mycket uppskattad och uppmärksammad.
 
Sv: Fångtråd del 5

Hej! Tack för ditt svar. I princip skulle jag kanske kunna fortsätta fodra med happyhoof och lägga till lucern eller tycker du att jag ska ge henne"riktigt" kraftfoder? I såna fall vad? Eller ska man bara försöka stoppa i henne så mycket hö man kan? Jag tycker det är så mycket fram och tillbaka med fång, inte ens vetrinärerna kan ge ett riktigt svar på hur man ska bete sig med foder osv. Mycket märkligt.
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag undrar fortfarande varför betforen skulle bort eg, det är ju GI-mässigt det absolut bästa?

Från 2004 men gäller fortfarande (observera att beet pulp måste översättas med melassfri betfor)

Feeding Horses with Metabolic Syndrome

The most important aspect of feeding a horse with IR and MS is limitation of the soluble carbohydrate content of the diet. Simply eliminating grain products and using a hay-only diet may result in dramatic improvements in laminitis pain within a few days. The glycemic index (GI) is a nutritionist’s tool for describing the effect of a particular food on blood glucose compared with a reference food.11 In humans, an elevation in blood glucose after consuming 10 to 50 g of a test food is compared with the level seen after consuming an equivalent amount of pure glucose and expressed as a percentage. Therefore, glucose has a GI of 100. A similar scale has been devised for horses, with oats being used as the reference food. According to one study, feeding corn, barley, or oats with 10% molasses produced a blood glucose elevation equal to or greater than plain oats (i.e., a GI of 100 or higher).a The safest feedstuff in terms of maintaining blood glucose was plain beet pulp, with a GI of 1, followed by rice bran (GI: 22), Bermuda hay (GI: 23), alfalfa hay (GI: 26), alfalfa cubes (GI: 30), Timothy hay (GI: 32), wheat bran (GI: 37), carrots (GI: 51), and Vetch blend hay (GI: 53).

These figures are extremely helpful but can be used only as a guide when formulating an individual horse’s diet because “grass hay” can cause wide variations in blood sugar response. This is directly linked to the soluble carbohydrate content of the hay, not necessarily to the species/hay type. Growing conditions, stage of growth when cut, and drying conditions all influence soluble carbohydrate content. Fresh grasses always contain more sugar than hay because grass continues to metabolize a significant amount of its stored sugar during the drying process. It is important to emphasize that the carbohydrate composition of hay cannot be predicted by visual inspection. Forage analysis by an appropriately equipped laboratory is the only method by which the nutritional quality of hay can be ascertained.
 
Sv: Fångtråd del 5

Skriva kan du, det har du bevisat många gånger! Men är du läskunnig? Jag har återgett ett svar som jag fick av en veterinär som är expert på utfodring av hästar med EMS och Cushing! Så undra på du, men jag kan inte svara dig på din fråga.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 236
Senast: skiesabove
·
Hästvård Står just nu i ett jäkla mysterium. Tankarna går som en studsboll. Tänker jag berättar händelseförloppet så får vi se vad ni har o säga...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
4 359
Hästvård Jag är lite fundersam gällande en av våra hästar, ett 18-årigt islandssto. Hon har under en ganska lång period (sedan sommaren 2022)...
2 3 4
Svar
76
· Visningar
8 225
Senast: Roheryn
·
Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
15
· Visningar
1 195
Senast: Bison
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp